• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag få cancer av östrogensalvan?

  Jag opererades för cellförändringar i livmodern 1976. Äggstockar och äggledare togs bort. Läkaren sa då, att jag absolut inte fick ta östrogen i någon form. Vid en rutinundersökning för sex år sedan menade den kvinnliga läkaren att jag måste ta östrogensalva en gång per vecka p.g.a. torra slemhinnor. Hon avfärdade helt den förra läkarens förbud. Vid den tidpunkten hade jag och min man samlag ibland. Men nu, efter 50 års äktenskap, räcker det med puss och kram.

  Nyligen läste jag att risken för cancer är tre gånger så stor för kvinnor som använt östrogensalva i över fem år. Jag har inga symtom men oroas mycket ändå. Hur ska jag göra? Jag vågar inte ta slavan nu fast det svider lite ibland.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Det är lätt att förstå din oro och villrådighet när du fått så mycket olika information och så skiftande råd. Det är snart 25 år sedan du blev opererad för cellförändringar i livmodern. Du nämner inte var i livmodern förändringarna fanns men jag förutsätter att det var i livmoderkroppens slemhinna och att det handlade om förstadier till livmoderkroppscancer. Den andra typen av cancer i livmodern, den som sitter nere i livmoderhalsen, påverkas inte av östrogen.

  Slemhinnan inne i livmodern stimuleras av östrogen. Detta sker varje månad under alla år vi har våra menstruationer genom östrogenutsöndring från våra äggstockar. Det var också anledningen till att man tidigare var försiktig med hormonbehandling vid cancer i livmoderslemhinnan. Det fanns inte tillräckligt många och tillräckligt stora undersökningar gjorda den gången. Vi visste helt enkelt för litet och handlade därefter.

  Idag är det annorlunda. Vi har en helt annan kunskap genom mycket omfattande vetenskapliga studier som gjorts över hela världen och uppföljning som skett under decennier. Vad som gäller nu sedan flera år är att även de flesta kvinnor som opererats och behandlats för en utvecklad livmoderkroppscancer kan få östrogentabletter eller plåster om det behövs. Fortfarande vill man helst vänta ett par år med den här mera potenta allmänbehandlingen såvida besvären inte är alltför svåra. Det är emellertid inte omöjligt att kunna få börja redan efter något halvår.

  Östrogenbehandling lokalt med salva eller vagitorier i slidan och de yttre könsdelarna innebär en ytlig behandling med en mycket låg östrogendos. Lokalbehandlingen är riskfri och både salva och stavar går också att köpa receptfritt på alla apotek i landet.

  För din del har det aldrig rört sig om någon utvecklad cancer utan bara om förstadier till något som en gång skulle ha kunnat bli en cancer om du inte opererats eller fått behandling. En utvecklad livmoderkroppscancer följer man efteråt upp genom kontroller i 5 år, sedan räknar man kvinnan som helt frisk. Dina cellförändringar ligger 23 år tillbaka i tiden. Du kan alltså utan den minsta oro använda din östrogensalva. Du behöver den för dina slemhinnor inte bara i slidan utan också i de nedre urinvägarna. Salvan skyddar mot infektioner och du slipper svedan när slemhinnorna byggs upp och blir starka, fuktiga och friska igen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!