• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan blåögda få brunögda barn?

  Jag har en fråga om ärftlighetslära. Eftersom anlaget för bruna ögon är dominant, är det då möjligt för två föräldrar med blå ögon att få ett barn med bruna ögon? Det som jag har fått för mig är att de blåögda föräldrarna kan bära på något litet avlägset anlag för brunt som kan slå igenom hos barnet. Men det förklarar inte varför anlaget för brunt inte har dominerat hos den/de föräldrarna som är blåögda.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Att ett barn har fått en egenskap som föräldrarna helt saknar behöver nödvändigtvis inte betyda att barnet skulle ha någon annan okänd biologisk far. Arvet varierar nämligen ständigt genom kemiska förändringar (mutationer) i arvsmassans DNA. För 10-talet år sedan fick en amerikansk forskare Nobelpriset just för att hon visade att ärftliga egenskaper överraskande kunde "hoppa" tvärt emot alla tidigare ärftlighetslagar. Dessutom är det ofta så att flera andra hämmande eller styrande gener är inblandade på olika nivåer, vilket kan förklara oväntade avvikelser från det normala. Den moderna genforskningen kastar ljus över sådana gåtor.

  Men i de flesta fall gäller fortfarande att om två blåögda föräldrar helt saknar brunt pigment i ögonens regnbågshinna så får de också blåögda barn.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!