Jag har inte berättat för min sambo att jag har herpes!

Jag är en 24-årig tjej som för flera år sedan smittades med herpes i underlivet. Strax därefter träffade jag min nuvarande sambo. Vi har varit...

Jag är en 24-årig tjej som för flera år sedan smittades med herpes i underlivet. Strax därefter träffade jag min nuvarande sambo. Vi har varit tillsammans i snart 8 år. Han vet ingenting om det här. Jag har inte velat berätta eftersom han säkert skulle tycka att jag är äcklig. I början använde vi kondom men sedan började jag med p-piller. Numera får jag inte utslag lika ofta som tidigare.

Hur smittar det egentligen? Är det bara när man har blåsor? Vi har aldrig samlag när jag får blåsor och det svider som mest. Kan han vara smittad utan att veta om det? Kan herpes smitta från mun till könsorgan? Kan man få herpes runt analöppningen också? Jag tycker det kliar och svider även där när jag får blåsor.

Finns det ingen medicin som tar bort viruset? När jag gick till gynekologen så skrev han ut Valtrex, men det lindrar väl bara symtomen? Dessutom var den väldigt dyr. Nu har vi pratat om att skaffa barn och jag skulle inte klara om jag smittade barnet. Kan det bli problem vid en förlossning? Det är fruktansvärt jobbigt att behöva oroa sig hela tiden och jag känner mig så spänd jämt. Jag skäms så för det här och är så ledsen. Vad ska jag göra?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Ditt största problem, att berätta för din sambo, måste du försöka lösa snarast. Det går inte att i längden hålla hemligt när ni bor och lever tillsammans och nu också planerar barn. Jag tycker du far väldigt illa med dig själv som bär på detta ensam. Du var ju bara en ung tonåring när du blev smittad och du har faktiskt haft otur som fick dina svåra herpessymptom. De flesta som blir smittade får nämligen aldrig några besvär. Men de har virus i kroppen och kan smitta vidare utan att själva någonsin veta om sin sjukdom.

I dag vet vi att mellan 20 och 30 procent, alltså ca var fjärde vuxen person, bär på herpesvirus. Kanske är den kunskapen bra som bakgrund när du ska tala med din sambo. Det finns alltså en stor chans att han hade virus redan när ni träffades. Om inte, är det nästan omöjligt att han skulle undgå bli smittad under de 8 år ni varit tillsammans, särskilt då det tydligen bara var i början ni använde kondom. P-piller skyddar mot en oönskad graviditet och till en viss grad mot äggledarinflammation vid t.ex. klamydiasmitta. Mot virus skyddar det däremot inte alls. Men det är viktigt för dig att tänka på att han aldrig har fått några herpesbesvär. Det innebär att han tillhör dem som har ett bra immunförsvar som håller alla symptom borta.

Det finns två typer av virus som kan ge underlivsherpes. Typ-1, som också ger läppherpes, kan överföras från mun till könsorgan. Typ-2 är den vanligaste orsaken till könsherpes. Det är den som ger svårast symptom och upprepade återfall. Herpes smittar genom hud- och slemhinnekontakt. Den räknas till könssjukdomarna men är inte anmälningspliktig som t.ex. klamydia. Om man får symptom visar de sig tre dagar till tre veckor efter smittotillfället som vattkoppsliknande blåsor vilka snabbt brister och övergår i ömmande, svidande sår. Hos kvinnor sitter blåsorna och såren oftast på blygdläpparna, mellangården och runt slidöppningen. Hos män på penis, särskilt på ollonet och förhuden. Hos båda kan de också finnas runt tarmöppningen och utåt skinkorna. Efter 2-3 veckor torkar såren ut och läker.

Herpesvirus stannar emellertid kvar i kroppen vilande i nervknutor. Om vårt immunförsvar av något skäl blir försvagat kan virus aktiveras och åter vandra ut i nervbanorna till samma område som första gången. Blåsor och sår kommer därför tillbaka på samma ställe varje gång. Återfallen brukar vara lindrigare och och mera kortvariga. Hur långt det är emellan varierar. Efter hand brukar de bli allt sällsyntare och så småningom kan de upphöra helt. Smittrisken är alltid störst vid vätskande sår och blåsor. Viss risk för smitta finns alltid även när symptomen är borta.

Att bli gravid är inte svårare för att man har herpes. Inte heller finns det några problem under graviditeten eftersom herpesvirus inte kan överföras i livmodern från mamma till foster. Det är emellertid mycket viktigt att redan vid inskrivningen på mödravårdcentralen tala om sin herpes. Skulle det vara ett skov med blåsor och sår vid förlossningen väljer man nästan alltid kejsarsnitt för att barnet inte ska smittas under själva födseln. Aktiv forskning pågår och redan har vi möjlighet att dämpa och ibland helt kunna undvika herpesskov genom nya mediciner såsom Geavir, Zovirax och Valtrex, vilken du provat. Efterfrågan ökar ständigt vilket brukar innebära att priserna går ner. Nu ser vi fram emot att kunna komma åt herpesvirus i sitt vilstadium inne i nervknutorna så att herpesinfekterade äntligen ska kunna bli helt botade. Forskning bedrivs också för att få fram vaccin.

Scroll to Top