• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag minska blödningarna?

  Jag är 46 år och har haft rikliga mensblödningar i många år. Det gör att jag får järnbrist ca en gång per år. Jag mår illa av Cyklocapron. Nu undrar jag om det finns något annat sätt att minska blödningarna?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Tyvärr är ditt brev litet väl kortfattat för att jag ska kunna ge dig något bra svar. Jag skulle t.ex. gärna vilja veta om dina blödningar varit och om de fortfarande är regelbundna, om du blöder mycket rikligt under kort tid eller om du blöder många dagar. Brukar du ha mensont eller andra underlivsbesvär? Hur har det varit tidigare? Har du varit gravid någon gång? Är du frisk och besvärsfri för övrigt eller har du någon kronisk sjukdom t.ex. blodsjukdom? Har du blivit opererad? Står du på någon långtidsmedicinering?

  Det finns en lång rad olika anledningar till rikliga blödningar liksom till andra menstruationsrubbningar. Med frågor och gynekologisk undersökning, eventuellt kompletterat med ultraljudsundersökning (som ofta görs samtidigt med gynekologisk undersökning och som inte gör ont), kan man komma långt när det gäller orsaken. Det är när man vet varför som behandlingen blir bäst.

  Myom eller muskelknutor i livmodern är t.ex. en vanlig anledning till rikliga blödningar särskilt under den senaste tredjedelen av de år mensen pågår. Detsamma gäller förtjockad eller oregelbunden slemhinna i livmoderkroppen, polyper samt slemhinna som vid mens endast delvis blivit bortstött på normalt sätt. Orsakerna till detta kan i sin tur också vara olika. Tillstånd som berör blodets förmåga att koagulera och åtskilligt annat som inte beror på förändringar i underlivsorganen kan också medföra rikliga mensblödningar.

  Det finns förändringar som kan förorsaka rikliga blödningar och som inte är godartade. Därför är det viktigt med gynekologkontakt om blödningarna plötsligt blir rikligare, mera långdragna eller oregelbundna. Upprepade småblödningar mellan mens kan också vara ett observandum.

  Det här gäller inte dig som har haft rikliga blödningar under många år och där ingenting ändrats. Men riktigt bra är det inte att blöda så mycket att man får blodbrist och känner sig ständigt trött. Jag tycker att du ska beställa tid hos en gynekolog och bli ordentligt undersökt och få hjälp. Det finns mycket som kan göras om man bara vet litet mer om vad det är som ska behandlas.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!