• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag få bukt med mitt magsår?

  Tidigt i våras fick jag ett magsår vid nedre magmunnen. Jag har gastroskoperats 4 ggr och äter Losec, men såret läker inte. De har tagit prover 3 ggr och nu ska jag på återbesök efter tre månader igen. Man ska ju äta som vanligt och det gör jag nu, men första månaden åt jag bara kokt fisk och kalvsylta. Det hjälpte tydligen inte heller. Mina nerver är snart slut och det gör ju inte saken bättre. Varför läker inte såret? Är kvinna, 76 år. Finns det något råd jag skulle kunna pröva? Tacksam för svar.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Det finns många orsaker till magsår. Ofta beror såret på en liten bakterie i magsäcken som heter Helicobakter. Den är mycket vanlig och finns hos nästan hälften av alla svenskar, men den ger inte alltid några besvär. Helicobakter bekämpas med speciella antibiotika, men ibland är bakterien motståndskraftig och fordrar extra behandling.

  Någon enstaka gång är det cellförändringar i magsäckens slemhinna som orsakar såret. Du har blivit gastroskoperad flera gånger och då har doktorn sannolikt tagit prov på såväl bakterier som på slemhinnan. Ytterligare en mycket vanlig orsak till magsår är värktabletter som fördärvar det skyddande slemskiktet som bevarar magens slemhinna mot saltsyran i magsaften. Därför är det klokt om du är återhållsam och endast tar magvänliga värktabletter av typen Alvedon, Panodil eller Curadon, ifall du har ont. Det är också känt att magsår är särskilt vanligt förekommande hos rökare. Fysisk och psykisk stress påverkar magnerverna, liksom starkt kaffe och oregelbunden mathållning. Men du har försökt leva regelbundet och äta försiktigt och det är klokt.

  Magsår förekommer slutligen vid några mera ovanliga sjukdomar som har förhöjda värden på kalk eller ett hormon som heter gastrin.

  Förr brukade kirurgerna operera bort en bit av magsäcken eller skära av magnerverna när patienten plågades av svårläkta eller blödande magsår. Genom att använda Losec kan man istället genom medicinering minska på saltsyran i magsaften och slipper i de flesta fall att operera. Du kan be att få mätt pH i din magsaft för att kontrollera om du verkligen är hjälpt av Losec. Det är bra att du har en läkare som kallar dig till nya kontroller och som gör sitt bästa för att försöka hitta orsaken till ditt svårläkta magsår. Förhoppningsvis kommer doktorn till slut fram till en behandlingsmetod som gör dig frisk igen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!