Hur kallt får det vara i en lägenhet?

Jag bor i ett äldre hyreshus. Grannar emellan tjatar vi ofta om värmen. Vi har 20 grader dagtid men redan kl 18 går temperaturen ner...

Jag bor i ett äldre hyreshus. Grannar emellan tjatar vi ofta om värmen. Vi har 20 grader dagtid men redan kl 18 går temperaturen ner till 19 grader. Temperaturen höjs inte förrän på förmiddagen nästa dag. Då känns det väldigt rått i lägenheten. Ska det vara så eller är det fel inställt? Det undrar vi grannar. Har vi rätt att begära högre värme? Ägarna bor inte i närheten.
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Litet fundersam var jag först över din fråga i denna spalt. Men vid närmare eftertanke slog det mig att miljön i och upplevelsen av vårt boende har mycket med känslan av livskvalitet att göra och jag beslöt mig för att närmare undersöka saken.

Enligt sakkunskapen är BFS den byggförfattningssamling som talar om vilka normer som gäller beträffande rumsklimat i bostadsfastigheter. Rumstemperatur och varmvattentemperatur brukar ofta vara omtvistade ämnen i hyresfastigheter. Kravet på rumstemperatur är att den skall vara lägst 18 grader i vanliga rum och lägst 20 grader i hygienutrymmen. Det verkar med andra ord som om du inte har lägre temperatur än vad man lagstiftat om. Men en temperatur kan ju i vissa situationer kännas lägre än vad den är t.ex. om det förekommer drag eller fukt i bostaden.

Vad du närmast kan göra är att tillsammans med övriga hyresgäster kontakta värden eller ägaren för översyn och förbättring. Hjälper inte det så bör den lokala miljöförvaltningen kontaktas. Eventuellt medlemskap i Hyresgästföreningen kan ibland vara till hjälp om man anser sig utsatt för olägenhet i sitt boende och värden inte hörsammar ens klagomål. Hoppas att dessa rader hjälper dig att gå vidare i frågan.

Scroll to Top