Hårväxten på kroppen hindrar mig från att leva!

Jag är 19 år och oskuld, vilket är oerhört genant, men det är inte det verkliga problemet. Det är att jag har hår i rumpan....

Jag är 19 år och oskuld, vilket är oerhört genant, men det är inte det verkliga problemet. Det är att jag har hår i rumpan. Det är inte lite utan mycket och svart. I och med det kan jag inte ha en normal relation med sex. Jag kan inte gå till gynekolog, inte få barn och jag vågar knappt duscha i allmänna duschutrymmen som på badhuset. Jag har dessutom hår runt bröstvårtorna. Vad kan det bero på? Jag är i övrigt väldigt feminin, medellång och smal.

Hur kan jag få bort håret? Rakning är ingen bra metod för det ger stubb direkt, likaså alla andra hårborttagningsmedel. Stubb syns och känns och är väldigt svårt att bli av med vilket även hindrar mig från sex. Dessutom kan väl hårväxten öka om man tar bort den? Det har den gjort runt bröstvårtorna. Kan du ge mig några bra tips om hur jag ska kunna få bort denna hårväxt? Den hindrar mig från att leva en stor del av mitt liv.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Givetvis måste du ha hjälp med dina problem. Och det med det snaraste. Du behöver träffa en lugn och klok person som kan ta hand om hela dig, inte bara hårväxtbekymmerna utan också alla dina andra funderingar och problem. Men inte får du dra dig för att bli undersökt. De flesta av oss läkare – särskilt gynekologer, hudläkare och endokrinologer – möter inte alls sällan patienter som söker för sin hårväxt. Ibland handlar det om kraftig hårväxt runt könsorganen och långt bakåt som du har. Ibland kan det största problemet vara rikligt med hår ut mot låren, utåt ljumskarna och uppåt buken. Det är inte ovanligt, att som du ha hår runt bröstvårtorna men generellt ökad hårväxt kan finnas över hela kroppen, särskilt på armarna och benen. Mustasch och skäggväxt kan också förekomma, även hos yngre kvinnor. Försök tänka på, att vårt arv kan vi inte påverka och detta kan varken du eller andra i liknande situation rå för. Men idag finns det en hel del som kan göras och det finns erfarna specialister som kan ge råd och hjälp.

Jag tycker att du i första hand ska kontakta en ungdomsmottagning. Numera finns den här sortens mottagningar över hela landet. Adress och telefonnummer hittar du i telefonkatalogen. Där finns det barnmorskor som är vana att lyssna på olika slags problem, även sådana som dina. Gynekolog finns alltid och ofta hudläkare liksom också kurator med särskilt intresse och kunskap om olika ungdomsfrågor inte minst kring sexualitet.

Det är inte genant att som 19-åring fortfarande vara oskuld. Du får inte, liksom många andra, gå på den myt som är alltför vanlig och som vi brukar kalla “majoritetsmissförstånd”. Det är inte alls så att de flesta samlagsdebuterar i mitten av tonåren. Jag har själv under många år arbetat med ungdomar och varit med om att starta ett flertal ungdomsmottagningar på olika håll i landet. Den s k “debutåldern” skiljer sig mycket litet idag jämfört med hur det var när jag började arbeta med tonårsgynekologi. Kanske finns det något flera riktigt unga idag vilket gör att “medelåldern” ser lägre ut. Men alla de mycket stora undersökningar som gjorts i hela riket stämmer väl med min erfarenhet från praktisk verksamhet: Du har ingen som helst anledning att känna dig generad för att du ännu inte haft samlag – tvärtom är du en vanlig svensk 19-årstjej! Det är faktiskt inte så bråttom. Din sexualitet har du med dig genom hela livet.

Scroll to Top