• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Har jag blivit felbehandlad?

  För några år sedan fick jag anemi (blodbrist). Jag kände mig mycket trött men blev bättre av medicinerna B12 och järn. År 1997 fick jag elakartade cellförändringar i prostatan (dock inte de svåraste). I mars 1999 var mitt PSA-prov 47. Då fick jag medicinen Casodex och under hösten mättes PSA till ca 6.

  Så tidigt i våras upptäckte min behandlande läkare att jag hade en kronisk lymfatisk leukemi. Blodvärdet är nu 137, sänkan 14. Mina armar och ben svullnar och dessutom har jag en knöl på halsen. Jag har också värk, framför allt i benen. Det jag undrar är om leukemin kan vara en biverkning av medicinen Casodex? Har jag blivit felbehandlad? Jag undrar också vad PSA betyder och vilket värde som är normalt. Jag är i 80-årsåldern.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Dina två tumörsjukdomar, cancer i prostatakörteln och kronisk leukemi i blodet, har inget säkert samband med varandra, även om båda är vanliga hos män som nått en hög ålder. Din prostatasjukdom behandlas med Casodex som svälter ut cancern och gör den okänslig för manligt hormon så att den slutar att växa. Det är en ny behandling som innebär att man slipper att operera testiklarna och inte heller behöver ge kvinnligt östrogenhormon.

  Du undrar om din leukemi i blodet är en biverkan till medicinen. Nej, något sådant är inte känt. De vanligaste biverkningarna av Casodex hos mannen är hormonella övergångsbesvär i form av ömma bröst, rodnad i ansiktet och klåda. Den enda påverkan på blodet som är känd är lågt blodvärde, men ditt senaste blodvärde var 137 som är helt normalt.

  PSA (prostata specifikt antigen) är ett enzym som bildas i prostatan och normalt förekommer i sädesvätskan hos mannen. Om man får prostatacancer så stiger halten PSA i blodet. Höga värden tyder på att sjukdomen har spridit sig. När du fick Casodex så sjönk PSA från 46 till 6 vilket är så gott som normalt. Detta är mycket gynnsamt och visar att behandlingen fungerade.

  Dina svullna armar och ben bör doktorn se på. Kanske är det vätska som försvinner om du tar vattendrivande medicin. Knölen på halsen är säkerligen en lymfkörtel som förstorats av din leukemisjukdom. Doktorn brukar behandla leukemin med cellhämmande medel om lymfkörtlarna blir alltför stora. Det gäller också att kontrollera blodet och blodplättarna (trombocyterna) och behandla infektioner tidigt med penicillin och ev extra gammaglobulin.

  Det är inte lätt att ha flera tunga sjukdomar samtidigt. Då är det svårt att veta om symtomen beror på sjukdomarna eller kanske är biverkan av medicinerna. Ofta är det en balansgång och vad som är rätt hos en patient kan vara fel hos en annan. Bäst är att ha god kontakt med doktorerna och sköterskorna på vårdcentral och lasarett.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!