• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Det krävs professionell hjälp att bearbeta svåra upplevelser!

  Jag är en 23 årig tjej som har ett stort problem. Under nio års tid har jag haft blödningar i underlivet. Dessa blödningar kommer ungefär två veckor efter mensen. Blödningarna kan vara olika stora. Men de är nästan jämt bruna och lillaluktande. Jag har svårt att gå till gynekologen eftersom jag spänner mig så. En gång lyckades de undersöka mig och då hittades inga fel.

  Problemen började innan jag hade mitt första samlag vid 17-årsålder. Jag har väldigt svårt att genomföra ett samlag. Har aldrig skaffat en kille för jag är rädd för hur han ska reagera. På senare tid har jag börjat få ont i äggstockarna. Värken varar några minuter, försvinner för att sedan komma tillbaka. Oftast kommer detta i samband med blödningarna.

  En annan sak är att jag som barn troligen blivit utsatt för incest av min pappa. Jag har tidigare förträngt dessa minnen men nu har jag drabbats av en massa otäcka minnesbilder. Även min syster har anklagat honom för incest. Jag har förut varit fast i bulemi men kommit ur tvånget att spy. Annars känner jag mig psykiskt frisk och stark även om jag äter väldigt mycket.

  Snälla svara, så jag får veta vart ska jag vända mig för att få hjälp?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Visst är det nödvändigt för dig att få hjälp. Professionell hjälp av någon som kan ta hand om både dina kroppsliga besvär och dina övriga upplevelser och problem. Eftersom du bor i storstad finns det stora möjligheter för dig att få kontakt med gynekolog som arbetar speciellt med kvinnor som har utsatts för övergrepp eller som haft andra traumatiska upplevelser, kanske under lång tid förträngda precis som du beskriver. Alltför svåra erfarenheter av livet kan åstadkomma stora skador. Inte sällan rör det problem i nära relationer. Det kan gälla både sexuella och många andra situationer där det handlar om tillit, närhet och förtroende för en annan människa. Att dina svårigheter vid samlag, och också vid en gynundersökning hör hit, är ganska lätt att förstå. Högst troligt finns här också förklaringen till din bulemi - din kropp har signalerat att du mått psykiskt dåligt.

  Du har ett stort och tungt arbete framför dig. Men det känns viktigt och mycket positivt att det är du själv som förstått att du behöver hjälp och stöd. Det här kan vara alltför svårt, kanske inte ens möjligt, att själv försöka bearbeta. Tyvärr är nackdelen med storstad att det nästan alltid krävs remiss. Lättast för dig är kanske att beställa tid för samtal med en husläkare. Berätta hur du har det och be om en remiss där det tydligt framgår att det inte bara handlar om gynekologiska kroppsliga besvär utan om betydligt mer. Men du måste vara beredd på att väntelistorna kan vara ganska långa.

  Kanske kan jag göra väntetiden något lättare för dig genom att försöka dämpa din oro för en liten del av allt du bär på. Det gäller dina mellanblödningar och de samtidiga smärtorna som du beskriver. Sannolikhet handlar det om vanliga besvär i samband med normala ägglossningar. Inte bara typen av besvär utan också tidpunkten stämmer väl med ägglossningstiden hos de allra flesta kvinnor. Både blödningarna och smärtorna kan variera. Vissa månader kan de saknas helt, andra blir det bara en liten mörk flytning eller enbart smärtbesvär.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!