• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är mina knutor helt normala?

  Jag är en "tjej" på snart 82 år och har under den senaste tiden upptäckt små hårda knutor i de yttre blygdläpparna. Är det vanligt och normalt, att man får sådana då man blir gammal? Jag har varit hos gynekologen för en skrapning. Det var polyper i livmodern men allt är bra med den saken nu. Då glömde jag helt enkelt bort att fråga om detta. Bör jag söka för dessa knutor nu?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Det kan finnas flera anledningar till att det bildas knutor på blygdläpparna. Huden i de yttre könsdelarna ingår i vår "hudkostym" och är uppbyggd på samma sätt som huden på resten av kroppen. Olika hudåkommor som kan drabba andra ställen på kroppen kan också förekomma på de yttre könsdelarna. Exempelvis finns i huden på blygdläpparna rikligt med talgkörtlar, svettkörtlar och hårsäckar med smala utförsgångar som lätt kan täppas till. Körtelinnehåll stängs inne vilket kan kännas som små knutor. Det kan lätt uppstå en liten infektion motsvarande det vi kallar "finnar" i ansiktet. Även detta kan vi uppleva som knutor liksom psoriasis och andra hudåkommor som också är vanliga i underlivet.

  I de flesta fall är knutor på blygdläpparna helt ofarliga. Men någon gång kan det uppkomma förändringar som behöver åtgärdas. Jag tycker därför att det vore klokt av dig att låta en läkare bedöma de knutor du känt under den senaste tiden. Det är inte möjligt att få en riktig uppfattning om vad det är utan en undersökning. Och eftersom du ganska nyligen haft kontakt med en gynekolog tycker jag att du ska kontakta honom eller henne igen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!