Är blodfetter och kolesterol samma sak?

Vid besök hos min husläkare fick jag veta att jag hade något förhöjda blodfetter. Hur kan jag förbättra detta och vad kan orsaken vara? Är...

Vid besök hos min husläkare fick jag veta att jag hade något förhöjda blodfetter. Hur kan jag förbättra detta och vad kan orsaken vara? Är blodfett och kolesterol samma sak? Min doktor sa att det var inget att bry sig om.
Doktor Helge Löfberg svarar:

När blodfetterna är förhöjda brukar doktorn undersöka om det finns någon annan åkomma som stör fettbalansen. Det kan t ex röra sig om en diabetes med högt blodsocker, alltför låg ämnesomsättning i sköldkörteln eller dålig funktion i njurar eller lever. Kraftig övervikt med stor rund mage eller mycket rikligt alkoholintag kan också vara orsak till höga blodfetter.

Om det inte finns någon säker förklaring och blodfettförhöjningen är lindrig så brukar doktorn nöja sig med allmänna råd som ska vara anpassade till patientens hälsa och ålder. Det är viktigt att upptäcka starkt förhöjda blodfetter hos en ung människa. Då är risken att få hjärtinfarkt före 50-55 års ålder stor och det kan behövas kraftfulla åtgärder och speciella mediciner. Hos sådana unga riskpatienter har man funnit flera ärftliga rubbningar som starkt ökar faran för tidig död i hjärt-kärlsjukdom.

Men en lätt till måttlig ökning av blodfetterna hos en människa i din ålder är inte så oroväckande. Du kan nog nöja dig med att försöka lägga om kosten och minska på mängden animaliskt fett, smör, grädde och feta såser. Vegetabilisk olja är att föredra när du steker mat. Om du för övrigt är frisk och mår bra så rekommenderas du lätt motion i form av promenader. Rökning, högt blodtryck och övervikt ökar tyvärr risken för hjärt-kärlsjukdom. Faran är också större om du har eller har haft nära släktingar med hjärtinfarkt.

Åderförkalkning är en mycket vanlig åkomma när man är äldre. Än så länge förstår läkarna bara i hälften av fallen vad sjukdomen beror på. Starkt förhöjda blodfetter är en av många orsaker. Man räknar med att 1/3 av Sveriges vuxna befolkning har lätt förhöjda fetter i blodet. Forskarna talar om att vår livsstil med mycket mat och lite motion är fel. Men det är nog inte hela sanningen.

Dagens olika prov på blodfetter är tyvärr förvirrande och ganska svårbegripliga. Man talar om det “onda” kolesterolet, LDL, som helst bör ligga lågt och det “goda” kolesterolet, HDL, som bör ligga högt. Ett totalt sammanlagt kolesterolvärde (både gott och ont) som ligger över 5 är lätt förhöjt. Gränsen för ett måttligt förhöjt kolesterolvärde är 6,5. Om kolesterolet ligger över 8 är det starkt förhöjt och bör definitivt utredas och behandlas. Det finns också en annan sorts fett i blodet som kallas triglycerider. Det värdet ska i fastande tillstånd normalt ligga under 2,3, annars kan ev. något vara fel. Gränserna för vad som är normalt varierar också med ålder och kön. Kvinnor samt personer som nått övre medelåldern får lov att ha lite högre värden på blodfetterna utan att vara sjuka. Kanske är det så just i ditt fall eftersom din doktor säger “inte så mycket att bry sig om”.

Scroll to Top