• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är alkohol farligt med Tamoxifen?

  Jag är en kvinna på 50 år som undrar vad som händer i kroppen om man dricker alkohol när man äter antiöstrogen Tamoxifen, 1 tablett 20 mg dagligen.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Det ska inte behöva hända något onormalt eller konstigt alls. Alkohol och tabletten Tamoxifen brukar inte påverka varandra, så det bör vara fritt för dig att gå på fest även om du tar den medicinen. Tamoxifen blockerar kroppens östrogen och används efter operation av bröstcancer. Effekten blir då att ev. kvarvarande tumör inte får något östrogen och att cancercellerna stryps i tillväxten och tynar bort. De vanligaste biverkningarna av Tamoxifen brukar vara värmevallningar av samma slag som vid klimakteriebesvär.

  Det finns däremot många värktabletter, t ex Alvedon, Panodil och Doleron, som inte bör kombineras med alkohol eftersom de då kan skada levern. Flagyl och Elyzol, som är en speciell sorts antibiotika, kan ge kraftigt illamående precis som Antabus, om de tas tillsammans med alkohol. Även effekten av lugnande mediciner förstärks av vin, öl och sprit. Men någon sådan påverkan är inte beskriven när man äter Tamoxifen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!