I den sömniga staden Linwood, dryga två mil utanför Glasgow i Skottland, råder lugnet före stormen. 1960-talet är inne på sin näst sista dag. Det är den 30 december 1969, och dagen därpå ska invånarna skjuta raketer för att fira in det nya decenniet.
Men lugnet förbyts i kaos när tre rånare i huvor springer in i Clydesdale Bank på Bridge Street strax före klockan 15. Under pistolhot tvingas kassörerna länsa sina valv, och rånarna försvinner med ett byte på cirka 14 000 pund – en rejäl summa som skulle motsvara över tre miljoner kronor i dagens penningvärde.
Hade historien slutat där skulle ingen ha kommit ihåg händelsen. Men det spektakulära rånet var bara startskottet för det som har gått till historien som ett av Skottlands mest ökända och blodiga kriminalfall.
Andrew Hyslop kände igen en av rånarna
De tre rånarna åker 23 kilometer in till miljonstaden Glasgow. Där parkerar de sin flyktbil utanför ett radhus på Allison Street och börjar lasta in sitt rånbyte i form av väskor fulla med sedlar.
Av en ren slump råkar två poliser, John Sellars och Andrew Hyslop, åka förbi. De har inte hört talas om rånet i Linwood, och synen av tre män som lastar tunga väskor borde egentligen inte verka suspekt, men Hyslop reagerar ändå.
Plötsligt slår det honom – han känner en av männen som en före detta kollega inom polisen:
– Han kände igen en av de tre som Howard Wilson, en man han själv hade tränat upp som vapenbärande polis, ska John Sellars minnas i en intervju med Daily Record många år senare.
– Han (Hyslop) sa åt mig att hålla koll på radhuset genom att parkera runt hörnet, medan han såg till att hämta förstärkning, fortsätter han.
Men Wilson lägger märke till den parkerade polisbilen och anar oråd. Han går fram till John Sellars och börjar prata med honom.
– Han sa att han var en före detta polisofficer och undrade vad jag gjorde. Jag sa att jag väntade på inspektören, minns John Sellars.
Bankrånarna togs på bar gärning
Wilson verkar nöja sig med svaret och går därifrån. När Andrew Hyslop återvänder har han med sig ytterligare tre poliser – Angus MacKenzie, John Campbell och Edward Barnett – och tillsammans knackar de på dörren till radhuset.
Wilson ler vänligt och bjuder in dem till byggnaden, där två män vid namn Ian Donaldson och John Sim befinner sig. Även Sim har tidigare arbetat som polis ska det senare visa sig, medan Donaldson försörjer sig som bilmekaniker.
Stämningen är artig men avvaktande. John Sellars och hans kollegor vet inte riktigt vad de tre männen sysslar med – bara att de agerar märkligt och verkar nervösa:
– De var oroliga eftersom deras flyktbil stod parkerad utanför och det låg väskor med pengar i hallen inför fyra poliser. Men det visste vi inte än, säger Sellars.
Inspektör Andrew Hyslop öppnar väskorna. Inom kort börjar det gå upp för poliserna att de står öga mot öga med en bankrånarliga som har ertappats på bar gärning – med ett enormt rånbyte:
– Jag minns att väskorna var fulla med sedlar och mynt. För att vara ärlig var det ingen av oss som hade en aning om vad som pågick. Det var en chock att se så mycket pengar, säger John Sellars.
– Inspektör Hyslop sa: ”Vad i helvete är det som pågår här?” Donaldson försökte fly, men jag höll fast honom, fortsätter han.
Plötsligt går allt väldigt fort. Pistolskott ekar i rummet. Polismännen segnar ner på golvet, en efter en.
John Sellars barrikaderade sig i badrummet
Över ett halvsekel senare har John Sellars inte glömt. Hans röst darrar när han berättar om stunden då hans liv vändes upp och ner:
– Wilson drog fram en pistol och sköt inspektör Hyslop. Det andra offret var Angus, som dog omedelbart, berättar han i Daily Record.
Sellars reagerade blixtsnabbt. Han rusade in i ett närliggande badrum och barrikaderade dörren, samtidigt som han drog upp sin polisradio och larmade efter hjälp:
– Jag minns att Wilson stack in sin hand genom dörren och att han höll i en pistol. Han ropade: ”Den jäveln har en radio!” Men innan han hann skjuta lyckades jag stänga dörren och ringa efter förstärkning.
ANNONS
Howard Wilson fortsatte skjuta. Poliskonstapel Edward Barnett träffades i huvudet och föll hjälplös till golvet. Andrew Hyslop låg och vred sig i smärta på golvet, och Wilson tog sikte mot den hjälplösa mannens huvud och tryckte av.
Men hans pistol hade fått slut på ammunition, vilket räddade Andrew Hyslops liv.
I samma veva tacklades mördaren till golvet av polismannen John Campbell, som med hjälp av John Sellars kunde oskadliggöra honom.
Wilsons båda medhjälpare, Ian Donaldson och John Sim, greps också. Båda två verkade helt förstummade över att situationen hade eskalerat och blivit dödlig:
– Sim var helt chockad. Han kunde inte förstå att hans vän precis hade skjutit tre poliser, minns John Sellars.
Howard Wilson dömdes till livstids fängelse
De tre rånarna greps och fängslades. Angus McKenzie dödförklarades på plats och Edward Barnett dog några dagar senare på sjukhus. Andrew Hyslop fick allvarliga skador, men lyckades överleva. Han tvingades dock tillbringa resten av sitt liv i rullstol.
Det brutala dubbelmordet skapade rubriker över hela världen, och många chockades när det stod klart att två av förövarna var före detta poliser. Den 31-åriga Wilson hade sagt upp sig, eftersom han var bitter över att inte ha blivit befordrad, och istället valt att viga sitt liv åt kriminalitet.
Bankrånartrion misstänktes även ha rånat en annan bank i den lilla staden Williamwood några månader före kuppen i Linwood, men detta kunde aldrig bevisas. En man vid namn Archibald McGeachie tros ha agerat förare av flyktbilen vid detta rån, men McGeachie försvann senare utan ett spår och det spekulerades i att Wilson mördat honom som hämnd för att han inte velat ställa upp på rånet i Linwood.
Vid den efterföljande rättegången dömdes medhjälparna Ian Donaldson och John Sim till tolv års fängelse vardera. Wilson fick lagens strängaste straff och fördes till Castle Huntly-fängelset i Perthshire för att skaka galler på livstid.
Släpptes fri efter 33 år
År 2002, efter nära 33 år bakom lås och bom, släpptes Howard Wilson fri för gott uppförande. Under sin tid i fängelset hade han bland annat skrivit en deckare som möttes av bra kritik, men hans frigivning gjorde många upprörda:
– Släktingarna till dem som mördades har ett livstidsstraff att hantera, och vi tycker att mördaren också borde avtjäna åtminstone detta straff, sa Norrie Flowers vid Skottlands polisförbund.
Howard Wilson drog sig undan från allmänheten, och i skrivande stund är det oklart var han befinner sig – eller om han fortfarande är i livet. Oavsett vilket har blodbadet han orsakade för över 50 år sedan gått till historien som en av de mörkaste dagarna i Skottland – och de som var där kommer aldrig att kunna lägga det bakom sig.
– Jag förstår inte hur en före detta polis som Wilson kunde skjuta tre före detta kollegor, säger John Sellars.
– Det är en dag jag aldrig kommer att glömma, och det är en dag jag har behövt leva med.
Tre andra omtalade rån
Isabella Stewart Gardner Museum i Boston, 1990
Två män, utklädda till poliser, övermannade två säkerhetsvakter på ett konstmuseum i Boston, USA, den 18 mars 1990. De stal totalt 13 tavlor av världskända konstnärer, som Rembrandt, Vermeer och Manet, och försvann sedan från platsen.
Tjuvarna har aldrig fångats, och tavlorna uppges idag ha ett värde av cirka 4,5 miljarder svenska kronor.
Juvelrånet i London, 2009
Två välklädda män gick in i den exklusiva juvelaffären Graff Diamonds i centrala London den 6 augusti 2009. Där tog de fram pistoler och rånade affären på totalt 43 dyrbara juveler till ett värde av cirka 450 miljoner kronor.
Männen kunde senare gripas, och totalt fem män dömdes till långa fängelsestraff för rånet. De stulna juvelerna har inte återfunnits.
Det stora tågrånet, 1963
Den 8 augusti 1963 stoppades posttåget mellan Glasgow och London på den engelska landsbygden av flera rånare. De kom över 2,6 miljoner pund – i dagens värde cirka 400 miljoner svenska kronor – och försvann därefter från platsen.
Den mest omskrivne rånaren, Ronnie Biggs, flydde senare till Brasilien där han bodde i flera år. Han återvände till Storbritannien 2001, satt en tid i fängelse och avled 2013.
Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier
Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier