Du måste börja med att älska dig själv

Bennys kärleksakut, del1: I första avsnittet av Bennys Kärleksakut får vi träffa 44-åriga Maria. Hon är skild sedan sex år och har två tonårssöner. Hon längtar efter att möta kärleken igen, men hur? Benny vet att det är viktigt att stärka Marias självförtroende – för att våga är vägen till en ny relation…

Det är fredagskväll och det lyser välkomnande i ett villafönster i den lilla Stockholmsförorten. Där inne sitter två människor mitt emot varandra. På bordet brinner stearinljus och mannen och kvinnan höjer sina vinglas till en skål. Det är en romantisk scen ur verkligheten.

Utanför huset står Maria, 44 år. Det är inte hennes mening att titta. Hon är på kvällspromenad med hunden och har stannat till utanför villan där det lyckliga paret bor. Hon kan inte hjälpa att hennes blick dras till fönstret. Till paret där inne. Till tvåsamheten.

Och hennes egen längtan efter kärlek hugger som en kniv i bröstet.
– Jag har varit skild i sex år nu och längtar verkligen efter en man att dela vardagen med, säger Maria. Särskilt helgerna känns tomma nu när mina söner börjar bli stora. De är 15 och 17 år och är oftast iväg på sitt.

– Då kommer den starka längtan efter någon som lägger armen om mig när jag sitter framför TV:n. Någon som säger gulliga saker till mig och älskar mig för den jag är!

Åren som gått sedan Maria och hennes exman skildes har varit smärtsamma. Maria har haft det tufft efter skilsmässan, eftersom sönerna haft svårt att acceptera att mamma och pappa inte längre kan leva ihop. De har haft problem med att anpassa sig till den nya situationen och Maria har tagit på sig ett stort ansvar för att hjälpa dem.

Samtidigt har hon känt oro, hat och avund eftersom hennes exman redan ett år efter skilsmässan bildade ny familj med en annan kvinna som hade två barn.

Marias tillvaro fylldes med smärtsamma frågor: Hur påverkar detta deras söner? Får de tillräcklig uppmärksamhet från sin pappa? Eller har han fullt upp med sin nya familj?

Har inte orkat

Livet efter skilsmässan har gnagt rejäla hål i Marias självkänsla. Hon har inte orkat ta tag i sitt liv, inte orkat stärka sin roll som kvinna med mål och önskningar i livet.

Marias söner, samt hennes två äldre bröder och deras familjer, har gett henne både stöd, tröst och kärlek under de sex år hon levt ensam, vilket hon är otroligt tacksam för. Men Maria saknar kärleken från en man.

Du måste börja med att älska dig självNu sitter hon mitt emot Benny Rosenqvist, 45 år, Hemmets Journals nya livsguide, som lovat hjälpa henne att på nytt hitta vägen till kärleken.

– Maria, först och främst måste du lära dig att tycka om dig själv, säger Benny. Det gäller alla som söker kärleken. Vi måste älska oss själva innan vi är redo att ta emot kärlek från någon annan!

– Och så ska du börja satsa på dig själv. Kasta bort den där tråkiga skuldkänslan som alltför många av oss bär på, att det är fult att satsa på sig själv.

Nu är det din tid! Och det ska du njuta av. Det kan du unna dig nu när dina söner börjar bli vuxna och snart står på egna ben.

Benny menar att Maria måste bli bättre på att påminna sig själv om allt hon är bra på.

– Säg så här till dig själv: “Jag har ett bra jobb”. “Jag är en fantastisk mamma”. “Jag är en underbar medmänniska”.” Jag har god smak”.
 – Det är så mycket som faktiskt är positivt i ditt liv och det måste du börja se.

För att ytterligare stärka självförtroendet tipsar Benny Maria om att skriva upp allt positivt folk säger till henne.

– Samla det i en liten bok, då är det lätt att ta fram och läsa när du behöver lite uppmuntran. Vi människor har så lätt för att suga åt oss negativ kritik och låta det göra livet surt för oss. Däremot är vi inte alls lika bra på att ta till oss positiva kommentarer. Det måste du ändra på!

Äventyren väntar
Benny menar att Maria, och alla som befinner sig i samma situation som hon, måste sluta fråga sig själva: “Vem vill ha mig som är så gammal?”. “Finns det verkligen någon som vill leva med mig?”. Istället gäller det att se sig själv som en tillgång.

Du måste börja med att älska dig själv

Maria har levt ensam sedan skilsmässan för sex år sedan. Nu längtar hon efter att möta kärleken igen och Benny Rosenqvist ger henne goda råd på vägen. (Kvinnan på bilden har inget samband med texten.)

– Vänd på situationen, säger Benny, tänk: “Vad är det JAG vill ha? Vilka egenskaper är det jag söker hos min näste man?” Se singeltillvaron som ett perfekt avstamp för ett nytt, spännande skede i livet. Det är ju nu möjligheterna finns. Äventyren bara väntar på att få avlösa varandra!

En av Bennys styrkor som livscoach är att hans goda råd är väldigt enkla och raka. Och han talar gärna i bilder för att förklara vad han menar. Ett bildspråk som gör hans råd är lätta att komma ihåg.

– Maria, i väntrummet möter du ingen! säger Benny och förtydligar vad han menar. 

– Väntrummet, det är din vardag, den som rullar på i samma gamla lunk utan att du vågar göra några avvikningar från det vanliga. Och där kommer ingenting att hända!

– Men tänk dig nu istället att det i väntrummet finns en massa stängda dörrar. Låt dörrarna väcka din nyfikenhet. Öppna dem och kolla vad som finns på andra sidan! Lev i nuet! För livet är ett äventyr.

Se möjligheterna
Benny vill att Maria ska förstå att det är viktigt att våga bli lite djärv och se möjligheter.

– Och du, du måste ju inte gifta dig med alla du har ett förhållande med! Så du behöver inte vara rädd för att ge dig in i en relation. Den håller kanske bara i tre månader – men den har gett dig en erfarenhet! Du lär dig något av varje förhållande.

Bennys ord får Maria att dra efter andan. Hon nickar instämmande åt Bennys beskrivning av väntrummet. Det är ju där hon har suttit. Och hoppats att en spännande man skulle trilla ner från himlen.

– Ibland har jag undrat om det är något fel på mig som inte hittat någon ny man ännu, säger Maria. Jag tycker att alla andra som separerar, går in i nya förhållanden ganska snabbt.

Men Benny ler och ger Maria en ny bild:
– Tänk dig ett kylskåp, säger han. Ett kylskåp måste rensas ur och städas när du flyttar. Detsamma gäller när du separerar från någon. Då måste du städa upp i ditt liv. Inte vill du väl att någon annan flyttar in bland resterna! Och det är precis vad du har gjort under sex år. Du har städat ut det som var ditt och din exmans liv. Du har bearbetat. Du har bestämt dig för att gå vidare. Den proceduren måste till, innan du börjar om med någon ny man i ditt liv.

– Tänk så rik du har blivit under den här perioden. Du har ju gjort en fantastisk resa! Du har haft ett sex år långt förhållande med dig själv. Och nu är du redo för ett förhållande med en annan person. Någon som tycker att du är jättesnygg. Som älskar dig för den du är!

Benny betonar att det efter en separation är viktigt att bli stark inombords innan man går in i ett nytt förhållande. Och du måste ha hunnit reflektera över varför du lämnade den förra relationen, innan du går in i nästa.

– Det kan också vara viktigt att förlåta ditt ex om han gjort dig illa. Och förlåta dig själv för det du eventuellt gjort mot honom. Du behöver inte ge en muntlig förlåtelse, det viktiga är att du förlåter inom dig, säger Benny. Den totala kärleken är att förlåta.

Gå vidare
– Tänk dig sedan att du samlar ihop “soporna” från ditt gamla liv och knyter ihop påsen. Den ska innehålla alla negativa saker du minns från ditt förra förhållande, de egenskaper hos din man som fått dig att må dåligt. Och så ställer du soppåsen utanför hans dörr, avlastar den från ditt liv. Bär inte omkring på hans sopor, gör dig fri från dem. Då först kan du gå vidare!

Benny poängterar också vikten av att ge sig tid att reflektera över vad det är för en person man vill leva med i nästa förhållande.

– Skriv en varudeklaration. Gör en lista som är uppdelad i en plus- och en minusspalt. Skriv upp vilka egenskaper du vill ska finnas hos en ny man. Och vilka egenskaper som får dig att må dåligt. Använd dina egna erfarenheter. Och sikta högt när du fyller i plusspalten. Sätt upp de finaste egenskaper du kan tänka dig och intala dig själv att dessa är du värd!

När Maria väl bestämt sig för vilka egenskaper drömprinsen ska ha, väntar nästa utmaning.

– Då måste du skaffa dig en ny kompass, säger Benny. För din nästa kärlek finner du inte på en plats där du letat tidigare.

Men var finns då kärleken? Maria vill inte ragga på krogen eller på dansrestauranger. Och nätdejting känns främmande för henne.
– Jag kanske kan hitta nästa man på soptippen när jag åker dit och kastar skräp – där finns ju massor av killar, säger Maria. Eller så får jag börja gå på fotboll!

Bennys ansikte blir ett stort leende. Men hans svar kommer snabbt:
– Nej Maria, släpp det! Kärleken finns inte där du tror! Och du kommer definitivt inte att hitta den om du är ute och letar! Det viktigaste nu är att du tar hand om dig själv, gör dig snygg för dig själv. Då kommer du att få ett starkare självförtroende. I och med det sänder du automatiskt ut signaler som får männen att se dig.

Benny är frisör och många kvinnor kommer till hans salong med orden: “Jag vill att något ska hända i mitt liv”. Det brukar betyda att de hoppas på att träffa en ny man.

Måste bli synlig
– Då fixar jag en mjuk frisyr med volym och lite fart i, säger Benny. Kanske föreslår jag lite färg i håret så att kvinnan lyfts fram. När vi mår dåligt eller tappat tron på oss själva, är det så lätt att bli genomskinlig och osynlig. Det är det första man måste ändra på.

– Sedan gäller det att signalera. Jag säger som Christer Lindarw: “Om du inte orkar sminka dig, så måla i alla fall dina läppar.” Röda läppar signalerar att du är beredd!

– När det gäller valet av kläder så är det även här signalfärger som väcker uppmärksamhet. Rött, orange och rosa sänder ut budskapet: “Jag är öppen, jag är beredd”. Men det viktigaste är trots allt att du klär dig i plagg och färger du trivs med, säger Benny. Så är din garderob svart eller grå och du trivs med det, piffa upp dina kläder med en röd sjal eller ett par färgglada skor. Det räcker!

– Och sträck på ryggen, lyft hakan och ha ett “rakt” kroppsspråk. Visa inte att du är osäker eller otrygg när du befinner dig bland främmande människor. Det kan så lätt misstolkas som att du är ointresserad av kontakt. Och det är du ju inte!

Här protesterar Maria. Hon känner igen sig i beskrivningen av att bli uppfattad som mer stel och inåtvänd än hon egentligen är. Och hon förklarar det med att det är ett beteende som vuxit fram sedan hon blev singel. Helt enkelt därför att hon är livrädd att andra ska uppfatta det som att hon kanske stöter på gifta män omkring henne.

Benny skakar på huvudet och ger henne ett varmt leende.

Alltid rätt att le

– Maria, de här människorna vet ju inte vad du vill förmedla. Låt dem i så fall dra sina egna, felaktiga slutsatser. Det är alltid rätt att sända ut positiva signaler.

– Det är roligare att få leenden tillbaka, därför att du ler själv, än att inte våga ta några kontakter – eller hur!

Men hur vet Maria när hon möter mannen i sitt liv – den rätte. Han som är menad för just henne?

– Jag lovar att NÄR det händer så märks det, säger Benny.

Normalt när vi möter någons blick tittar vi 3–4 sekunder. När vi möter någon som är intresserad tittar han eller hon i cirka 20 sekunder. Ofta händer det att man vänder sig om för att titta en extra gång – och båda vänder sig om samtidigt.

– Händer det, då är det rätt! Håll fast ögonblicket. Håll fast blicken. Och stå kvar och vänta tills han eller hon kommer fram och ber om ditt telefonnummer!

Benny ger Maria en kram och avslutar samtalet med ännu en uppmaning om att hon måste börja ta för sig.

Nu ska hon börja tänka på sig själv.
– Maria, jag ger dig huvudrollen i ditt liv. Den rollen kan ingen annan än du spela!

Du måste börja med att älska dig själv

Bennys kärleksakut, del1: I första avsnittet av Bennys Kärleksakut får vi träffa 44-åriga Maria. Hon är skild sedan sex år och har två tonårssöner. Hon längtar efter att möta kärleken igen, men hur? Benny vet att det är viktigt att stärka Marias självförtroende – för att våga är vägen till en ny relation…

Det är fredagskväll och det lyser välkomnande i ett villafönster i den lilla Stockholmsförorten. Där inne sitter två människor mitt emot varandra. På bordet brinner stearinljus och mannen och kvinnan höjer sina vinglas till en skål. Det är en romantisk scen ur verkligheten.

Utanför huset står Maria, 44 år. Det är inte hennes mening att titta. Hon är på kvällspromenad med hunden och har stannat till utanför villan där det lyckliga paret bor. Hon kan inte hjälpa att hennes blick dras till fönstret. Till paret där inne. Till tvåsamheten.

Och hennes egen längtan efter kärlek hugger som en kniv i bröstet.
– Jag har varit skild i sex år nu och längtar verkligen efter en man att dela vardagen med, säger Maria. Särskilt helgerna känns tomma nu när mina söner börjar bli stora. De är 15 och 17 år och är oftast iväg på sitt.

– Då kommer den starka längtan efter någon som lägger armen om mig när jag sitter framför TV:n. Någon som säger gulliga saker till mig och älskar mig för den jag är!

Åren som gått sedan Maria och hennes exman skildes har varit smärtsamma. Maria har haft det tufft efter skilsmässan, eftersom sönerna haft svårt att acceptera att mamma och pappa inte längre kan leva ihop. De har haft problem med att anpassa sig till den nya situationen och Maria har tagit på sig ett stort ansvar för att hjälpa dem.

Samtidigt har hon känt oro, hat och avund eftersom hennes exman redan ett år efter skilsmässan bildade ny familj med en annan kvinna som hade två barn.

Marias tillvaro fylldes med smärtsamma frågor: Hur påverkar detta deras söner? Får de tillräcklig uppmärksamhet från sin pappa? Eller har han fullt upp med sin nya familj?

Har inte orkat

Livet efter skilsmässan har gnagt rejäla hål i Marias självkänsla. Hon har inte orkat ta tag i sitt liv, inte orkat stärka sin roll som kvinna med mål och önskningar i livet.

Marias söner, samt hennes två äldre bröder och deras familjer, har gett henne både stöd, tröst och kärlek under de sex år hon levt ensam, vilket hon är otroligt tacksam för. Men Maria saknar kärleken från en man.

Du måste börja med att älska dig självNu sitter hon mitt emot Benny Rosenqvist, 45 år, Hemmets Journals nya livsguide, som lovat hjälpa henne att på nytt hitta vägen till kärleken.

– Maria, först och främst måste du lära dig att tycka om dig själv, säger Benny. Det gäller alla som söker kärleken. Vi måste älska oss själva innan vi är redo att ta emot kärlek från någon annan!

– Och så ska du börja satsa på dig själv. Kasta bort den där tråkiga skuldkänslan som alltför många av oss bär på, att det är fult att satsa på sig själv.

Nu är det din tid! Och det ska du njuta av. Det kan du unna dig nu när dina söner börjar bli vuxna och snart står på egna ben.

Benny menar att Maria måste bli bättre på att påminna sig själv om allt hon är bra på.

– Säg så här till dig själv: “Jag har ett bra jobb”. “Jag är en fantastisk mamma”. “Jag är en underbar medmänniska”.” Jag har god smak”.
 – Det är så mycket som faktiskt är positivt i ditt liv och det måste du börja se.

För att ytterligare stärka självförtroendet tipsar Benny Maria om att skriva upp allt positivt folk säger till henne.

– Samla det i en liten bok, då är det lätt att ta fram och läsa när du behöver lite uppmuntran. Vi människor har så lätt för att suga åt oss negativ kritik och låta det göra livet surt för oss. Däremot är vi inte alls lika bra på att ta till oss positiva kommentarer. Det måste du ändra på!

Äventyren väntar
Benny menar att Maria, och alla som befinner sig i samma situation som hon, måste sluta fråga sig själva: “Vem vill ha mig som är så gammal?”. “Finns det verkligen någon som vill leva med mig?”. Istället gäller det att se sig själv som en tillgång.

Du måste börja med att älska dig själv

Maria har levt ensam sedan skilsmässan för sex år sedan. Nu längtar hon efter att möta kärleken igen och Benny Rosenqvist ger henne goda råd på vägen. (Kvinnan på bilden har inget samband med texten.)

– Vänd på situationen, säger Benny, tänk: “Vad är det JAG vill ha? Vilka egenskaper är det jag söker hos min näste man?” Se singeltillvaron som ett perfekt avstamp för ett nytt, spännande skede i livet. Det är ju nu möjligheterna finns. Äventyren bara väntar på att få avlösa varandra!

En av Bennys styrkor som livscoach är att hans goda råd är väldigt enkla och raka. Och han talar gärna i bilder för att förklara vad han menar. Ett bildspråk som gör hans råd är lätta att komma ihåg.

– Maria, i väntrummet möter du ingen! säger Benny och förtydligar vad han menar. 

– Väntrummet, det är din vardag, den som rullar på i samma gamla lunk utan att du vågar göra några avvikningar från det vanliga. Och där kommer ingenting att hända!

– Men tänk dig nu istället att det i väntrummet finns en massa stängda dörrar. Låt dörrarna väcka din nyfikenhet. Öppna dem och kolla vad som finns på andra sidan! Lev i nuet! För livet är ett äventyr.

Se möjligheterna
Benny vill att Maria ska förstå att det är viktigt att våga bli lite djärv och se möjligheter.

– Och du, du måste ju inte gifta dig med alla du har ett förhållande med! Så du behöver inte vara rädd för att ge dig in i en relation. Den håller kanske bara i tre månader – men den har gett dig en erfarenhet! Du lär dig något av varje förhållande.

Bennys ord får Maria att dra efter andan. Hon nickar instämmande åt Bennys beskrivning av väntrummet. Det är ju där hon har suttit. Och hoppats att en spännande man skulle trilla ner från himlen.

– Ibland har jag undrat om det är något fel på mig som inte hittat någon ny man ännu, säger Maria. Jag tycker att alla andra som separerar, går in i nya förhållanden ganska snabbt.

Men Benny ler och ger Maria en ny bild:
– Tänk dig ett kylskåp, säger han. Ett kylskåp måste rensas ur och städas när du flyttar. Detsamma gäller när du separerar från någon. Då måste du städa upp i ditt liv. Inte vill du väl att någon annan flyttar in bland resterna! Och det är precis vad du har gjort under sex år. Du har städat ut det som var ditt och din exmans liv. Du har bearbetat. Du har bestämt dig för att gå vidare. Den proceduren måste till, innan du börjar om med någon ny man i ditt liv.

– Tänk så rik du har blivit under den här perioden. Du har ju gjort en fantastisk resa! Du har haft ett sex år långt förhållande med dig själv. Och nu är du redo för ett förhållande med en annan person. Någon som tycker att du är jättesnygg. Som älskar dig för den du är!

Benny betonar att det efter en separation är viktigt att bli stark inombords innan man går in i ett nytt förhållande. Och du måste ha hunnit reflektera över varför du lämnade den förra relationen, innan du går in i nästa.

– Det kan också vara viktigt att förlåta ditt ex om han gjort dig illa. Och förlåta dig själv för det du eventuellt gjort mot honom. Du behöver inte ge en muntlig förlåtelse, det viktiga är att du förlåter inom dig, säger Benny. Den totala kärleken är att förlåta.

Gå vidare
– Tänk dig sedan att du samlar ihop “soporna” från ditt gamla liv och knyter ihop påsen. Den ska innehålla alla negativa saker du minns från ditt förra förhållande, de egenskaper hos din man som fått dig att må dåligt. Och så ställer du soppåsen utanför hans dörr, avlastar den från ditt liv. Bär inte omkring på hans sopor, gör dig fri från dem. Då först kan du gå vidare!

Benny poängterar också vikten av att ge sig tid att reflektera över vad det är för en person man vill leva med i nästa förhållande.

– Skriv en varudeklaration. Gör en lista som är uppdelad i en plus- och en minusspalt. Skriv upp vilka egenskaper du vill ska finnas hos en ny man. Och vilka egenskaper som får dig att må dåligt. Använd dina egna erfarenheter. Och sikta högt när du fyller i plusspalten. Sätt upp de finaste egenskaper du kan tänka dig och intala dig själv att dessa är du värd!

När Maria väl bestämt sig för vilka egenskaper drömprinsen ska ha, väntar nästa utmaning.

– Då måste du skaffa dig en ny kompass, säger Benny. För din nästa kärlek finner du inte på en plats där du letat tidigare.

Men var finns då kärleken? Maria vill inte ragga på krogen eller på dansrestauranger. Och nätdejting känns främmande för henne.
– Jag kanske kan hitta nästa man på soptippen när jag åker dit och kastar skräp – där finns ju massor av killar, säger Maria. Eller så får jag börja gå på fotboll!

Bennys ansikte blir ett stort leende. Men hans svar kommer snabbt:
– Nej Maria, släpp det! Kärleken finns inte där du tror! Och du kommer definitivt inte att hitta den om du är ute och letar! Det viktigaste nu är att du tar hand om dig själv, gör dig snygg för dig själv. Då kommer du att få ett starkare självförtroende. I och med det sänder du automatiskt ut signaler som får männen att se dig.

Benny är frisör och många kvinnor kommer till hans salong med orden: “Jag vill att något ska hända i mitt liv”. Det brukar betyda att de hoppas på att träffa en ny man.

Måste bli synlig
– Då fixar jag en mjuk frisyr med volym och lite fart i, säger Benny. Kanske föreslår jag lite färg i håret så att kvinnan lyfts fram. När vi mår dåligt eller tappat tron på oss själva, är det så lätt att bli genomskinlig och osynlig. Det är det första man måste ändra på.

– Sedan gäller det att signalera. Jag säger som Christer Lindarw: “Om du inte orkar sminka dig, så måla i alla fall dina läppar.” Röda läppar signalerar att du är beredd!

– När det gäller valet av kläder så är det även här signalfärger som väcker uppmärksamhet. Rött, orange och rosa sänder ut budskapet: “Jag är öppen, jag är beredd”. Men det viktigaste är trots allt att du klär dig i plagg och färger du trivs med, säger Benny. Så är din garderob svart eller grå och du trivs med det, piffa upp dina kläder med en röd sjal eller ett par färgglada skor. Det räcker!

– Och sträck på ryggen, lyft hakan och ha ett “rakt” kroppsspråk. Visa inte att du är osäker eller otrygg när du befinner dig bland främmande människor. Det kan så lätt misstolkas som att du är ointresserad av kontakt. Och det är du ju inte!

Här protesterar Maria. Hon känner igen sig i beskrivningen av att bli uppfattad som mer stel och inåtvänd än hon egentligen är. Och hon förklarar det med att det är ett beteende som vuxit fram sedan hon blev singel. Helt enkelt därför att hon är livrädd att andra ska uppfatta det som att hon kanske stöter på gifta män omkring henne.

Benny skakar på huvudet och ger henne ett varmt leende.

Alltid rätt att le

– Maria, de här människorna vet ju inte vad du vill förmedla. Låt dem i så fall dra sina egna, felaktiga slutsatser. Det är alltid rätt att sända ut positiva signaler.

– Det är roligare att få leenden tillbaka, därför att du ler själv, än att inte våga ta några kontakter – eller hur!

Men hur vet Maria när hon möter mannen i sitt liv – den rätte. Han som är menad för just henne?

– Jag lovar att NÄR det händer så märks det, säger Benny.

Normalt när vi möter någons blick tittar vi 3–4 sekunder. När vi möter någon som är intresserad tittar han eller hon i cirka 20 sekunder. Ofta händer det att man vänder sig om för att titta en extra gång – och båda vänder sig om samtidigt.

– Händer det, då är det rätt! Håll fast ögonblicket. Håll fast blicken. Och stå kvar och vänta tills han eller hon kommer fram och ber om ditt telefonnummer!

Benny ger Maria en kram och avslutar samtalet med ännu en uppmaning om att hon måste börja ta för sig.

Nu ska hon börja tänka på sig själv.
– Maria, jag ger dig huvudrollen i ditt liv. Den rollen kan ingen annan än du spela!

Scroll to Top