• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Charlotte Perrelli: Jag fick tvätta håret med diskmedel

  Under coronapandemin har arbetsmyran Charlotte Perrelli fått tid att reflektera över sitt stressiga liv. Hon har bestämt sig för att säga nej lite oftare. Men en femte gång i Melodifestivalen sa hon ja till!

  Charlotte Perrelli: Jag fick tvätta håret med diskmedel

  Hon kände inte minsta lockelse att vara med i Melodifestivalen ännu en gång. Men så dök det i början av hösten upp ett oväntat meddelande från låtskrivaren Bobby Ljunggren i Charlotte Perrellis mejlkorg:

  "Det finns några potentiella som skulle kunna göra den här, men jag vill att du lyssnar först", löd hälsningen. Eftersom Bobby är kompositören bakom hela fem Melodifestivalvinnare, däribland Charlottes segerbidrag Hero från 2008, kände sig Charlotte tvungen att åtminstone lyssna igenom den bifogade låten innan hon tackade nej till erbjudandet.

  – Jag passade på medan jag stod i köket och stekte falukorv till barnen. Omedelbart kände jag att det var en riktigt bra låt. Jag ringde Bobby och sa: Jag kommer att ångra mig för resten av mitt liv om jag tackar nej till det här.

  Redan dagen efter var Charlotte på plats i studion och provsjöng låten. När hon försäkrat sig om att den passade henne precis så bra som hon trott kontaktade hon Melodifestivalgeneralen Christer Björkman.

  – Så snart han hade hört inspelningen sa han att det var självklart att jag skulle tävla med låten i Melodifestivalen, förklarar Charlotte.

  Hon understryker att även om kompositionen är perfekt för henne så förväntar hon sig inte att den ska vinna tävlingen.

  – Det har funnits gånger då jag tävlat och känt att det inte spelar någon som helst roll hur det går. Den här gången är det lite annorlunda. Jag tycker att låten är så bra att den förtjänar en framskjuten placering. Därför har jag också höga krav på mig själv att leverera den på bästa sätt.

  Charlotte och maken Anders med barnen Izabella, Alessio, Adrian, Alvin och Angelo.
  Foto: TT

  Vågar utmana sig själv

  Charlottes entusiasm över att inför miljontals tv-tittare få utmana sig själv i den sångtekniskt krävande popschlagern Still young är påfallande. Annat var det för bara några år sedan. Under en lång period kunde Charlotte inte uppbåda någon som helst musikglädje hur mycket hon än försökte.

  – Jag kom till en punkt där jag kände att musiken inte var någonting annat än ett jobb för mig. Jag tyckte varken att det var roligt eller att jag var bra på det jag gjorde. Hur går jag tillväga för att väcka passionen till liv igen? frågade jag mig. Jag tänkte tillbaka på hur allting började när jag var liten. På den tiden satt jag hemma med gitarren och skrev egna låtar. När jag återgick tillsamma avskalade format kom glädjen till musiken successivt tillbaka.

  Ett resultat av det nya vägvalet var den introspektiva balladen Mitt liv som Charlotte tävlade med i 2017 års Melodifestival. Bidraget intog jumboplatsen i tävlingen. Att som före detta Eurovisionvinnare åka ut redan i delfinalen kan i mångas ögon betraktas som en prestigeförlust, men själv ser Charlotte det inte alls så.

  – Jag tror jättemycket på att livet följer en dramaturgi och att saker och ting sker av en anledning. Om jag hade tävlat med en typisk Charlotte-låt 2017 är jag ganska säker på att det inte hade funnits någon öppning för mig att ställa upp med den här typen av låt i år. Då hade folk tyckt: Nu får hon väl ge sig. Hon kan ju inte ställa upp med samma låt varje gång. Man måste våga utmana sitt artisteri. Men det är fanken inte lätt att öppna sitt hjärta och slänga sig ut i nya musikstilar när man befinner sig i rampljuset och ständigt blir bedömd.

  I likhet med många andra inom artistbranschen har Charlotte under det gångna året varit tvungen att skrinlägga flera inplanerade turnéer och konserter. Det betyder emellertid inte att hon varit sysslolös.

  Familjen har ett hus i Åre där Charlotte gärna åker skidor.
  Foto: Privat

  Tre timmar om dagen

  – Jag har lanserat en egen klädkollektion och också lagt ner mycket tid på barnen. De äldsta befinner sig i ett skede där de behöver mycket hjälp i skolarbetet. Sedan har jag dessutom börjat med racketsporten padel. Jag och några tjejkompisar bestämde oss för att testa det och blev allihop väldigt bitna. Idag spelar jag padel ungefär tre timmar om dagen.

  – Ja, jag vet, det är ju helt sinnessjukt mycket, konstaterar Charlotte med ett skratt när hon hör mig dra efter andan. Men det är så enormt roligt. Att göra något där man både får svettas och lära sig nya saker har känts extremt stimulerande för mig.

  Delar av året har Charlotte och hennes familj tillbringat i spanska Marbella där hon och maken Anders häromåret köpte en nära 800 kvadratmeter stor villa. Trots att Spanien tillhör de länder som drabbats hårdast av pandemin har Charlotte känt sig tryggare där än i Sverige.

  – Anledningen till det är att alla har munskydd. I Spanien är det obligatoriskt att bära munskydd i offentliga miljöer. När jag senast besökte min hårfrisörska därnere berättade hon att en kund till en av hennes kollegor hade tagit av sig sitt munskydd. När polisen såg det fick salongen 15 000 euro i böter. Eftersom ryktet om de höga böterna sprider sig snabbt är det få som missköter sig.

  Tre timmar om dagen spelar Charlotte padel.
  Foto: Privat

  Många mår dåligt

  Den luftigare agendan har gett Charlotte ökat utrymme till självreflektion, vilket fått henne att ifrågasätta vissa val som hon gjort i det förgångna.

  – Förr i tiden skulle jag aldrig ha ställt in ett jobb. Aldrig, aldrig, aldrig! Det har funnits tillfällen då läkare har stått vid sidan av scenen och avrått mig från att uppträda eftersom jag haft för hög puls och varit sjuk. Ändå har jag känt att jag inte kan ställa in spelningen. Vilket jäkla trams! tänker jag idag.

  Vad är det som är så viktigt att man utsätter sig för något sådant? På den punkten har hon verkligen förändrats.

  – Numera kan jag utan problem avboka jobb om de äventyrar min egen eller någon ­annan familjemedlems hälsa. Jag hoppas att jag är intelligent nog att inte falla tillbaka i mitt gamla beteendemönster när tillvaron återgår till det normala.

  För egen del beklagar sig inte Charlotte så mycket över pandemin. Däremot känner hon stort medlidande för kollegor inom underhållningsbranschen som haft sämre förutsättningar att klara sig ekonomiskt helskinnade ur krisen.

  – Senast igår fick jag lite tryck över bröstet när jag förstod att en kollega mådde alldeles för dåligt. Det har varit tungt att se så många nedbrutna och ledsna. Tyvärr tror jag att åtskilliga musiker kommer att försvinna från branschen.

  Charlotte vet flera som redan har börjat omskola sig till andra yrken för att kunna sätta mat på bordet.

  – När jag ser sådana saker hända känner jag tacksamhet över att jag själv har haft skickliga ekonomiska rådgivare genom åren. Nu när jag inte har kunnat utöva mitt riktiga jobb en enda dag sedan i mars förra året har det varit en trygghet för mig att ha en reserv att ta av.

  Charlotte har aldrig stuckit under stol med att hon har en fäbless för lyx och glamour. Men ibland ger media en missvisande bild och får henne oförskyllt att framstå som pengafixerad och skrytsam, menar hon.

  – Det är jättelätt för kvällstidningar att skicka upp en helikopter eller drönare över vårt hus och ta bilder som man sedan vräker ut i tidningarna. För läsarna kan det se ut som att det mer eller mindre är jag själv som tagit bilderna. Men de som känner mig vet att jag inte alls är så intresserad av att prata om pengar och stoltsera med mina inköp som det ofta framställs.

  Charlotte tillägger att hon å andra sidan inte heller skäms över sin förmögenhet och sina konsumtionsvanor.

  – Jag har ju faktiskt jobbat ihop till det själv, det är ingen faster i USA som har testamenterat mig pengar. Att ha möjligheten att resa, omge sig med vackra saker och köpa välsydda kläder är något som jag är otroligt tacksam för.

  Samtidigt är Charlotte övertygad om att hon skulle vara precis lika lycklig utan allt det där.

  – Självklart skulle det vara tuffare. Att inte veta hur man ska klara av att betala räkningarna och inte kunna ge barnen det som deras behov egentligen kräver innebär en fruktansvärd stress som ingen borde behöva känna. Men det skulle inte besvära mig att skala ner och exempelvis bo mindre. Lyckan sitter inte i hur stort hus man bor i utan att man har hälsan och varandra.

  Charlotte är noga med att inskärpa i sina barn att materiellt välstånd inte är någon självklarhet utan en bonus. Att kunna ge dem ett sparkapital inför framtiden tillhör de saker som hon värderar allra högst. Själv hade hon inte förmånen att ha några ekonomiska besparingar med sig ut i vuxenlivet.

  Nyligen var Charlotte med i Stjärnorna på slottet tillsammans med Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani och Ola Rapace.
  Foto: Ulrika Malm/SVT

  Började jobba tidigt

  – Jag är uppvuxen med en ganska skral ekonomi. När schampot var slut fick man tvätta håret i diskmedel. Syrran och jag hjälpte till att jobba från att vi var väldigt små. Det var en förutsättning för att det skulle gå runt ekonomiskt.

  Om man har vuxit upp under de förhållandena har man också ett driv att åstadkomma någonting, att lyckas. Man vill slippa leva med kniven på strupen eftersom man vet hur jäkla tufft det är att ha det så, menar Charlotte.

  – När man då lyckas skrapa ihop egna pengar känner man eufori och stolthet över att kunna köpa vissa saker som man har längtat efter. Jag tror det är sunt att glädjas över det.

  Nilssons i småländska Hovmantorp må ha haft ont om pengar, men kärlek och familjegemenskap fanns det desto mer av. Fortfarande är mamma Monika, pappa Bert och lillasyster Kina tre synnerligen viktiga personer i Charlottes liv. Faktum är att hon sedan några år tillbaka bor granne med sina föräldrar.

  – Det låter lite knasigt, men det är så himla trevligt att det inte är klokt. När jag och min man Anders köpte vår sekelskiftesvilla medföljde en gammal trädgårdsmästarbostad som ligger på samma tomt.

  – Efter att vi hade renoverat den flyttade mina föräldrar in där. Det är värt hur mycket som helst att ha dem så nära. Om jag exempelvis kommer på att jag behöver åka och handla kan jag be att mamma eller pappa tittar till vår minsting Alvin så att jag slipper ta med honom till affären.

  Vill flytta utomlands

  Så småningom får kanske Monika och Bert husera ensamma på tomten i Djursholm. Charlotte och Anders vill nämligen gärna flytta utomlands i framtiden.

  – Vi kommer att vänta tills mina stora söner är myndiga och själva kan bestämma om de vill flytta med eller inte, men när den dagen kommer vore det kul att prova på att bo i något annat land. Vi har pratat om Spanien eftersom vi har hus där.

  Utlandsplanerna bottnar delvis i en längtan efter en mer anonym tillvaro – något Charlotte fått en försmak av under det senaste året då hon konsekvent burit ansiktsmask när hon rört sig ute bland människor.

  – Går jag ut osminkad med håret uppsatt i en tofs och dessutom bär mask är det ingen som ser att det är jag. Det är väldigt ovant och samtidigt superskönt att inte bli igenkänd.

   

  Charlotte medverkar i Melodifestivalen lördag den 20 februari.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!