• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Färgfest med tulpaner!

  Det finns tulpaner för alla smaker – enkla, dubbla, krulliga och fransiga. Vad tycker du bäst om, att blanda flera olika färger till en stor, härlig bukett eller att dela upp tulpanbunten och sätta blommorna i flera ­mindre vaser? Här får du massor av färg- och forminspiration kring vår mest älskade snittblomma!

  Färgfest med tulpaner!

  Jag gosar gärna med tulpanerna!

  Inredaren och tv-profilen Ernst Kirchsteiger har tulpanen som en av sina favoritblommor, och den har följt honom genom livet. Fyra ord som Ernst förknippar med tulpaner är ljud, budbärare, skönhet och demokrati. Ernst utvecklar:

  – Jag tycker att tulpaner låter underbart och gosar gärna med dem. När jag trycker på dem så gnäller och gnisslar de på ett så där gött sätt!

  – De är också en tydlig budbärare av livets gång. När granriset tas bort är tulpanerna en hälsning om att våren är på väg, livet återvänder och något nytt startar.

  Ernst Kirchsteiger tycker tulpanen är en demokratisk och folklig blomma.

  – Skönhet – tulpanen är en av de absolut vackraste blommorna. Formen är logisk och självklar: rak stjälk, rena blad och en grandios blomma i en perfekt symmetri.

  – Avslutningsvis tycker jag att tulpanen är en demokratisk blomma. Den passar lika bra oavsett yrke eller inkomst. ­Tulpaner finns på köksbordet när du dricker kaffe, lika väl som i fikarummet på ålderdomshemmet och i den ultramoderna funkisvillan. Tulpanen är liksom allmän och finns överallt. Inte märkvärdig, utan folklig. Det gillar jag!

  Stiligt blir det med många likadana strama vaser på rad. En fin kontrast mot tulpanernas yviga prakt.

  Ta hand om dina tulpaner

  Ungefär en vecka brukar en bukett tulpaner hålla. Lite längre om den får stå svalt.

  1. Skär av ca 1 cm av stjälkarna. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten.
  2. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt, kallt vatten.
  3. Låt förpackningen sitta kvar någon timme så förblir tulpanerna raka och fina.
  4. Ta av pappret och placera buketten ljust men inte i direkt solljus.
  5. Byt och fyll på vatten i vasen varannan eller varje dag.

  Ju svalare buketten står, desto längre håller den. Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, t ex i ett frostfritt uterum.

  Det finns många läckra tulpansorter att välja bland, till exempel de randiga till vänster eller den fyllda tulpanen till höger.

  Så får du snyggt i vasen!

  • Snåla inte med blommor! Ta gärna två buntar med tulpaner och komplettera med kvistar och annat för att skapa en generös och maffig bukett.
  • Tänk två tredjedelar tulpaner och en tredjedel vas för att få bra proportioner. Väljer man en för stor vas kan det se ut som om tulpanerna drunknar i vasen.
  • Tänk på att tulpaner växer något även när de står i vas.

  Tulpaner har rena, klara färger som ger energi och glädje.

  Styla buketten!

  Det är fint att blanda ut en bunt tulpaner med något annat. Här är några populära alternativ som går fint ihop med tulpaner:

  • Blåbärsris
  • Eukalyptus
  • Torra, mossiga grenar
  • Grenar som drivits att sätta små gröna löv
  • Torra fröställningar från perenner
  • Andra vårblommande lökväxter, som narcisser
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!