Är det sista gången vi ställer om klockan?

Kommer du ihåg minnesregeln för sommar- och vintertid? Man ställer fram trädgårdsmöblerna på våren och ställer tillbaka dem på hösten. Snart kanske du inte behöver ha koll på den längre. Nu på söndag kan det bli sista gången vi ställer om klockan till vintertid.

Tiden kan påverka
När vi ställer om klockan gör vi det för att få ut det mesta av dagsljuset. När vi ställer tillbaka klockan på hösten får vi en timme mer morgonljus när det är som mörkast.

Om länderna i Europa har olika tidszoner kan internationell trafik få svårt att koordinera med till exempel flyg och tåg. Det är alltså enklare att planera resor eller transport av gods om alla länder är koordinerade med tiden.

Vintertid är det som kallas för normaltid, medan att ställa om till sommartid förskjuter tiden. Att ställa om till sommartid är relativt nytt, i Sverige började man med detta först 1980. Men förra året bestämde EU att det blir upp till varje land att bestämma om man ska ha kvar sommar- och vintertid eller att ha samma tid hela året.


En fråga med många åsikter

För något år sedan gjorde DN Ipsos en undersökning där svaren från de tillfrågade visade att en stor del av den äldre delen av befolkningen vill ha kvar sommar- och vintertid och att många yngre vill ha sommartid året runt. Andra undersökningar har visat att knappt hälften av de tillfrågade vill ta bort tidsomställningen. Det är en fråga som många har åsikter om. Många av de som tycker att vi ska ta bort tidsomställning vill ha sommartid året om. Kanske är det så eftersom många förknippar sommaren med glädje, ledighet och solvärme?


Vilka fördelar och nackdelar finns med ständig sommartid?
Med ständig sommartid får vi ljusare kvällar – vilket låter trevligt, men ljusa kvällar kan ha inverkan på vår dygnsrytm så att sömnen påverkas.

När vi ställer om från vintertid till sommartid finns det de menar att de påverkas svårt av förlorad sömn och ändrad dygnsrytm. Många andra säger att de inte känner av det nämnbart, utom att man kanske är lite extra morgontrött och seg ett par dagar innan kroppen ställer om sig. Det kan finnas en oro hos de som påverkas negativt av omställningen att de alltid ska leva med de problemen om vi slutar ställa om klockan.


Vilka fördelar och nackdelar finns med ständig vintertid?
Med vintertid får vi mer morgonljus. Sömnforskare menar att morgonljuset är dagens viktigaste ljus, det får oss att vakna naturligt och gör oss morgonpigga – och därmed också kvällströtta. Morgonljuset gör alltså att vi kan få en bättre dygnsrytm och sova bättre. Morgonljuset kan också göra att vår mentala hälsa blir bättre, eftersom tidigt ljus kan ge en positiv start på dagen.

Men när vi vinner morgonljus med vintertid förlorar vi en timme ljus på kvällen. För den som jobbar vanliga kontorstider eller går i skolan betyder det en timme mindre ledig tid i dagsljus. De som jobbar i skift däremot har generellt större möjlighet till att vara lediga i dagsljus.

Hur mycket ljus man vinner eller förlorar när man ställer om klockan beror på var i Sverige man bor. Den som bor i norra delen av landet märker kanske inte särskilt stor skillnad, medan den södra befolkningen märker mer. Antalet timmar dagsljus är ju samma oavsett om vi fortsätter ställa om klockorna eller inte, frågan är mer hur man utnyttjar ljustimmarna på bästa sätt – och hur man gör det finns det många uppfattningar om!

Det finns för- och nackdelar med allt och det finns också många starka åsikter om detta ämne. Senast hösten 2021 måste alla EU-länderna ha bestämt sig. Vilket alternativ hoppas du att Sverige väljer?

Scroll to Top