Tio tips som gör växterna gott!

Husmorstips är toppen. Genom att använda saker du troligen redan har hemma i skafferiet kan du få både grönare och friskare krukväxter – helt gratis! Kanske har du något eget husmorstips som du ärvt från äldre släktingar eller vänner? Om du inte sitter på en sådan skatt delar vi här med oss av tio roliga…

1. Äggskal ger näring

Släng inte äggskalen efter torsdagens pannkaksfest eller helgens sockerkaksbakning. Skölj istället ur skalen och torka dem – de har många goda effekter på hemmets gröna liv. Skalen är rika på såväl kalk och kalcium som mineraler och kan därför användas som gödsel såväl inomhus som utomhus. Inomhus kan de rengjorda äggskalen få ligga och dra i vattenkannan ett dygn innan du vattnar dina krukväxter för att förse dem med fina näringsämnen.

Tio tips som gör växterna gott!

I trädgården är äggskal guld värda eftersom de kan berika din kompost eller göra miljön mer ogästvänlig för sniglar – de ogillar nämligen att förflytta sig på skalen. Genom att lägga ett lager äggskal kring rabatter och trädgårdsland skapar du en skyddande barriär samtidigt som växtligheten får ta del av deras nyttigheter.

Du kan också mylla ner torkade äggskal runt tomatplantorna för att få en rikare skörd. Eftersom äggskalen innehåller kalcium hjälper det nämligen plantan att hålla upp sin tunga frukt.

Tio tips som gör växterna gott!

2. Äpplen till omogna tomater

Äpplen innehåller etylengas som har en effekt att påskynda mognandet av vissa grönsaker, till exempel tomater. Ofta har man mängder av gröna, omogna ­tomater i växthuset när hösten är i ­antågande. Och för att de inte ska gå till spillo kan man plocka och låta dem mogna på en bricka inomhus istället. Med några äpplen som sällskap mognar tomaterna betydligt snabbare.

Tio tips som gör växterna gott!

3. Salix för bättre rotsystem

Olika sorter av salix, det vill säga pil och sälg, innehåller ett slags tillväxthormon som främjar rotbildningen. Du kan lätt göra ett eget rotningsmedel av årsskotten för att ge dina sticklingar och omplanterade växter en bra start. Ta kvistar som är i samma tjocklek som en blyertspenna, ta bort eventuella blad och klipp dem sedan i cirka fem centimeter långa stumpar. Häll över hett vatten och låt sedan kvistarna ligga i vattnet i ett dygn innan du silar av vattnet. Du behöver inte späda ut vattnet, utan du kan vattna med det i koncentrerad form. Man kan också sätta ner nytagna sticklingar direkt i salixvattnet någon dag för att de snabbare ska bilda rötter. 

Tio tips som gör växterna gott!

4. Såpvatten mot skadedjur

Såpvatten är ett billigt och miljövänligt alternativ till bekämpningsmedel mot bland annat bladlöss. Såväl till inomhusväxterna som bland trädgårdens växtlighet kan man använda såpvatten för att spraya på angripna plantor. Blanda en del såpa med tio delar vatten och eventuellt några droppar rödsprit. Spraya hela växten med blandningen och upprepa sedan behandlingen flera gånger med några dagars mellanrum.

Man kan också tillsätta några droppar såpa i vattenkannan i förebyggande syfte. Många säger att det ger friskare och kraftigare växter med en rikare blomning.

Tio tips som gör växterna gott!

5. Vitlök och lagerblad mot ohyra

Både vitlök och lagerblad har en stark doft som sägs ha en avskräckande effekt på olika skadedjur som gärna bosätter sig i dina krukväxter. Stick helt enkelt bara ner några lagerblad eller vitlökar i blomjorden runt växten för att få bland annat blomflugorna på flykt.

Utomhus kan man sticka ner vitlöksklyftor i rabatten för att hindra rådjurens och sorkarnas framfart bland tulpaner och andra godsaker.

Tio tips som gör växterna gott!

6. Ättika till rengöring av krukor

Att rengöra krukorna är viktigt för att inte olika sjukdomar och skadedjur ska kunna leva vidare. Helst ska man diska ur dem varje år för att vara på den säkra sidan eftersom bakterier och virus från tidigare odling kan finnas kvar på krukorna.

Många av oss tycker att de vita kalkavlagringarna som bildas på lerkrukor är snyggt och att det ger krukan en sliten look. Andra tycker att det är mindre vackert och vill gärna få bort lite av avlagringarna när de ändå ska rengöra krukorna. Genom att lägga ner lerkrukorna i varmt vatten med lite ättika och sedan använda sig av en svinto-svamp så kan man få bort en hel del och därmed få en kruka som ser lite nyare och renare ut. 

Tio tips som gör växterna gott!

7. Persilja mot blomflugor

Det sägs att ett avkok av persilja kan hjälpa till att få bort de irriterande små blomflugorna som gärna bosätter sig i dina blomkrukor. Även bladlössen sägs ogilla persilja.

Ta en ordentlig näve persilja och koka upp med vatten. När avkoket svalnat använder du det outspätt till att vattna de angripna växterna.

Tio tips som gör växterna gott!

8. Lätt att återanvända lecakulor

För att lätt kunna återanvända lecakulor som använts i krukor kan man först hälla ner dem i en nylonstrumpa. Gör en knut och lägg sedan strumpan i krukans botten innan växten, med tillhörande innerkruka, placeras på. När växten sedan gjort sitt kan man enkelt ta upp strumpan med lecakulor och använda den igen och igen.

Tio tips som gör växterna gott!

9. Kaffesump som gödsel

Vi i Sverige är riktiga storkonsumenter av kaffe, vilket också betyder att vi får rejält med kaffesump. Men släng inte sumpen, för där har du rena rama mirakelmedlet för hemmets grönskande liv – alldeles gratis! Kaffesumpen är rik på mineraler, kalium, fosfor och kväve, vilket gör det till ett fantastiskt gödslingsmedel. Det är väldigt starkt, så till inomhusväxterna räcker det att man lägger ett tunt lager på jordytan ett par gånger per år medan utomhusväxterna kan gödslas upp till fyra gånger på en säsong. Kaffesump ger inte bara näring utan sänker även pH-värdet i jorden, vilket gör att blommande växter får en färgstarkare blomning.

Kaffesumpen kan också strös ut i trädgårdens rabatter och trädgårdsland. Där kan den hålla ovälkomna gäster på avstånd – katter, myror och sniglar gillar nämligen inte syran som sumpen avger. Våra trotjänare daggmaskarna tycker däremot att kaffesump är toppen.

Om du har många fåglar hos dig eller kanske har höns som pickar i rabatterna så ska du vara mycket sparsam. Koffein är skadligt för våra fjäderbeklädda vänner.

Tio tips som gör växterna gott!

10. Förhindra att nytagna sticklingar torkar

För att skapa ett gynnsamt klimat för dina nytagna sticklingar kan du skapa ett slags bevattningssystem av en petflaska. Klipp helt enkelt av toppen på petflaskan, låt korken sitta kvar men gör ett litet hål där du trär igenom ett snöre.

Plantera därefter sticklingen i petflaskan med lite jord innan den sätts ner i ett glas eller en burk som fyllts med lite vatten. Snöret i korken tar då upp lagom mängd vatten och på så vis får sticklingen fina rötter och förhindrar att den torkar ut.

Scroll to Top