Så höstfixar du en tidig blomning i trädgården!

Genom att så redan på hösten ligger du steget före och du får mer tid att hinna med allt som behöver göras med trädgården på våren. Här kommer några bra tips!

Det är bara vissa sorters frön som kan sås på hösten – frön som tycker om att övervintra i jorden och frön som övervintrar som små plantor, så kallade tvååriga plantor.

Tvååriga fröer du kan så på hösten är till exempel förgätmigej, blåklocka, pensé, prästkrage och borstnejlika. Vill du så lite matnyttigare fröer kan du så salladslök, vintersallat och ramslök. Dessa fröer vill komma i jord tidigt och ska sås i september eller oktober. Markera gärna var du har sått fröerna och skydda med löv eller väv mot kylan.

Fröer som vill övervintra i jorden ska sås sent på hösten, gärna mellan oktober och november innan frosten kommer. Det är för att fröerna inte ska hinna börja gro om det är en varm höst, då kan de ta skada av vinterkylan. Här kan du så bland annat vallmo, blåklint, ringblomma och riddarsporre. Grönsaker du kan så är till exempel morot, gräslök, rädisa och persilja.

Så höstfixar du en tidig blomning i trädgården!
Ligg steget före och så redan på hösten.

Tänk på att förarbeta jorden innan du sår på hösten! Du kan nämligen inte göra det på våren utan att skada dina spirande groddar. Såhär gör du:

1. Rensa bort ogräs och stenar.

2. Luckra upp jorden så den är väldränerad.

3. Blanda i kompost.

4. Vattna så jorden blir fuktig.

5. Så fröna på lämpligt avstånd så de inte står för tätt.

6. Fyll igen med lagom med jord. Se på fröpåsen hur djupt fröna vill ligga!

7. Markera vad och var du har sått.

8. Täck det som vill ha skydd mot kylan med löv eller väv.

Glöm inte heller alla blomlökar som gärna vill planteras på hösten! Gräv ner snödroppar, tulpaner, pärlhyacinter, krokus med mera för härligt färgrik vårblomning. Plantera dem i väldränerad jord, gärna många lökar tillsammans för en effektfull blomning. Lökarna ska planteras från september och tills tjälen går i marken. Ju tidigare du planterar lökarna desto längre tid har de på sig att rota sig ordentligt.

Scroll to Top