• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Se upp för ”giftig vänskap”

  Det är inte bara kärleksrelationer som kan vara nedbrytande. Ibland upptäcker man att en vän intrigerar i ens liv eller dränerar en på energi. Vi tog hjälp av psykologen Liria Ortiz för att få veta hur man känner igen och hanterar "giftig vänskap".

  Se upp för ”giftig vänskap”

  Vänners betydelse går inte att underskatta. En god vän är både någon att dela glada stunder med och luta sig mot när livet gungar. Flera studier visar också att ett starkt socialt nätverk är en av de viktigaste sakerna för vår hälsa, eftersom det sänker stressnivåer och ökar vår motståndskraft.

  – Familjen får man inte välja själv, men vi väljer våra vänner, vilket gör stor skillnad. Vi har ju alla en djup längtan efter att bli accepterade för den vi är, att bli lyssnade på, förstådda och uppskattade, och en bra vän gör just det, säger psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz.

  Fast det här gäller den goda vänskapen, den som är skön och berikande. Men ibland har du vänner som ger dig dåligt samvete, gör att du känner dig kvävd eller får dig att ifrågasätta dig själv. Hon kanske sprider dålig stämning eller dränerar dig på energi. För det finns även giftig vänskap, relationer som inte alls är uppbyggliga.

  Det kan vara rent osunt att umgås med de här personerna, eftersom de hindrar dig från att växa. Manipulativa personer kan även få dig att tvivla på dig själv och din verklighetsuppfattning, enligt Liria.
  Problemet är att de här sidorna hos en vän kan ta tid att sätta fingret på, för det är sällan svart eller vitt. Kritik från ens vän kan ju vara relevant och sägas med omtanke. Eller så är det stick som gör ont.

  – Ett sätt att få reda på om din vän vill dig väl är att påtala att du blev ledsen över kritiken. Är svaret "förlåt om jag gick över gränsen, men jag är orolig för dig" så var kritiken välmenad. Men om hon säger något i stil med "fast jag är en sådan som säger sanningen", så bör du dra öronen åt dig, säger Liria Ortiz.

  Hon tipsar också om att man inte bara ska lyssna på vännens ord, utan snarare observera beteendet. Har du en vän som ofta kränker eller sårar, och gång på gång säger förlåt, så väger hennes förlåt till slut ganska lätt.
  – Vissa personer har talets gåva och låter väldigt övertygande, vilket kan förvirra, medan handlingar talar sitt tydliga språk.

  Och eftersom vänskapsrelationer inte kringgärdas av tydliga förhållningsregler på samma sätt som kärleksrelationer, så kan det vara svårt att veta var man ska dra gränsen.

   

   

  Liria Ortiz är psykolog och psykoterapeut.

  Liria Ortiz är psykolog och psykoterapeut.

  Följt varandra
  Det vittnar Agneta, 64, om. Hon och Caroline hade varit vänner sedan 20-årsåldern och har följt varandra genom skoj och svårigheter. Hade Caroline problem med sin man, så åkte Agneta självklart dit, och så satt de i bilen och pratade och grät halva natten tills saker kändes lite lättare. På den nivån var det.

  – Men när Caroline fick barn, vilket hon fick sent i livet, ändrades vår relation. Då märkte jag att allt bara handlade om henne och hennes liv. Om hon messade mig en barnfråga och inte fick svar inom fem minuter, så blev hon sur. Men om jag messade henne kunde det ta två veckor innan jag fick ett svar, säger Agneta.

  Caroline hade också för vana att avboka deras träffar – eller så dök hon helt sonika inte upp.
  – Jag minns en gång när vi hade bokat lunch. Efter att ha väntat i 45 minuter messade jag Caroline och sa att jag måste gå. Senare hörde hon av sig med ett "det var så mycket på jobbet", jag fick inte ens en ursäkt. Så oerhört nonchalant.

  Till slut sa Agnetas döttrar till sin mamma: "Ser du inte hur självisk hon är, dumpa henne." Och även om Agneta till att börja med urskuldade Caroline, "ja, men hon har ju mycket med barnen", insåg hon att de hade rätt.

  – Jag brukar tänka att det är med vänskapsrelationer som med långa kärleksrelationer: det går upp och ner, relationen brukar hämta sig igen. Men här blev det aldrig bättre. Till slut lät jag vår vänskap rinna ut i sanden. Och när jag slutade ringa, så hörde Caroline inte heller av sig.

  Agneta känner sig ändå inte utnyttjad och ångrar inte sitt engagemang i Caroline.
  – Nej, men det är trist att det blev så här. Jag vill ju vara en person som ställer upp för andra när det behövs, men i förlängningen vill jag att vänner visar mig motsvarande respekt.

  En bra guideline är enligt Liria att bara investera i vänner som returnerar din omtanke. Och att acceptera att vänner kommer och går, det är en del av livet.
  – Det är inte ovanligt att man håller fast vid vänner lite för länge, av rädsla för ensamhet. Men du kanske redan är ensam med dina tankar och känslor, hon kanske ändå inte finns där för dig.

   

  Tar ett tag
  Precis som i Agnetas fall är det inte heller ovanligt att det tar ett tag innan man ser de negativa sidorna hos sin vän – hennes självupptagenhet eller sätt att kontinuerligt skapa intriger och konflikter. Och när de dåliga sidorna börjar framträda tydligare, är det lätt hänt att man ursäktar henne, "jag vet att hon är stressad på jobbet just nu" eller "hon hade ju bråkat med sin son, så …".

  – Egentligen tror jag att man ser eller anar de negativa sidorna redan från början, men precis som vid nyförälskelse väljer man att ignorera dem, för man vill så gärna ha den här relationen, och hon kanske är rolig och härlig på andra plan. Fast det är i början av en vänskapsrelation man ska sätta gränser, för det är svårt att ändra ett beteende som redan har etablerats, säger Liria Ortiz.  Så hur ska man veta när det är dags att göra slut med en vän?
  – Känn efter, och leta efter det som upprepar sig. Hur mår du när ni umgås? Känner du dig glad och stärkt, eller dränerad? Livet är för kort för att ödsla på personer som får dig att må dåligt, säger Liria och lägger till:

  – Är det här ett upprepat mönster hos dig, så bör du även syna dig själv. Är dina krav på vänner för höga? Förväntar du 100 procents lojalitet, så kan det vara svårt att leva upp till.

  I kärleksrelationer finns det god sed för hur man gör slut, men vad gäller vänner är det inte fullt lika tydligt.
  – De allra flesta låter vänskapen rinna ut i sanden, men när det går tycker jag att man ska ge personen en förklaring öga mot öga, i brevform eller på sms. På så sätt har du stått upp för dig själv och påtalat på vilket sätt hon gjort dig besviken, samtidigt som personen slipper sitta där och undra vad som egentligen hände, säger Liria. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!