• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gamla ting: Är symaskinen ovanlig?

  Denna gamla fina trampmaskin från Singer vet ingen riktigt hur den hamnade i Marlens familjs ägo. Det finns vissa saker som tyder på att den skulle vara ovanlig, så Marlene frågade våra experter.

  Gamla ting: Är symaskinen ovanlig?

  "Jag hittade en gammal Singer trampmaskin och efter att ha hittat serienumret har jag lyckats få fram att det är en Singer 103, tillverkad i Wittenberg 1913. Modelltypen är en skräddarmaskin och just min typ kallas blackside. Den är fullt fungerande, har fem olika pressarfötter och andra tillbehör, alla av Simanco.
  Hur den hamnat hos vår familj spekulerar vi i, men det är troligen så att fars morfar tog hem den från Stockholm och gav till sin fru eftersom hennes glasögon låg i bordslådan. Min undran är om denna maskin
  är ovanlig?"
  Marlene

  Svar: Du har redan fått fram en hel del information om denna lite ovanliga modell från Singer. Firman grundades 1851 av Isaac Merrit Singer. Firman ingår idag i samma koncern som Husqvarna Viking och Pfaff. Modellnamnet på din maskin är 103K och den såldes mycket riktigt som en skräddarmaskin. Det finns samlare av denna typ av föremål och värdet är cirka 2 000 kr. Om den fungerar och är i fint skick kan värdet öka till cirka 3 000 kr.

   

  Hemmets Journals antikexperter Kurt Nilsson och Charlotte Strömstedt besvarar dina frågor om gamla ting.
   
  Bifoga ett tydligt foto på föremålet, ange mått, stämplar och signaturer. Värdet som anges är ett realistiskt försäljningsvärde. Skicka ditt mejl till: hjantik@egmont.se

  Du kan också skicka bilder och information till: "Fråga om gamla ting", Hemmets Journal, 205 07 Malmö

  Insända bilder returneras om du bifogar ett frankerat kuvert med namn och adress.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!