• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svärsonens girighet slutade med mord

  Hélène Pastor hade aldrig litat på sin dotters sambo. Hon anade en girighet och ett mörker bakom den välpolerade ytan. Men när skotten ekade i försommarkvällen 2014 var allt för sent.

  Svärsonens girighet slutade med mord

  Ett år som inleddes tungt för den 76-åriga Hélène Pastor var 2014. Att hon var en av de rikaste kvinnorna i Monaco – ja, i hela världen – hjälpte föga när sjukdom och död slog till.

  I januari hade hennes son, 47-årige Gildo, drabbats av en stroke. I februari dog hennes älskade bror Michel efter en längre tids sjukdom. Det enda positiva som hänt var att hennes dotter, Sylvia, 53 år, hade tillfrisknat från den bröstcancer hon drabbats av några år tidigare.

  Trots sin ålder arbetade Hélène hårt, inte bara inom familjeföretaget utan också med välgörenhet. Som dotter till byggherren Gildo Pastor, mannen som förverkligat furste Rainiers planer på att modernisera Monaco under 1960-talet, hade hon alltid haft det gott ställt. Det ansvar som kom med förmögenheten axlade Hélène med bravur.

  Den 6 maj hade Hélène, sin vana trogen, hälsat på sonen Gildo på sjukhuset i Nice. Hon var glad, för sonen skulle snart få komma hem. Resorna till sjukhuset var tröttsamma, även om det var hennes trotjänare, Mohammed Darwich, 64 år, som körde.

  Vid sjutiden på kvällen lämnade Hélène sjukhuset och satte sig i bilen där Mohammed väntade. Mohammed hade precis kört ut på den vältrafikerade gatan när bilen plötsligt stoppades av två män med långt neddragna kepsar. Mohammed tvingades stanna men hann inte reagera förrän de dragit fram avsågade gevär och sköt rakt in i bilen.

  Hélène och Mohammed föll ihop, blödande och svårt skadade. De två männen försvann snabbt från platsen och vittnen skyndade till. De skottskadade fördes i ilfart till akutmottagningen, där läkarna förgäves kämpade för deras liv. Mohammed avled den 10 maj och Hélène den 21 maj.

  Hélène Pastor med sin älskade son, Gildo, innan han drabbades av en svår stroke.

  Krävande svärmor

  Furstefamiljen Grimaldi stöttade de sorgedrabbade. Polisen satte in stora resurser för att hitta de skyldiga. Morden orsakade svarta tidningsrubriker och det spekulerades i om morden var maffiarelaterade. Andra hävdade att det handlade om ett misslyckat rånförsök.

  Polisens misstankar föll tidigt på den polske honorärkonsuln, affärsmannen Wojciech Janowski, 64 år. Han
  var sedan 28 år sambo med Hélènes dotter, Sylvia.

  Wojciech hade ett gott rykte, var en välsedd gäst på sociala tillställningar och imponerade ofta genom att prata flera språk flytande.

  Men trots den fläckfria ytan var det något som fick polisen att titta närmare på svärsonen. Envisa rykten gjorde gällande att svärsonen och Hélène ofta varit osams.

  Wojciech uppgavs tycka att svärmodern styrde och ställde med hans fru. Han skulle dessutom ha börjat oroa sig för vad som skulle hända om sambons cancer kom tillbaka. Han hyste inte några förhoppningar om att miljardärskan skulle fortsätta stötta honom ekonomiskt om hennes dotter dog.

  Han var övertygad om att det guldkantade liv han levde – med bostäder i Schweiz och Storbritannien och yacht i Medelhavet, som allt finansierades av Hélène – snart skulle vara historia.

  Wojciech Janowski visade upp en välpolerad yta. Men han var inte den älskvärde svärsonen han utgav sig för att vara.

  Stora uttag

  Strax före julhelgen 2013 frågade Wojciech sin personlige tränare, Pascal Dauriac, om denne var villig att hjälpa till att mörda madame Pastor. Pascal, en ung fransman med enkel bakgrund, var egentligen en hederlig man, men de pengar han erbjöds fick honom att trots allt fundera över förslaget. Han tackade ja – summan var överväldigande.

  Planeringen inleddes strax därpå. Wojciech visade Pascal de platser som Hélène brukade besöka, hennes kontor och bostaden i den egna fastigheten Trocadero. Snart konstaterade de att mordet inte kunde ske i Monaco. Säkerheten i landet var helt enkelt för hög, med hög polistäthet och med övervakningskameror på alla offentliga platser – vägar och gator inkluderat.

  Därför kom Gildos stroke lägligt. Hélène besökte honom dagligen på sjukhuset i Nice.

  Polisutredningen visade att Wojciech under det första kvartalet 2014 tagit ut drygt åtta miljoner dollar från Sylvias konto. En del av pengarna hade gått till Dauriac som ersättning för att ha planerat mordet.

  Mördarna som anlitats för att genomföra det blodiga dådet, den 31-årige bedragaren Alhair Hamadi och 24-årige narkotikahandlaren Samine Saïd Ahmed, skulle också få en rejäl slant.

  Valet av mördare var inte idealiskt. Alhair och Samine hade båda ett kriminellt förflutet men var inga rutinerade brottslingar. De lämnade flera spår efter sig. Vittnen kunde snabbt identifiera dem eftersom de visat sina ansikten under kepsarna. 

  Sylvia Janowski förlorade inte bara sin mor utan även sin sambo, som visade sig inte sky några medel för att komma över hennes familjeförmögenhet.

  Långa straff

  Polisen grep 23 personer som de misstänkte för inblandning i mordet. Sju av dem anhölls. Wojciech var en av dem.

  Han bedyrade sin oskuld, hävdade att han och Hélène hade haft ett bra förhållande och att han inte hade haft något motiv till att se sin svärmor död.

  Sylvia häktades och hävdade under förhören att hennes man var ärlig, lojal och hårt arbetande. När utredarna visade henne bevisen som tydde på att han var den som låg bakom mordet, bröt hon ihop och berättade att hennes man och hennes mor hade avskytt varandra. Sylvia släpptes sedan omgående.

  Wojciech Janowski kvarhölls i häktet, erkände och uppgav att han låtit beställa mordet eftersom han ville befria sin älskade Sylvia från tyranniet som hennes mor utsatte henne för.

  En vecka senare, den 1 juli, tog han tillbaka erkännandet och menade att han inte haft någon anledning till att vilja se sin svärmor död. Hon hade alltid varit ytterst generös mot honom.

  Men det spelade inte så stor roll. Bevisen mot honom var starka. 2018 dömdes Wojciech Janowski till livstids fängelse för att ha anstiftat morden, medan Pascal Dauriac dömdes till 30 år i fängelse för att ha planerat dem. Alhair Hamadi och Samine Saïd Ahmed, som avlossat skotten, dömdes båda till livstids fängelse

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!