Det började med att Julia Turesson och hennes man Marcus såg ett Youtubeklipp tillsammans med sina båda barn Ella och Melvin om hur man med hjälp av starka magneter kan fiska efter järnskrot som slängts i vattendrag.

– När vi såg hur det gick till blev vi sugna på att skaffa oss egna magneter, berättar Marcus.

Marcus och Julia Turesson

Ålder: 33 respektive 35 år.
Familj: Varandra och barnen Melvin, 8, och Ella, 5.
Bor: Hus i Mörrum.
Gör: Snickare respektive receptionist på vårdcentral.

Marcus och Julia såg magnetfisket som ett perfekt sätt att få barnen engagerade i en utomhusaktivitet samtidigt som de gjorde en insats för en renare miljö.

– Miljöintresset har alltid funnits där och det har Julia och jag överfört på våra barn. Det har hänt att vi har samlat tomflaskor och skräp som legat slängt i naturen när vi har varit ute och promenerat.

Familjen Turesson bor i det lilla samhället Mörrum i Blekinge som kanske mest är känt för Mörrumsån och laxfiske. Vatten är ett naturligt element för Marcus, som har en bakgrund som elitsimmare och som även har fiskat mycket i sina dagar. Men fiske efter järnskrot hade han ingen tidigare erfarenhet av.

– Jag letade lite efter magneter på nätet och beställde sedan hem var sin till oss. De starkaste har en lyftkraft på 450 kilo och de har jag och Julia. Melvins klarar 300 kilo och Ella har en mindre magnet som kan lyfta 100 kilo, berättar Marcus.

Familjen Turesson fiskar skrot med magneter
Familjen har dragit upp många kundvagnar med sina magneter.

För magneterna fick de betala mellan 400 och 1 500 kronor beroende på storlek, men både Marcus och Julia tycker det var väl investerade pengar som de redan har haft mycket roligt med.

Sedan i februari i år har de varit ute så gott som varje söndag och magnetfiskat. Men de fiskar i Mieån som rinner genom Karlshamn och inte på hemmaplan.

– Karlshamn är en knutpunkt där det rör sig mycket människor och där det slängs mycket i ån. Hemma i Mörrumsån hade vi inte fått lika stor fångst.

Redan första dagen fick de bokstavligt talat napp och det gav blodad tand. Hittills har de dragit upp ett 20-tal cyklar, lika många bildäck, kundvagnar och annat skrot.

– Det mest udda vi har fått upp var dörren till ett kassaskåp. Vi lade ut en bild på den på en Facebooksida som handlar om Karlshamn, men det var ingen som kände igen den och kunde säga var den kom ifrån, säger Marcus.

När Julia och Marcus eller något av barnen får napp med sina magneter brukar de gissa vad det är innan de fått upp det ovanför vattenytan. Ella hoppas hela tiden att hon ska få upp en motorcykel.

– Som väl är har det inte hänt än. Det hade blivit lite för tungt för oss att försöka dra upp den. Däremot fick hon napp på en gammal stationär dator i slutet av mars.

– Och jag fick napp på en kundvagn, säger Melvin stolt.

– Ja, men även den var så pass tung att jag fick hjälpa dig att få upp den, säger hans pappa.

Familjen Turesson fiskar skrot med magneter
De största magneterna har en lyftkraft på 450 kilo. Den minsta, som dottern Ella fiskar med, kan lyfta 100 kilo.

Familjen Turessons hobby uppskattas av såväl myndigheter som Karlshamnsbor. Några av cyklarna som fiskats upp och som inte har varit i för dåligt skick har polisen tagit hand om för att undersöka om det går att hitta ägarna med hjälp av ramnumret.

Parkförvaltningen har erbjudit sig att ställa en container vid Mieån där familjen Turesson fiskar för att de själva ska slippa köra skrotet till närmaste återvinningsstation.

– Vi har också pratat om att fiska i andra vattendrag och hamnar. Som i Norje, där Sweden Rock Festival hålls på somrarna, och i Ronneby, berättar Marcus.

De har också märkt att deras miljöarbete smittar av sig.

– En kvinna som kom fram och pratade med oss en stund och sedan gick vidare fick
syn på en pizzakartong som låg slängd. Den plockade hon upp och lade i en papperskorg, berättar Julia.

Men de blir inte rika på sin hobby.

– Haha, nej, verkligen inte. Vi har visserligen hittat fyra kronor. De nya enkronorna och tvåkronorna är nämligen magnetiska. Men timpengen blir minimal, säger Marcus med ett skratt.