Anders är Sveriges enda tobaksbonde

Både farmor och gammelmormor odlade tobak och för elva år sedan bestämde sig Anders för att gå i deras fotspår. Det är ett hårt jobb men väldigt intressant, menar Anders som själv varken röker eller snusar.

Anders Olsson har fullt upp när vi träffar honom på kontoret i Fjälkinge. Det drar ihop sig till skörd av tobaksplantorna som han har planterat på tre olika fält i det skånska landskapet. Och det är många plantor. Närmare 325 000 stycken.

– Och de är utspridda på strax över nio hektar, säger Anders.

Anders Olsson

Ålder: 45 år.
Familj: Sambo och två barn.
Bor: Fjälkinge utanför Kristianstad.
Gör: Tobaksbonde. På fritiden scout, fiske och friluftsliv.

Vilket blir mycket jobb för Anders, hans pappa Arne och de tio säsongsanställda. Skörden är bara ett av många arbetsmoment. Efteråt ska frökapslarna sorteras och sparas till nästa vårsådd i mars. De stora bladen ska hängas ut på fälten igen för torkning. Och efter drygt tre veckor väntar ytterligare några veckors torkning inomhus. Målet är sex ton tobaksblad med en luftfuktighet i bladen på 12–13 procent, redo för snusproduktion.

Betalade räkningarna

Men allting började i mindre skala. Och egentligen med Anders gammelmormor.

Tobaksodling är en gammal tradition i södra Sverige. Redan i slutet av 1600-talet odlades tobak i Skåne och det blev vanligare under senare delen av 1700-talet. På 1800-talet fick även småbrukare och hantverkare odla tobak, vilket ofta blev en viktig bisyssla. Även Anders farmor och gammelmormor odlade tobak. De hade andra jobb vid sidan av och drygade helt enkelt ut hushållskassan.

– Mycket av arbetet gjordes av privatpersoner som odlade tobak vid sidan av sina ordinarie jobb. Man brukade säga att tobaken betalade räkningarna och amorteringarna. Många hus här i trakten är betalda med tobakspengar, förklarar Anders.

Och det verkar ha gått bra, eftersom Anders gammelmormor fick guldklocka och diplom för sitt arbete hos Svenska Tobaksmonopolet på 50-talet. Och med en sådan släkthistoria kändes det kanske självklart att även Anders skulle bli tobaksbonde förr eller senare. Men det var det inte. Han hade länge helt andra idéer om vad han ville göra.

– Jag utbildade mig till elektriker efter gymnasiet och sedan körde jag runt och sålde Åhusglass. Efter det ägde och drev jag en bowlinghall med min pappa. Vi har också haft glasskiosk ihop.

Men år 2006 kom släkttraditionen ifatt. Det var då Anders och Arne sålde bowlinghallen och Anders köpte sitt nuvarande hus i Fjälkinge. Som råkade stå på samma tomt som ett av Svenska Tobaksmonopolets gamla beredningsmagasin.

Anders är Sveriges enda tobaksbonde
Pappa Arne hjälper Anders på gården.

Började som projekt

Anders hade till en början ingen klar idé om vad han ville göra med de gamla byggnaderna. Men det löste sig två år senare när Kristianstads regionmuseum startade ett forskningsprojekt. Det gick ut på att dokumentera och bevara kunskapen om den historiska tobaksproduktionen.

– De fick höra att tobaksanläggningen bytt ägare och frågade om jag ville vara med och prova tobaksodling för att dokumentera processen. Museet hade mängder av bilder på den gamla tobaksodlingen men ingen text som förklarade arbetet. Jag hade just sålt bowlinghallen och letade efter något nytt att sätta tänderna i. Och det här verkade intressant.

Sagt och gjort. Anders hamnade i en grupp med ett 30-tal amatörodlare som satte ner 300 plantor som drevs upp på gammalt vis.

– Vi hade också en referensgrupp som odlat tobak förr och som guidade oss.

Året därpå var projektetavslutat. De andra odlarna slutade. Men Anders hade fått blodad tand och fortsatte av ren nyfikenhet.

– Jag planterade 300 plantor till. När jag skördat dem hörde snusproducenten Fiedler och Lundgren av sig och undrade om de fick köpa tobaken för att göra snus. Det gick självklart bra. Nästa år frågade de igen och jag sa att det skulle bli för mycket jobb och att jag måste kunna göra det på heltid i så fall. Och då skrev vi kontrakt.

Och därmed var svensk tobaksodling igång på professionell nivå för första gången ­sedan 1964.

Anders är Sveriges enda tobaksbonde
Tobaksplantan är släkt med potatisen och odlades ursprungligen i Amerika.

Görs för hand

Att odla tobak är fortfarande i mångt och mycket ett manuellt arbete. Det saknas maskiner för många av momenten. Särskilt tidskrävande är arbetet att skära av toppblommorna på plantorna och plocka tjuvskott.

Under blomningen skärs fyra eller fem tjuvskott av på varje planta, vilket måste göras för hand tre gånger. Även skörden sker för hand från ­augusti till oktober. Därefter hängs tobaken på tork i tre veckor och sedan inomhus lika länge.

– Sedan packar vi alltihop i kartonger och säckar och kör ut det till leverans. Kring december är allting klart. Och från november till maj jobbar vi med underhåll och byggnader och maskiner och sådant, säger Arne som varit med och hjälpt till sedan start.

Blir inte miljonär

Båda tycker att det är en rolig utmaning med tobaksodling. Enligt Anders är ingen dag den andra lik. Pappa håller med.

– Det kommer alltid nya utmaningar och idéer på hur man kan förbättra saker och göra det smartare. Man blir inte miljonär men det är väldigt intressant.

Och nyfikenheten är stor, berättar Anders.

– Jag hade två tidningar på besök varje vecka när jag startade 2009. TT lade ut en räls för att filma ett reportage på tio minuter. SVT filmade också. För många innebär det här nostalgi. Andra ser det som en kulturgärning.

Och kanske med visst fog. För år 2016 blev den gamla tobaksanläggningen byggminnesförklarad av Länsstyrelsen Skåne, som anser att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

– Och naturligtvis har det uppstått en del kontroverser. Vi pratar ju trots allt om tobak.

– Jag har faktiskt fått ett och annat hotbrev. Och visst är tobak kanske inte helt ofarligt. Men jag är noga med att inte sälja till cigarettillverkning, säger Anders. Som själv varken röker eller snusar.

Anders är Sveriges enda tobaksbonde
Arbetet utfördes förr främst av kvinnor.
Foto: Privat

Skånsk tobakshistoria

  • Tobak är en av de kolonialvaror som tidigast blev masskonsumtionsvaror i Europa. I Sverige nämns tobak första gången i tullräkenskaper år 1601 och Sverige var ett av de första länder som lade tobakshandel under monopol, redan 1641.
  • I Europa inleddes tobaksodling i Nederländerna på 1610-talet och i Sverige startades det första tobaksspinneriet 1648. År 1724 kom den svenska odlingen igång på allvar efter ett kungligt påbud om att alla städer skulle avsätta jord till tobaksplantager, vilket gjorde att odlingen i Syd- och Mellansverige blev utbredd.
  • Arbetet med tobaksodlingarna var ett klassiskt ­kvinnoarbete och det är det fortfarande i andra delar av världen.
  • På 1900-talet fanns fyra mottagningsanläggningar för tobaksproduktion i Skåne och 1943 fanns 1 150 odlare i Fjälkinge och Villands härad. På 270 hektar skördades cirka 550 ton tobak.
  • Anläggningen i Fjälkinge var utrustad för att ta emot årets skörd, väga, torka, fermentera och transportera den vidare via järnvägen. Verksamheten här lades ner 1964. Anläggningen är den enda bevarade av de fyra ursprungliga statliga mottagningsanläggningarna för tobaksmonopol i Skåne.
Scroll to Top