1. Köp direkt av fiskaren
Gamla Salteriet, Byvikens fiskehamn, Obbola, Västerbotten.
Att kunna handla färsk fisk direkt av fiskaren är numera ovanligt, men vid Obbolaön i Umeälvens mynning strax utanför Umeå är det precis så som handeln går till. Där kan du nämligen köpa färsk fisk – som dragits upp av fiskarna Nils-Erik Sjöström och Olle Bäckström – i närliggande Salteriet där Stina Sjöström (gift med fiskaren Nils-Erik) förädlar och säljer vildfångad fisk. Dessutom kan du köpa inläggningar av både sik och strömming, rökt och gravad fisk, laxsoppa, såser och olika sorters röror. Under sommaren finns förpackade fiskrätter och smörgåsar, utmärkta för kvällens eller helgens utflykt.
Missa inte: Obbola fiskarmuseum, vägg i vägg med Salteriet, där du kan lära dig mer om Obbolas långa bakgrund som fiskehamn.
2. Njut av havets skafferi
Fjällbacka Fiskaffär, Bohuslän.
Att hela Bohuslän är som en enda stor sommaridyll tycker väl alla som besökt Fjällbacka och fiskesamhällena längs Bohuskusten. Här är fisket i allra högsta grad levande och ett högt besökstryck tillsammans med framgångsrika entreprenörer skapar grunden för en levande skärgård. Här kan du handla färsk fisk över disk precis som förr i tiden och köpa förädlade delikatesser från havets skafferi. I diskarna trängs pinfärsk fisk med räkor av bästa kvalitet, nykokta kräftor, ostron samt egenproducerade delikatesser och en lång rad maträtter att ta med. Vill du inte laga maten själv kan du mycket väl besöka Bakfickan, en servering med samma ägare.
Missa inte: En promenad i pittoreska Fjällbacka. Den som uppskattar Camilla Läckbergs kriminalromaner om Fjällbacka bör inte missa mordvandringen i Camilla Läckbergs Fjällbacka. Förbokning krävs.
3. Räkmackorna är magiska
Borstahusens Fiskaffär, Landskrona, Skåne.
Med ett eget fiske och en egen beredning är Borstahusens fiskaffär en upplevelse för den som älskar fisk i alla dess former. Här kan du köpa färsk fisk året runt och njuta av sillinläggningar i tio olika varianter. Missa inte specialaren fyra lökar och den klassiska Borstahussillen. Dessutom finns färska räkor, krabba, musslor, havskräftor och hummer att köpa när det är säsong för det. Vill du äta så finns såklart smörrebröd – vi är ju ändå rätt nära Danmark – och silltallrik, Hvenburgare (stekt torskfilé i bröd med hemgjord remouladsås), “stjärnfall” (färsk stekt torskfilé på toast med räkor, räksallad, remouladsås, hemgjord dillmajonnäs och sallad) och smått magiska räkmackor.
Missa inte: En promenad i Borstahusens hamn och en tur till Ven.
4. Populärt rökeri i Blekinge
Wägga Fisk- & Delikatessrökeri, Karlshamn, Blekinge.
Förutom rogivande restaurangupplevelser vid Vägga fiskehamns pittoreska marina i Karlshamn kan man köpa med sig förädlade fiskdelikatesser från ett av Blekingekustens mest uppskattade rökerier. Här röks nämligen fisken enligt småskaliga hantverkstraditioner i vedeldade ugnar efter att den först har legat i saltlake eller torrsaltats . Det garanterar en bra sälta och smak utöver det vanliga. Förutom lax och ett 20-tal olika sillinläggningar – missa inte Wäggasillen och den stekta sillen i ättika – kan man köpa varmrökt forell, varmrökt flundra, böcklingfilé, regnbågslax och rökta räkor. Dessutom finns en rad olika delikatesser som skaldjursröra, skagenröra och chiliräkor. Om du inte vill njuta av godsakerna på plats kan du mycket väl packa en lunch- eller middagskorg och gå på upptäcktsfärd längs Blekinges fantastiska kustband runt badplatsen i Kollevik, på Vägga udde eller längs strandpromenaden in mot stadskärnan.
Missa inte: Utvandrarmonumentet vid Näsviken och ett kallt bad vid Karlshamns kallbadhus, Sveriges nyaste och modernaste kallbadhus.
5. Hit vallfärdar fiskälskarna
Blomlöfs Rökeri, Fågelmara, Blekinge.
I drygt 90 år har människor från hela sydöstra Sverige vallfärdat till Blomlöfs Rökeri i Fågelmara där familjen Blomlöf – nu i fjärde generationen – förädlat fisk i alla dess former. Fisken röks fortfarande med alved och enris för att få till den rätta smaken. Idag driver Ted Blomlöf rökeriet tillsammans med sin kusin Tobias Rosling och vännen Andreas Forssell och för dem är smakupplevelserna viktigast, vare sig du köper med dig fisken hem eller äter i restaurangen. Där kan du välja mellan lax- och räksmörgåsar, fish and chips, fisksoppor och stekt sill med potatismos.
Missa inte: Fredsstenen i Brömse-bro som minner om freden vid Brömsebro år 1645 som ses som slutet på Torstensons krig.
6. Prova clarias och rödstrimma
Böda Fisk & Rökeri, Öland.
På Böda Fisk & Rökeri i Böda hamn på Ölands nordöstra sida kan du handla rökta räkor, färsk lax, torsk, clarias, rödstrimma och fjällröding. Dessutom finns rökta laxfenor, rökt torskrom, rökt makrill och stekt inlagd strömming. Vägg i vägg med butiken hittar du hamngrillen, en fiskrestaurang samt en glassbar.
Missa inte: En promenad längs vattnet och ett besök i Trollskogen på Ölands nordöstra udde där vindpinade tallar tar dig rakt in i sagornas värld. Det finns också ett Naturum på plats.
7. Lax och löjrom från Vänern
Spiken, Kållandsö, utanför Lidköping, Västergötland.
Spikens fiskehamn är populär bland kunderna. Här samsas ett dussintal entreprenörer kring fisk, mat, glass och hantverk och en del lyckas göra fångsten från traktens 13 yrkesfiskare till magiska upplevelser. Fisket i Vänern består mestadels av gös, lake, gädda, abborre, siklöja, öring och laxfiskar. Förutom ganska enkla lunchrestauranger finns restaurang Sjöboden, som är en av de bättre restaurangerna i trakten. Här kan du slå dig till ro och njuta av gravad Vänerlax med löjrom från samma sjö, ackompanjerad av rädisor, syrliga små lökar och en majonnäs på brynt smör. Runt lunchtid serveras vanligtvis en uppskattad skärgårdsbuffé. Sommartid finns också en delikatessbutik där du kan köpa ostar, honung, marmelader, grönsaker och färdiga sallader och smörgåsar.
Missa inte: Ett obligatoriskt besök på Magnus De la Gardies barocka Läckö slott samt en båttur på Vänern
(avgår från Spikens hamn på Kållandsö).
8. Handla själv i uthuset
Rylanders Fisk, Nedre Starbäck, Habo, Västergötland.
Att köpa vildfångad Vätterlax av bröderna Bo och Zeth Rylander norr om Habo i de västgötska skogarna är en upplevelse för den som åker längs 195:an mellan Hjo och Jönköping. All fisk är förädlad och rökt på gården. Är ingen på plats så finns det självbetjäning i uthuset.
Missa inte: Habo kyrka, träkatedralen vid Vättern, med sina fantastiska tak- och väggmålningar.
9. Röker fisk på gammaldags vis
Skatans Rökeri, utanför Sundsvall, Medelpad.
Redan 1968 startade familjerna Sjöbom och Hammarström det populära rökeriet som numera drivs av en helt ny generation Sjöboms men som fortfarande röker med hjälp av alved och alspån så som man alltid har gjort. Njut av rökta räkor eller köp med dig varmrökt röding, hel rökt lax, pepparlax i bit, laxfenor, musslor eller sik. Äta kan du göra på Skatans Café vägg i vägg med rökeriet.
Missa inte: En promenad i den mysiga byn, där pittoreska sjöbodar avlöser varandra. Parkera allra helst uppe vid vägen och följ stigen genom skogsdungen ner till byn eftersom det saknas tillräckligt med parkeringar i de trånga gränderna.
10. Säljer slut på några timmar
Tänndalens Rökeri, Tänndalen, Härjedalen.
I Tänndalen, mittemellan Funäsdalen och Fjällnäs, 15 mil rakt väster om Sveg, driver Nicklas Lödesjö Tänndalens Rökeri som lockar kunder från hela Sverige. Två dagar i veckan är röken igång där Nicklas röker regnbåge, röding och sik som säljer slut på bara några timmar. Fisken saltas i en åttaprocentig saltlag i 12 till 15 timmar och röks sedan långsamt i omkring 60 grader i fem timmar. Glöm inte att köpa med dig ett par burkar sikrom (vispad med en gnutta salt) som är en eftertraktad favorit. Fördelen med rom är att man kan förvara den kallt i frysen och ta upp precis så mycket som man behöver. Det gör inget om romen tinar eftersom såväl sikrom som löjrom och forellrom inte blir dålig av att åka ut och in i frysen.
Missa inte: En kort eller lång fjällvandring när du ändå är på plats i ett av landets vackraste fjällområden.