• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Matilda blev mamma som 15-åring!

  Matilda var endast 15 år när hon berättade för mamma Lotta att hon var gravid. Till en början var Lotta övertygad om att hennes dotter inte ville behålla barnet. Men nu är de helt överens om att Charlie, idag 9 år, är det bästa som hänt dem båda.

  Matilda blev mamma som 15-åring!

  En stökig tonårsrebell, så beskriver 25-åriga Matilda Drysén sig själv som ung. Och mamma Lotta Söderberg, 56 år, nickar instämmande när vi ses i Matildas och sonen Charlies lägenhet i Borås.

  – Som barn var Matilda väldigt duktig i skolan, men när hon som 12-åring började ha svart hår och måla sig hårt runt ögonen förändrades hon. Plötsligt sköttes lektionerna inte lika bra längre, säger Lotta.

  Matilda vet egentligen inte av vilken anledning, men fick ett stort behov av att testa både sina egna och föräldrarnas gränser.

  – Jag minns att det var en rolig tid och att jag hade massor med vänner. Så blev jag ju tillsammans med Sonny också. Han var 15 och jag 13 och han betydde allt för mig. Sonny är mitt livs första och största kärlek, säger Matilda.

  För Lotta, som jobbar som verksamhetsutvecklare för barnmorskor, kändes det viktigt att tidigt berätta för sin dotter om vikten att skydda sig. Matilda gick i nian och trots att hon använde preventivmedel hände det som just då inte fick hända.

  Blev plötsligt trött
  – Jag provade precis ut ett annat preventivmedel och det måste ha varit då jag blev gravid, säger Matilda som fortsätter berätta om mensen som uteblev och den plötsliga tröttheten. Hon ringde mamma, som köpte med sig ett graviditetstest hem till sin dotter. När Matilda senare utförde testet hade Lotta gett sig iväg för att träna.

  – Jag trodde först att det nog var falskt alarm. Men ganska snabbt ringde Matilda och berättade att testet visade två blå streck och jag vet inte vem av oss båda som var mest chockade, säger Lotta och
  Matilda nickar. Till en början kände Matilda enbart panik, hon och Sonny hade dessutom gjort slut. Inte skulle hon kunna behålla barnet vid sin ålder och alldeles ensam?

  Lotta ringde och bokade en tid för ultraljud, men sa samtidigt att vad som än hände så skulle de lösa det tillsammans.

  Matilda var mitt uppe i sina nationella prov och hade fått tid för kontroll av sin graviditet samma dag som hon skulle ha skrivit ett av proven. Väl på sjukhuset gjordes ett ultraljud som visade att Matildas foster var i vecka fem. Och i samma ögonblick som man visade ultraljudsbilden för Matilda och sa "Här är bebisen" var det något som hände inom henne.

  – Innerst inne visste jag att jag ville behålla barnet, ett underbart beslut, säger Matilda och får ögonkontakt med Charlie som ler stort mot sin mamma. Matilda kände där och då att Charlie var
  en gåva, något som hon och Sonny hade skapat.

  När Lotta fick reda på Matildas beslut kände hon sig till en början tudelad. Samtidigt hade hon mött så många andra ungdomar i Matildas situation i jobbet. Hon visste också att många unga föräldrar klarar uppgiften bättre än många kan ana. Matilda var dessutom redan då en mycket ansvarsfull tjej.

  – Matilda har alltid varit väldigt klok och mogen för sin ålder. Jag visste att hon skulle klara det, säger Lotta.

   

  För Matilda var det en alldeles obeskrivlig upplevelse att bli mamma. Och redan från början ville hon ta hand om sonen Charlie på egen hand.

  Många fördomar
  Reaktionerna blev många, men främst reagerade omgivningen positivt.

  – Men det fanns några i vår släkt som tyckte att Matilda förstörde sitt liv och att hon nu inte hade möjlighet att utbilda sig, berättar Lotta.

  Hon förklarar vidare att det finns så många som har fördomar och som är så inrutade i sitt tänk att allt i livet måste ske i en speciell ordning.

  – Matilda har inte förstört sitt liv, men hon har förändrat sitt liv och tagit saker och ting i en lite annan ordning bara. Det finns inget rätt eller fel, tänker jag.

  Lotta och Matilda tänker tillbaka på blickarna som riktades mot Matilda då hon stod med stor mage på avslutningen i nian.

  Sonny som då hade hunnit bli 17 år hade till en början gripits av panik, men kände att han ville hjälpa till och han och Matilda blev åter ett par. Dessvärre tog det åter slut när Matilda befann sig i vecka 30.

  – Det uppbrottet gjorde mig helt förkrossad. Jag frågade mig själv vem som någonsin skulle vilja vara ihop med någon som är gravid eller har barn. Men med facit i hand, Sonny har ändå funnits med periodvis och varit så delaktig som han kunnat. Både han och mamma var med under förlossningen,
  berättar Matilda. Och Lotta beskriver upplevelsen som ofantligt mäktig.

  – Jag har varit med om och sett väldigt många förlossningar, men tänk att få se sin egen dotters. Det var svårt för mig att släppa min yrkesroll och inte försöka ha kontroll på allt. Och det var riktigt tufft att se sitt eget barn ha så ont. Annars var det bara fantastiskt. Både jag och Sonny storgrät när Charlie kom ut, säger Lotta. För Matilda hade det inte gått upp förrän efter förlossningen att det faktiskt var ett barn hon burit runt på under dessa månader.

  – Det var magiskt, helt obeskrivligt!

  Skulle klara det
  Lotta fick betald ledighet i två veckors tid av Försäkringskassan för att kunna finnas till hands när Matilda behövde hjälp.

  – Redan från början gjorde Matilda klart för mig att hon var stark och att hon ville klara att ta hand om Charlie på egen hand. Jag ryckte endast in ett fåtal gånger.

  Matilda fick senarelägga sina planer på att studera på handelsprogrammet på gymnasiet. I stället kom hon in på ljud- och bildskolan som gav henne uppskov på ett år så hon kunde ta hand om sin son.

  – Skolan och lärarna har varit otroligt förstående och empatiska med min situation, konstaterar Matilda.

  Och samtidigt som hon åter började plugga skolades Charlie in på förskolan.

  – Tack och lov har personalen varit helt befriad från fördomar och ingen har klandrat mig för att vara en ung mamma, säger Matilda.

  Mor och dotter ställer sig dock lite undrande till hur saker och ting fungerar i samhället. Lotta tycker till exempel att det är märkligt att Matilda som endast var 15 år och hennes pojkvän fick skriva på papper för delad vårdnad av Charlie.

  – Det borde varit med en av oss föräldrar, det är ju ett enormt stort beslut att ta och ingen lätt match att bestrida senare. Däremot var Matilda för ung för att köpa ut febernedsättande medicin till sin sjuke son. Det fick jag som förälder "köpa ut".

  Matilda har aldrig ångrat sitt beslut. Idag är mor och son varandras bästa vänner även om Matilda är "den som bestämmer lite mer". Och tillsammans spelar de en hel del fotboll, Charlies absolut största intresse i livet. Mormor Lotta bekräftar att det finns inget inom denna sport som hennes barnbarn inte har koll på, allt ifrån världens alla olika lag till resultat i alla möjliga matcher runt om i landet.

  Lotta tittar på Matilda och beskriver hur imponerad hon är över deras relation.

  – Matilda och Charlie är verkligen fantastiska med varandra. Och min dotter och jag har kommit varandra ännu närmare under den här resan.

  Vad har varit fördelarna med att vara en ung mamma?
  – En fördel är att man orkar leka mycket mera och vara aktiv med sina barn. Dessutom känner jag att jag hänger med i trenderna hos barnen mer än de lite äldre mammorna. Eftersom jag är aktiv på sociala medier har jag större koll på vilka sidor barnen är inne på och hur man till exempel ska skydda dem från olämpligt innehåll.

  Vad har varit nackdelarna?
  – Den största nackdelen är alla fördomar, att man blir ifrågasatt av omgivningen för att man skaffade barn så tidigt. En annan nackdel är den ekonomiska biten, saknar man inkomster är det svårt
  att ta hand om ett barn. Utan mammas och pappas hjälp hade jag aldrig klarat det.

  Vill du ha fler barn?
  – Ja, jag älskar barn och vill i alla fall ha två eller tre till. Det finns bara en liten detalj, att hitta någon att vara tillsammans med. Den här gången känner jag att jag inte vill skaffa barn tidigt i relationen utan veta att det är en man som jag vill leva resten av mitt liv med.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!