Emilia överlevde propparna i hjärnan – mot alla odds!

Ett par veckor före sin 18-årsdag fick Emilia flera blod­proppar i hjärnan. Hon opererades nio gånger och låg länge i koma. Läget var oerhört kritiskt – men Emilia klarade sig mot alla odds.

Emilia Is

Ålder: Fyller 20 den 15 maj.
Familj: Pappa Josef, 48, mamma Maria, 44, Julia, 18, Isak, 15, och Matteus, 11.
Bor: Norrköping.
Gör: Återhämtar sig efter sjukdomen.

Samtliga sex familjemedlemmar är samlade i vardagsrummet hemma i huset i Norrköping när Hemmets Journal hälsar på. Den traumatiska händelsen för två år sedan som förändrade deras liv för alltid har svetsat dem samman mer än någonsin tidigare.

– Vi var väldigt nära varandra innan det fruktansvärda hände också, men efteråt har banden mellan oss vuxit sig ännu starkare. Och vi har tillsammans lärt oss att man inte kan ta något för givet, berättar mamma Maria.

Det var valborgsmässoafton 2018. Alla utom äldsta dottern Emilia och hennes lillasyster Julia begav sig iväg för att fira in våren genom att titta på en majbrasa i närheten.

Emilia hade haft ont i huvudet i några dagar och orkade inte följa med.

Först trodde föräldrarna att det berodde på att hon hade mycket i skolan – samtidigt som hon höll på att ta körkort – eller kanske helt enkelt var på väg att bli sjuk. Men så fick pappa Josef en stark magkänsla att något inte stod rätt till och gick hem.

Stor uppståndelse

– Då låg hon i sin säng, krampade och var inte kontaktbar. Jag förstod direkt att det var något allvarligt och ringde efter ambulans, berättar Josef.

På Vrinnevisjukhuset i Norrköping blev det stor uppståndelse. Emilias hjärna röntgades och bilderna skickades till neurokirurgen på Universitetssjukhuset i Linköping.

– De konstaterade att det var en blodpropp i centrala nervsystemet, på vensidan – vilket gjorde det ännu mer komplicerat. Det blev ilfart med ­ambulans till Linköping och ­operation direkt. Läkarna meddelade att det såg väldigt illa ut och att vi skulle förbereda oss på att hon inte skulle överleva. Men det ville jag inte berätta för de andra, säger Josef.

Han åkte med i ambulansen, medan övriga familjen fick åka i egen bil.

– Operationen tog nio timmar och det var det värsta vi varit med om. Det var så många tankar som snurrade runt och vi var förstås livrädda, säger Maria.

Emilia överlevde propparna i hjärnan – mot alla odds!
Här sitter en riktig mirakeltjej!

Läkarna förklarade att operationen av proppen hade orsakat blödningar i hjärnan och att hon var tvungen att opereras igen.

– Chansen att Emilia skulle överleva var minimal. Det blev bara fler och fler komplikationer, förklarar Josef.

En slitsam tid

De närmsta sex dagarna opererades hon totalt nio gånger. Prognosen såg inte bra ut och ovissheten var hemsk.

– Det går inte med ord att beskriva hur slitsam den här tiden var för vår familj. Vi var på helspänn hela tiden och kunde aldrig slappna av, säger Maria.

Efter den sista operationen låg Emilia nedsövd i koma i tre veckor och andades med hjälp av en respirator.

– Vi hade ingen aning om Emilia någonsin skulle vakna ur sin koma. Och hur skulle i så fall hennes liv se ut? Skulle hon minnas oss, kunna prata eller gå igen? Eller skulle hon vara förlamad och bli tvungen att sondmatas resten av livet?

En starkt bidragande orsak till att de orkade ta sig igenom dagarna var att hela familjen fick bo i Ronald McDonalds hus, som ligger precis intill Universitetssjukhuset i Linköping.

– Det gav oss en massa kraft och energi. Att få ett eget rum där kändes faktiskt som rena paradiset i det läget. Annars hade vi garanterat sovit på soffor i sjukhuset, för vi kunde inte pendla till hemmet i Norrköping och ville vara nära Emilia hela tiden om något skulle hända, berättar Maria.

Under de tio veckor de bodde där lärde de känna flera andra familjer – som också drabbats av sjukdomar eller olyckor.

– Första veckan gick vi som i en dvala. Då var vi alldeles för chockade för att vara sociala med några andra. Men sedan började vi prata med de andra familjerna och kunde stötta varandra i det som hänt, säger Josef.

– Det blev räddningen och som en terapi för oss, tillägger Maria.

Emilia överlevde propparna i hjärnan – mot alla odds!
Att Emilia var medvetslös på sin födelsedag hindrade inte familjen från att uppvakta henne med sång och ballonger.

Julia var där hela tiden också. Men efter tre veckor fick bröderna Isak och Matteus busskort av kommunen att åka fram och tillbaka till sin skola i Norrköping.

– Det betydde mycket att vara nära Emilia och följa allt som hände, säger Julia.

Emilia låg nedsövd när hon fyllde 18 år den 15 maj. Men det hindrade inte familjen från att fira henne.

– Personalen på avdelningen tyckte nog att vi var lite tokiga, men vi sjöng för henne som vanligt. Sedan bjöd vi alla på tårta, säger Maria.

Snabb återhämtning

Läkarna berättade att den typ av propp som Emilia drabbades av är ovanlig, särskilt när man är så ung. Och att dessutom överleva den och alla efterföljande operationer är närmast ofattbart.

– När Emilia blev väckt och det visade sig att hon svarade bra på alla mediciner – som mest ett 20-tal dagligen – blev hon kallad för mirakeltjejen av läkarna och kirurgerna. De trodde knappt att det var sant och de förvånades av hennes extremt snabba återhämtning, berättar Maria.

– Vi är kristna ortodoxa syrianer som är väldigt troende. Vi hade en präst som är nära vän till familjen som kom till sjukhuset och bad för henne. Kanske hjälpte det till på vägen också, säger Josef.

Maria betonar att minsta lilla framsteg som Emilia gjorde fick henne tårögd.

– Vi blev helt lyriska för varje steg. När hon öppnade ögonen första gången kunde hon andas utan respirator och röra på sin hand. Sedan åt hon själv.

Emilia överlevde propparna i hjärnan – mot alla odds!
Emilia tillsammans med hela sin familj.

När Emilia vaknade var hela vänstersidan förlamad. Men hon repade sig makalöst fort.

– Bara på en månad hade hon gått framåt lika snabbt som man normalt gör på ungefär ett år vid en sådan här händelse. Hennes unga ålder, envishet och personlighet har säkert spelat in en hel del när det gäller detta, säger Maria.

Minns inte mycket

Emilia fyller 20 år den 15 maj. Troligen firas födelsedagen lugnt hemma med god mat och tårta.

– Hon orkar inte att ha en massa gäster, så det blir en lugn dag med bara vår familj. Går vi ut och äter på restaurang orkar hon bara det den dagen med tanke på hennes hjärntrötthet, förklarar Maria.

Emilia minns att hon hade jätteont i huvudet dagarna innan hon blev sjuk – sedan är allt svart ända fram till ungefär två månader senare.

– Efter omständigheterna mår jag förhållandevis bra, även om jag ofta blir trött och har problem med närminnet. Jag kommer ihåg sådant som hände när jag var yngre, men i vardagen behöver jag skriva upp saker för att minnas. Sedan har jag svårt för höga ljud, starkt ljus och när det är för många människor. Om jag blir utsatt för det är det mycket vila som gäller, berättar Emilia.

Emilia fick stipendium för bra betyg och flit efter årskurs två på samhällsvetenskapliga programmet. Dessutom tog hon studenten med sina klasskompisar i juni 2019.

Två dagar i veckan åker Emilia med färdtjänst till Linköping för rehabilitering – och det går fortsatt framåt.

– Jag är lite svagare på den vänstra sidan av kroppen, men det har blivit bättre och bättre, avslutar hon.

Så gör du akuttest vid stroke

Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och du misstänker stroke – utför då detta akuttest. Be personen att:

  • Le. Vid stroke hänger den ena mungipan inte alltid med.
  • Hålla armarna rakt fram. Vid stroke faller den ena armen ned.
  • Säga en enkel mening som ”Det är vackert väder idag”.

Misslyckas man med något av detta rör det sig om misstänkt stroke och ambulans bör omedelbart tillkallas.

Källa: hjart-lungfonden.se

Hjälper familjer till sjuka barn

Ronald McDonalds barnfond är en ideell insamlingsstiftelse med 90-konto som samlar in pengar för att bygga Ronald McDonalds hus. Där kan familjer med svårt sjuka barn bo tillsammans i en hemlik och trygg miljö, nära sjukhuset. 

Det finns fem hus i Sverige: Huddinge, Linköping, Lund, Göteborg och Uppsala.

Varje år bor det 3 600 familjer i husen och sedan starten 1993 har där bott 50 000 familjer totalt. De bidrar även med medel till barnmottagningar som vill anpassa väntrummen för barn på sjukhus och vårdcentraler.

Vill du skänka pengar till barnfonden? Information finns på hemsidan www.ronaldmcdonaldhus.se

Scroll to Top