• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Äntligen tid för pelargoner – skötseltips för sommarfavoriten

  Pelargonen är nog favoritblomman framför alla andra, säkert för att den har så många bra egenskaper. Blomningen är riklig, den är lättskött och alla kan lyckas med skötseln. Och det finns en sort för alla – romantisk och skir eller robust och färgstark. Nu är det dags att beskära och plantera om favoriterna. Snart är blomningen på gång igen.

  Äntligen tid för pelargoner – skötseltips för sommarfavoriten
  Pelargoner har en lång blomningstid och är otroligt lättodlade. Foto: Linda Sellman, Jenny Olsson

  Det är svårt att inte tycka om pelargoner. Förutom att de är snygga såväl på fönsterbrädan som i amplar, lådor eller krukor på uteplatsen är deras blomvilja svårslagen. Så tacksamma då de blommar troget utan större skötselinsatser. 

  Trots att de kan vara placerade i ett solgassande söderläge och vattningen någon gång då och då kan vara bristfällig så misslyckas de inte med sitt uppdrag – att bjuda på rikligt med ögonfröjd. Pelargoner snålar varken på växtkraft eller blomning.

  Under sommarmånaderna växer de ofta rejält och ändå har de energi kvar att bjuda på rik och långvarig blomning, ofta så länge att deras blommor lyser ikapp med höstens färgprakt. Och de kan vara som allra vackrast då det är dags att gå in i vintervila. 

  Värmeälskande soldyrkare 

  1. Det kanske viktigaste av allt för att pelargonerna ska trivas riktigt bra är tillräckligt med ljus och värme. I ett fönster i söderläge, på en het balkong eller på en solgassande uteplats trivs de allra bäst.

  Tulpanpelargonen 'Pandora'.

  2. Vattningen styrs mycket utifrån var de är placerade och hur mycket värme och solsken sommaren har att bjuda på. Ju varmare det är, desto mer vatten vill de ha. Men var försiktig när du vattnar så att du inte ger dem för mycket. De vill ogärna ha det för blött om fötterna och man ska därför låta jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna.

  Engelska pelargoner är en ljuvlig sort med härliga färger som dyker upp tidigt på våren. Den har lite oförtjänt dåligt rykte då många tycker att den snabbt får gula blad och torra knoppar. Men det är inte så konstigt att den blir ful eftersom den är ute i handeln så tidigt, flera veckor innan ljuset är tillräckligt. Så släng inte pelargonen om den efter ett tag ser ful ut, utan vänta tills sommarljuset kommer så ska du se att den blir fantastiskt vacker igen.

  3. Pelargoner trivs bäst med att bo i en kruka med hål i botten så att överflödigt ­vatten kan rinna ut. Man kan också med fördel plantera dem i ganska stora krukor. Detta för att de ska ha ordentligt med plats att växa och för att jorden inte ska torka ut för snabbt under heta dagar. Eftersom pelargoner gärna vill känna krukkanten med sina rötter kan man därför lägga i skärvor av krossade krukor i jorden.

  Bra jord och näring

  4. En viktig del i skötseln av pelargoner är bra jord och näring för att de ska orka blomma hela säsongen.

  Pelargonen 'Gösta', eller Goesta som den egentligen heter.

  5. En näringsrik jord för ­blommande växter eller, allra helst, speciell pelargonjord är att föredra. I den finns den rätta näringen de behöver för sin utveckling och blomning. Därefter behöver man ge rikligt med näring under hela sommarsäsongen. 

  Rosenknoppspelargonen 'Appleblossom Rosebud' är makalöst söt med sina äppelblomsliknande blommor.

  6. Man bör undvika alltför kväverik näring eftersomdet ­främjar bladtillväxt på bekostnad av blomningen. Däremot finns det bra ­gödselmedel att köpa.

  Enkel skötsel

  7. Underhållsskötseln är ­enkel – det handlar egentligen bara om att hålla dem snygga. Överblommade stänglar tas av längst ner vid basen och de gulnande bladen städas bort. Detta för att de inte ska ge ett skräpigt intryck och dessutom fortsätta blomma ordentligt.

  Den behagligt ljusrosa 'Ekeby Lovisa'.

  8. Man kan också knipsa bort någon blomma eller växtdel här och där för att gynna dess tillväxt och ge plantan ett buskigare ­växtsätt.

  Helt ljuvligt röd rosenknoppspelargon.

  9. De flesta sorterna trivs bra under bar himmel, men under regniga somrar kan man skydda dem för att de inte ska bli alltför medfarna av för ihärdigt regnande.

  'Mårbacka' är en av våra allra folkkäraste pelargoner och har funnits i våra svenska hem i mer än 100 år. Sedan slutet av 1800-talet har den stått på våra fönsterbrädor och än idag är den en omåttligt populär och älskad pelargon som riktigt ger hemmet den rätta lantliga känslan.

  Föröka favoriterna

  10. Pelargoner är lätta att föröka. Något av den bästa sysslan som finns är att göra så att favoritsorterna blir fler medan den ljuvliga doften från bladen och jorden sprider sig.

  11. Man kan ta pelargonsticklingar från vår till höst, men ­allra bäst är under sommaren då moderplantan är stor och det finns mycket att ta av. ­Plantan som man tar sticklingar ifrån ska vara frisk och de skott man tar ska helst inte ha några knoppar eller blommor.

  Det är lätt att man börjar försiktigt med ett fåtal. Men när man väl förstår hur lättskötta de är och vilken utdelning de ger så blir det snabbt ett helt gäng.

  12. Ta gärna ordentligt med sticklingar när du ändå är i farten. Då kan du ge bort några, vilket brukar vara  ­uppskattat. Dessutom ger du dig själv möjlighet till en reserv ifall någon av dina favoriter inte skulle överleva vinter­förvaringen.

  Så här tar du pelargonsticklingar:

  Använd en ren och vass kniv för att skära loss en toppstickling från moderplantan med ett snett snitt. Sticklingen ska ha några blad kvar och vara 5–10 cm lång. Gör snittet alldeles under ett blad och plocka därefter av det. Här ska det bli fler av favoriten doktor Westerlund.

  Plantera sticklingen i en kruka med såjord eller i en ­­torvbrikett. Vattna sticklingen försiktigt den första tiden så att den inte ­drabbas av svampangrepp. Om sticklingen bildar blomknoppar ska dessa plockas bort för att plantan ska få mer kraft.

  När man ser att ­sticklingen har vuxit och bildat fler blad har den också bildat rötter. Då kan man plantera den i en större kruka med näringsrikare jord. Om du satt sticklingen i en torvbrikett kan du sätta ner den direkt i ny jord. I takt med att plantan växer behöver den också näring för att orka sin fortsatta tillväxt. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!