• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Viviann ger Guldrosen till sin 24-åriga hjälte

  Viviann Selestad blev brutalt omkullknuffad av en storvuxen man på pendeltågsstationen. Då ingrep Johanna Swartswe. Så fick det bara inte gå till. Nu belönas hon med Hemmets Journals guldros.

  Viviann ger Guldrosen till sin 24-åriga hjälte

  Det finns vardagshjältar med stort civilkurage. Det vet Viviann Sele-stad. Två gånger har hon träffat en av dem – 24-åriga Johanna Swartswe från Uddevalla.

  Första gången de båda kvinnornas vägar korsades var när Viviann med stor kraft blev omkullknuffad på pendeltågsstationen i Sundbyberg och slungades baklänges flera meter.

  Andra gången de träffas är när Viviann tackar Johanna för hennes modiga insats med Hemmets Journals guldros.

  – Hon är verkligen värd all uppskattning hon kan få. Det hon gjorde var fantastiskt. Hon riskerade sin egen säkerhet för att hjälpa andra, säger Viviann när hon hänger guldrosen runt Johannas hals och ger henne en kram.

  – Det finns inte i min värld att man beter sig som den mannen gjorde. Jag blev arg och sprang efter honom rent instinktivt, säger Johanna med ett leende.

  Har fortfarande ont

  Vi är hemma hos Viviann i hennes mysiga lägenhet i Kallhäll nära Mälarens strand i norra delen av Storstockholm. Johanna har kommit på besök från Uddevalla och de båda kvinnorna har för första gången sedan den dramatiska händelsen tid att sitta ner och prata med varandra ordentligt.

  Det har gått ett par månader sedan händelsen men Viviann är fortfarande inte helt återställd.

  – Jag har ont vid svanskotan och enligt vad jag hört av läkare och bekanta som råkat ut för liknande fall kan det ta upp till ett år innan smärtan helt försvinner, säger hon.

  Det var hit till sin lägenhet som Viviann var på väg den där onsdagen i slutet av september när hon helt oprovocerat blev attackerad av en okänd man på pendeltågsstationen.

  – Jag hade varit i Sundbyberg och träffat mina tidigare arbetskamrater på Skatteverket och ätit lunch med dem, säger Viviann som numera är pensionär.

  Klockan var omkring ett när Viviann var på väg mot spärrarna på pendeltågsstationen för att ta tåget hem.

  Ungefär samtidigt kom Johanna in på pendelstationen för att ta ett tåg för att hälsa på en kompis i en annan del av Stockholm.

  – Jag hade varit i Stockholm för en konsert med sångerskan Julia Michaels och stannade sedan några dagar extra och hälsade på kompisar, berättar hon.

  – Jag och Viviann gick in genom spärrarna bredvid varandra och jag minns att jag lade märke till henne när hon tittade ner i sin väska efter sitt kort.

  Viviann sätter på Johanna Hemmets Journals guldros som tack för hennes hjältemodiga insats.

  Filmade förövaren


  Viviann kommer ihåg att hon fick upp kortet och blippade det och fick grönt ljus i spärren. Men hon hann inte mer än ta ett steg framåt förrän det kom en stor man i full fart rakt mot henne.

  – "Flytta på dig", sa han och satte sedan händerna mot mig och knuffade mig bakåt med full kraft.
  Handlöst slungades hon bakåt tre meter och landade hårt på rygg.

  – Jag hade sinnesnärvaro nog att hålla upp huvudet men jag slog i ryggen. Det var ingen konst för honom att knuffa omkull mig. Han var väldigt stor, nästan två meter lång och jag är bara drygt 157 centimeter lång och väger 44 kilo.

  Johanna blev ögonvittne till hela förloppet, men visste först inte vad hon skulle tro. Den storvuxne mannen stannade en stund och tittade på Viviann som låg på marken.

  – Jag trodde att han skulle hjälpa henne upp och be om ursäkt för att han råkat knuffa omkull henne men han tittade närmast ner på henne med avsmak och fortsatte sedan lugnt att gå från platsen.

  Trots att det var mycket folk på pendeltågsstationen var det ingen som ingrep. Johanna ropade rakt ut: "Han sticker!" Men det var ingen som gjorde någon ansats att försöka stoppa honom.


  – Jag sprang ifatt honom och fick tag i hans arm. "Vad vill du?" sa han och knuffade bort mig. "Jag vill att du går tillbaka och ber kvinnan du knuffade omkull om ursäkt", svarade jag. Då blev han hotfull och gick mot mig.

  Johanna blev rädd och backade men bestämde sig samtidigt för hon inte tänkte låta sig skrämmas. Hon tog upp sin mobiltelefon och började filma mannen när han vände sig om för att gå.

  – Då vände han sig om och gick mot mig på nytt och frågade vad jag höll på med. När jag svarade att jag skulle polisanmäla honom för det han gjort hotade han med att anmäla mig för förföljelse.

  Som tack för Johannas insats bjöd Viviann henne på en fin middag.

  Efterlystes i media

  Medan Johanna ringde 112 och larmade polis och ambulans följde mannen frivilligt med henne tillbaka till spärrarna. Viviann hade under tiden fått hjälp att resa sig upp och satt på en bänk.

  – Jag hade ont i hela kroppen och var chockad. Jag såg att mannen som knuffat mig kom tillbaka men jag blev inte rädd. Chocken tog förmodligen överhand över rädslan.

  Johanna satt sedan på bänken och höll om Viviann i ungefär tjugo minuter innan polis och ambulans kom till platsen. Poliserna hjälpte henne upp på gatuplanet.

  – Jag tyckte inte jag behövde åka till sjukhuset utan tog en taxi hem. Men det skulle jag nog inte ha gjort. Dagen efter hade jag så ont att jag fick uppsöka läkare, berättar Viviann.

  Innan hon åkte hem gav hon Johanna en kram men glömde ta reda på vad hennes räddande ängel hette. Först efter att hon efterlyst henne i media fick de kontakt med varandra.

  – Det var jättefint att prata med Viviann. Trots det tråkiga som hände har vi fått en fin relation, säger Johanna.

  En förundersökning har inletts mot den 28-årige mannen som tack vare Johanna kunde identifieras. Han är misstänkt för misshandel och narkotikabrott eftersom han misstänks ha varit drogpåverkad vid händelsen.

  – Han såg ut som en helt normal kille men han måste ha varit påverkad av något. Det han gjorde var helt
  sjukt.

  Viviann har ända sedan de fick kontakt med varandra velat bjuda Johanna på en middag som tack. Nu har hon äntligen kunnat göra det.

  – Hon är verkligen en hjälte, säger hon och ger sin yngre nyfunna väninna en varm kram.


  Har du någon du vill uppmärksamma?

  Någon som gjort något viktigt för dig eller som genom sitt sätt att vara blivit betydelsefull i ditt liv.
  Kontakta oss på ­Hemmets Journal så ­hjälper vi dig att framföra ditt tack med vår specialgjorda guldros i kedja – och ett reportage i ­tidningen, så klart!

  Mejla till: guldrosen@egmont.se eller skicka ett brev till Guldrosen, Hemmets Journal, 205 07 Malmö

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!