• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan alla gå ner i split?

  Ung eller gammal, mjuk eller stel som en pinne. Alla kan lära sig att gå ner i split, menar japanska Eiko som har hjälpt mängder av elever i 60– och 70–årsåldern att bemästra den ädla konsten.

  Kan alla gå ner i split?

  Att gå ner i split är inte bara en kul grej att imponera på bekantskapskretsen med - ökad rörlighet bidrar även till bättre blodcirkulation, minskad risk för ryggont, jämnare balans, plattare mage, mjukare höftleder och fastare lår. Åtminstone om man får tro yoga- och aerobicinstruktören Eiko, vars videor har blivit virala succéer på Twitter och Facebook.

  Det var när Eiko själv upplevde sig stel i kroppen i rollen som yogainstruktör som hon började utveckla och förfina sin metod.

  – Förmågan att gå ner i split och fälla sig platt framåt är själva symbolen för en smidig kropp. Jag började undersöka vilken typ av stretching som behövdes för att jag skulle kunna göra det, skriver Eiko i förordet till sin bok Alla kan gå ner i split (Bazar förlag).

  Samtidigt passade hon på att dokumentera och tänka ut en metod som skulle kunna kopieras och användas av andra som hade samma problem med stelhet som hon själv.

  Snabbt fick media upp ögonen för den nya metoden och en video som Eiko gjorde om hur hon gick tillväga hade snart en miljon visningar på internet.

  – Jag blev helt förbluffad över att det var så många som ville lära sig att gå ner i split, säger hon.
  Och nu finns Eikos fyraveckorsprogram även i bokform. Genom att följa övningarna som presenteras i den menar Eiko att även människor som har upplevt sig stela i kroppen ända sedan barnsben ska kunna lära sig att fälla kroppen framåt i en splitposition.

  I boken finns flera berättelser från kvinnor i både 60- och 70-årsåldern som har genomfört Eikos program och lyckats gå ner i split och även fått andra positiva hälsoeffekter av det.

  – Jag har fått mycket lättare att röra mig. Jag springer upp för trapporna till min lägenhet på tredje våningen utan att bli andfådd. Dessutom har jag blivit smalare om midjan och kan få på mig byxor som jag inte kunde knäppa innan. Jag kan röra mig mycket smidigare än min dotter som är 53 år, säger Sugako Nishino, 72 år.

  Missa inte chansen att vinna Eikos bok! Här lottar vi ut fem exemplar av Alla kan gå ner i split. Tävlingen avslutas 27 december 2019.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!