Nyårslöftet: HJ hjälpte Lali att släktforska!

Lali Larsson blev i början av året lovad hjälp av Hemmets Journal att uppfylla ett nyårslöfte – att under året berätta sin släkts historia. Nu har hon nått halvvägs. Och den mäktiga antavlan är beviset.

Det är med stor förväntan Lali Larsson drar bort tejpen och öppnar papprullen med den en och en halv meter långa antavlan som Homedeco i Skövde satt ihop. Hon lägger ut den framför sig på ett stort bord och letar runt bland de förfäder som Hemmets Journal hjälpt henne att finna.

Här finns västgötaknallen Ola Lindberg som kom på arbetsvandring till Våxtorp 1802 och träffade Beata Lange. Tycke uppstod, de gifte sig och fick sonen Andreas Olasson som med tiden blev Lalis farmors farfar.

Här finns kronobåtsman Johan Persson Hurtig i Skummeslöv, Svend Mougensson som tillhörde den vitt utbredda släkten Duhne, Jeppe Larsson som föddes i Danmark 1580, storbonden Bengt Persson Flint, Bothilda Svensdotter från Knäred, Tora Lassesdotter i Ysby, Gunnel Turesdotter, Gudmund Germunsson, Lutzia Hansdotter, Jöns Gamalielsson och 500 förfäder till. Alla med sin egen historia.

Bönder, soldater, sjömän och kavata hustrur. De flesta hallänningar, en och annan skåning, men rötter finns även i både Danmark och västgötabygd.

– Vilket fantastiskt arbete ni fått till, utbrister Lali.

Sloganprinsessan
Lali har haft ett mycket omväxlande liv själv. Hon har arbetat som ungdomskonsulent i Röda Korset, journalist på Hallands Nyheter och förvaltare i Överförmyndarnämnden. Hon har haft mängder av uppdrag i föreningslivet och varit mamma. Hon gifte sig så tidigt att hon var tvungen att gå till kungs för att få tillåtelse därtill.

Nu är hon mormor till både barnbarn och barnbarnsbarn. Påhittig har hon varit också, aldrig haft brist på fantasi tycks det.

– Jag gillar ju att skriva – dikter, verser och att få ihop slogans.

Med parollen “Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon” myntade hon en slogan för Röda Korset som blev riksbekant. Expressen utnämnde henne till “Sloganprinsessa”.

Lali har heller aldrig varit sen att säga vad hon tänkt, skrivit insändare och protesterat mot allt i samhället hon tyckt vara fel. Det gav henne i sin tur titeln “Insändardrottning”.

Hon har deltagit i mattävlingar, kaktävlingar, vunnit priser, träffat mängder av kändisar, lett studiecirklar, varit övervakare, samlat örter och gjort många utlandsresor. Så nog finns det mycket i hennes eget liv att berätta om.

– Tanken har väl funnits att skriva en självbiografi men det har inte blivit av.

Började sortera
När Lali fyllde 75 år fick hon fylla-i-boken Boken om mitt liv i present av sin dotter Susanne.
– Hon påminde mig ideligen och hotade till slut att ta tillbaka den när inget hände.

Men boken hade sina begränsningar. Lali tyckte inte att bokens rubriken passade henne och det fanns inte plats nog att skriva. Så det tog stopp.

– Men så fick jag se annonsen i Hemmets Journal om hjälp att uppfylla nyårslöften. Så jag gav mitt löfte och kontaktade sedan tidningen.

Efter ett första besök gav vi Lali rådet att sortera upp allt sitt material. Först i årtalsordning, sedan under passande rubriker som Min barndom, Första jobbet, Familjelivet, Mina bostäder, Kändisar jag mött, Resor, Varför jag kallas Lali och så vidare.

Dagny Barbro, som hon egentligen heter, fick förresten sitt nuvarande tilltalsnamn när hon var 17 år och första gången besökte sin fästman Hasse.

– Han hade en liten Nallebjörn i sin säng som jag sa var lite “lali” – halländska för gullig, Han tyckte det lät så rart att han bestämde sig för att kalla mg för Lali, vilket jag sedan alltid kallats.

 

Till dig som vill dokumentera ditt liv och din släkt.

1. Sortera upp alla dina arkivalier, fotografier, klippalbum under olika rubriker uppdrag och intressen.

2. Ge dig tid och njut av att skriva.

3. Ta hjälp av någon som har erfarenhet och kan ge goda råd med systematiseringen.

4. Hör dig för med print on demand-tryckerier för att kunna ge ut en bok i låg upplaga till rimligt pris.

Nyårslöftet: HJ hjälpte Lali att släktforska!

Hittat 500 anfäder
Lali fick även rådet att överge tanken på att skriva en enda släktbok, utan istället inrikta sig på att skriva fler. För här finns ämnen nog för att skriva en hel serie.

– Nu har jag ägnat nästan hela våren åt att sortera, dela upp och gruppera i tidskriftspärmar och arkivkartonger, och nu tycker att jag börjat få en överblick över materialet.

Lali har också på inrådan varit i kontakt med några print on demand-tryckerier. Firmor som kan trycka upp små upplagor till rimliga priser. Hon har också tagit första kontakten med ett lokalt föreningsarkiv som efter avslutat författande tar emot hennes handlingar.

Till hjälp att bringa klarhet i brodern Ivars släktforskning har HJ även forskat fram ännu fler förfäder. Närmare 500 sammanlagt. Susanne Pettersson på designföretaget Homedeco i Skövde fick sedan äran att sätta ihop personuppgifterna i en åskådlig och begriplig antavla. Hon klarade det med glans.
De flesta som gör antavlor får nöja sig med 7–8 generationer men Susanne lyckades få med alla utredda förfäder, det vill säga 15 generationer till början av 1500-talet. Tavlan innehåller också bilder på Lali och hennes barn och barnbarn.

– Ja, nu har jag äntligen fått den ordning som jag behövde för att komma igång och skriva. Tänk om jag kunde få till en första släktbok i slutet av året. Det vore toppen!

Nyårslöftet: HJ hjälpte Lali att släktforska!
Scroll to Top