• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Holly sände the Railroad Killer till döden

  Seriemördaren Rafael Resendez Ramirez satte skräck i hela USA i slutet av 1990-talet. Ramirez kom i media att kallas the Railroad killer eftersom alla offer som kom i hans väg mördades intill ett järnvägsspår, i flera fall föregicks mordet av en våldtäkt. Själv hoppade Ramirez på tåget och drog vidare.

  Holly sände the Railroad Killer till döden

  I boken Sole Survivor som kom hösten 2017 berättar Holly Dunn om det fruktansvärda mordförsöket och våldtäkten hon utsattes för tjugo år tidigare av en då okänd seriemördare som gäckade polisen. Boken var ett manifest för att hon överlevt både själva dådet, det traumatiska efterspelet och att hon kan leva ett normalt liv idag.

  I augusti 1997 studerade 20-åriga Holly på University of Kentucky i Lexington. Hon och jämnårige pojkvännen Chris Maier blev bjudna på fest hos några andra studenter. Men festen var tråkig så paret drog iväg ned till det intilliggande järnvägsspåret en stund.

  När de skulle gå tillbaka till festen dök det plötsligt upp en man som stått gömd bakom ett elskåp. Han frågade om de hade pengar.

  – Nej, vi är fattiga studenter svarade de.

  Då gick mannen till attack och började hugga Chris med ett vasst föremål, tvingade ned honom på knä och bakband hans händer med ryggsäcken han hade med sig. Sedan slet han av Holly hennes bälte och band hennes händer och fötter. Hon bönade och bad och sa att han kunde få deras bil som stod parkerad en bit därifrån.

  Mannen svarade med att riva sönder en skjorta och stoppa in tyget i munnen på henne och Chris för att de skulle hålla tyst.

  Sedan försvann mannen och Holly lyckades frigöra sina händer och slita ut tygtrasan ur munnen på Chris.

  – Spring, uppmanade den bakbundne Chris sin flickvän.

  Men det gick inte eftersom hennes fötter fortfarande var bundna.

  Då kom angriparen tillbaka och kastade en stor sten i huvudet på Chris. Sedan satte han sig gränsle över Holly.


  Kämpade emot

  – Jag förstod att han skulle våldta mig. Jag kämpade emot allt jag kunde genom att slå och sparka för att komma fri, ända tills han satte ett stickvapen mot halsen på mig. Jag såg hans tatueringar och ärr på armen och memorerade hans utseende.

  Hon bönade och bad för sitt liv. Angriparen svarade med att gång på gång slå henne i huvudet med en tjock planka.

  Till slut försvann Holly bort och hennes andning var så svag att den inte märktes. Angriparen trodde han dödat henne och försvann därifrån.

  Holly kvicknade till och lyckades med stor möda ta sig till en studentlägenhet som låg några hundra meter från järnvägsspåret.

  – Jag gjorde allt för att hålla liv i henne i väntan på ambulans, sa studenten Chad Goetz som var den som hittade henne.
  Ansiktet var sönderslaget och huvudet var så fullt av stelnat blod att det inte gick att klippa hennes hår.
  Men det värsta var när hon fick höra att Chris var död.

  Polisen kunde ta dna från mördaren eftersom hon blivit våldtagen. Men slagning i den nationella databasen gav inget utslag. De fick också ett signalement av Holly: mördaren hade spanskt utseende, lockigt hår och var kortväxt.

  Men det hjälpte inte polisen.


  Greps vid gränsen

  Fjorton månader senare hittades doktor Claudia Benton mördad och våldtagen i Houston. Strax efteråt hittades pastorn Norman Sirnic och hans fru Karen mördade i sitt hem. I båda fallen hade mordet skett i närheten av ett järnvägsspår.

  Och slagningar på mord i den nationella databasen visade att det fanns flera brutala mord som begåtts i närheten av järnvägsspår – i flera olika delstater.

  Polisen stod inför en mardröm, de hade en seriemördare som kunde slå till var som helst i närheten av en järnväg. Det blev också uppenbart att seriemördaren av praktiska skäl använde tåg som transportmedel, vilket innebar att han snabbt förflyttade sig långa sträckor.

  Mördaren blev känd som the Railroad killer i media. Det gällde för polisen att snabbt stoppa honom, för de visste att han skulle slå till igen.

  Genom en fingeravtrycksanalys kunde polisen identifiera honom som Rafael Resendez Ramirez. Men var fanns han? Ytterligare två mord på två kvinnor som skett intill en järnväg – långt ifrån varandra – uppdagades.

  Efter att tv gått ut med en efterlysning på Ramirez fick polisen in tips som ledde till New Mexico, där Ramirez syster bodde. De pratade med henne och hoppades att han skulle ge sig till känna.

  Och efter ett tag var Ramirez villig att själv överlämna sig. Han greps av polisen vid gränsen mellan USA och Mexiko.


  Drömde mardrömmar

  Rättegången hölls i Houston i maj år 2000 där han våldtagit och mördat doktor Claudia Benton. Ramirez hävdade att han gjort det under sinnesförvirring.

  Huvudvittnet i rättegången var Holly Dunn. Det skulle räcka med att fälla honom för ett mord för att kunna utdöma dödsstraff.

  – Jag drömde mardrömmar inför rättegången. Men när åklagaren frågade vad jag gjort veckan innan och jag svarade att jag tagit examen från universitetet kände jag mig stolt, han hade inte lyckats förstöra mitt liv.

  Hon grät sig igenom förhöret när hon berättade om det hon själv och Chris utsatts för. Hon vände sig också om mot Ramrirez.

  – När jag såg hans ansikte var jag nära att svimma.

  Juryn behövde inte lång betänketid för att döma Ramirez till döden. Efter att alla överklaganden fått avslag verkställdes dödsstraffet i juni 2006.

  Då hade Holly gått vidare i livet, gift sig och fått en son som hon döpte till Chris vars hemska öde hon aldrig kunnat glömma. Hon har också öppnat ett ideellt brottsoffercenter där människor som blivit utsatta för hemska våldsbrott får en chans till rehabilitering.

  Ramirez misstänktes ha varit inblandad i runt femton brott, men efter att dödsstraffet utdömts utreddes inte de andra fallen eftersom han redan fått lagens strängaste straff.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!