• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kandidat nr 4: Marie Svedberg i Sundsvall!

  Plagg i större storlekar har ofta förpassats till undanskymda hörn i klädbutikerna. Men Marie Svedberg ser istället till att plocka fram dem i ljuset. Med pepp och inspiration hjälper hon kunderna att känna sig bekväma, både i sina kroppar och i sina kläder.

  Kandidat nr 4: Marie Svedberg i Sundsvall!

  Orden står längst upp på en av speglarna i klädaffären Nana's butik i Sundsvall. Den som ser sig i spegeln, kanske iklädd en ny blus eller en moderiktig kjol, nås av det upplyftande budskapet: "Du är vacker".

  Nana's butik har specialiserat sig på generösa storlekar mellan 42 och 56, och lite överallt finns också små skulpturer av fylliga damer och humoristiska talesätt om skönhet.

  – Även om vi säljer kläder så handlar det också om att bidra till att stärka människors självförtroende och att få dem att tycka om sig själva och sina kroppar, säger Marie Svedberg.

  Vi träffas en torsdagsmorgon någon timme innan butiken öppnar. Det passar bra eftersom Marie egentligen känner sig en smula generad över den plötsliga uppmärksamheten.

  – Jag är inte så van vid att stå i centrum. I vanliga fall försöker jag lyfta fram andra, så att de ska få synas och höras. Sådan har jag nog alltid varit.

  I gymnasiet gick hon hotell- och restauranglinjen och hamnade så småningom i Vilhelmina där hon fick jobb på ett litet turisthotell.

  – Där fick jag verkligen den sociala biten. Hotellet var inte större än att vi kunde dricka kaffe och prata med gästerna.

  Även om hon trivdes fint, bestämde hon sig för att flytta hem till Sundsvall när hon fick barn. Under föräldraledigheten råkade hon få syn på en jobbannons, vilket skulle bli en nystart i yrkeslivet.

  – En större klädkedja med plus size-kläder sökte ett butiksbiträde – och jag fick jobbet!

  Under de påföljande åren kom Marie och butikschefen Nana Jäärf varandra nära och började prata om att starta något alldeles eget tillsammans. I september 2012, när en lokal blev ledig bara ett stenkast från Stortorget, slog de till.

  – Även om det är Nanas butik och jag är anställd så delar vi på uppgifterna: Vi åker på mässor, gör inköp, står i kassan…

  De har också sett till att inreda butiken så att alla kunder ska känna sig välkomna.

  – De ska uppleva att här verkligen finns kläder just för dem. De generösa plaggen är inte inträngda i något litet hörn som i många vanliga butiker.

  Provrum kan vara ett känsligt kapitel. Skarpt lysrörsljus och stora speglar bidrar till att man känner sig naken och exponerad. Därför har Marie och Nana sett till att i stället inreda båsen som små vardagsrum med mönstrade tapeter, växter och dekorativa lampetter. I ett av provrummen finns en bok om kladdkakor.

  – Man måste ju göra något roligt av det, säger Marie Svedberg med ett leende.

  För ett klädinköp ska inte vara jobbigt och ångestframkallande utan lustfyllt. Själv försöker hon föregå med gott exempel genom att klä sig i olika inspirerande stilar.

  – Jag älskar att peppa människor och få dem att sluta dölja och täcka över sin kropp. Det är bättre att ha kläder som passar och sitter bra. Men det hade inte varit lika trovärdigt om jag varit pinnsmal. Nu kan ju kunderna se att jag själv använder större storlekar.

  Ofta står hon utanför provrummet och hjälper till att hämta nya plagg. Mellan varven diskuteras helt andra saker än mode och kläder.

  – Vi stöter och blöter allt möjligt. Vad kunderna jobbar med, var de bor. En del berättar också om skilsmässor eller sjukdomar. De vet att jag tar mig tid att lyssna och det känns fint.

  Med tiden har ryktet om butiken spridit sig och kunderna kommer från Stockholm i söder och Umeå i norr. Många passar också på att besöka de regelbundna tjejkvällarna. Då blir det middag med modevisning i restaurangen bredvid och därefter samling i butiken.

  – Tänk dig femtio kvinnor som provar kläder, hjälper varandra, pratar och umgås. Det är otroligt uppskattat!

  Med sitt arbete hoppas Marie och kollegan Nana kunna bidra till att rucka på ingrodda kroppsnormer. Kanske har de redan kommit en bit på väg – allt fler märken satsar på generösa storlekar och kedjorna har numera fotomodeller med kurviga kroppar.

  – Men samtidigt utsätts unga tjejer för fejkade modellbilder med retuscherade kroppar på nätet. Jag vill verkligen försöka förmedla till min tonårsdotter att alla måste få chansen att känna sig fina, oavsett kroppsform. Därför blir jag också glad när en kund sträcker på sig lite extra när hon lämnar butiken med en påse i handen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!