Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!

Den här veckan har vi besökt trädgårdsdesignern Daniel och hans fru Linda i det gamla fiskeläget Träslövsläge i Halland. Deras fantastiska trädgård är verkligen full av överraskningar. Här finns allt ifrån en egenhändigt byggd ruin till en frodig köksträdgård, insektsträdgård och en visningsdel med böljande former. Blomningen varar säsongen lång med hjälp av perenner och prydnadsgräs. Låt dig inspireras!

Ruinen är det första som möter en när man stiger in i Daniel och Linda Anderssons trädgård, bara ett stenkast från hamnen i Träslövsläge. Det luktar hav och tång och västanvinden fläktar. Här börjar en annan värld.

– Pappa och jag murade den förra sommaren av 1800-talstegel vi tagit vara på efter ett hus som brunnit inne i stan, berättar Daniel.

Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!

Han är, precis som sin far och farfar, en samlare av stora mått och har en kärlek till gamla saker och äkta material. Jakten på exklusivt men kanske lite kantstött byggmaterial underlättas av att Daniel är anställd i familjens byggföretag. I bagaget har han också en trädgårdsutbildning och ett stort intresse för färg och form. Utöver det driver han ett eget fritidsföretag som trädgårdsdesigner. Daniels antikintresse märks kanske allra tydligast i entrén med ruinen.

– Granitstenarna till grunden köpte jag på Blocket. Skiffertaket är också gammalt och kommer från Halmstad. Gjutjärnsfönstret hittade jag i min favoritaffär, Annas kuriosa i Ljungby, och ankarjärnet från 1800-talet under en resa i Danmark.

Idé och utformning är hans egna, med en avtrappning ner mot grannen. På marken ligger röd bohusgranit, som fortsätter fram till husknuten. Här, på västsidan av huset, håller Daniel på att bygga upp en krukträdgård med stora formklippta juniperus.

Den dramatiska stämningen fortsätter med ett par döda almar, som numera står värd för ett klängande sjok av murgröna. Den ena almen hyser dessutom ett stort skatbo, som Daniel låter vara även om det ger upphov till en del skräp och skrän i trädgården. Är man fågelfantast så är man!

– Jag gillade faktiskt när almsjukan tog träden, skrattar Daniel.

Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!

Men snart blir trädgården lite snällare och mindre dramatisk. Mot tomtgränsen går en trappa upp till en portal som leder in till grannen. Så stor är grannsämjan på Fiskaregatan. Kikar man genom öppningen ser man att det är lika fint på andra sidan.

– Det var Krister och Janet som inspirerade mig från början och fick mig att välja trädgårdsutbildningen på gymnasiet, säger Daniel.

Resten av tomtgränsen pryds av en egendesignad spaljé i stram asiatisk stil, inspirerad av paret Anderssons många resor till Thailand, varifrån Linda adopterades som barn.

Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!

Framför spaljén ligger trädgårdens paradrabatt. Här samsas frodiga ruggar av perenner och prydnadsgräs. Den ryska martornen blir en nästan självlysande kontrast mot solbrudens mustigare toner. Temynta och anisört hör också till favoriterna, för att få upp höjden i rabatten har Daniel använt sig av elefantgräs, stormhatt och fjärilsbuskar.

Mitt i den stora rabatten ligger dammen, som Daniel göt åt sina föräldrar redan som tonåring. Numera har den fått ett tillskott i form av ett hoppande vatten, en fontän som omväxlande skjuter ut långa och korta vattenstrålar med några sekunders mellanrum.

Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!

Perennrabatten omgärdas av en liten häck av vinterliguster mot gräsmattan. Det hindrar perennerna från att lägga sig på gräset vid regn och döljer dessutom de nedersta delarna på växterna, som gärna vissnar frampå höstkanten. För att intrycket inte ska bli alltför stramt är häcken både svängd och varierar i höjd.

Växthuset är en historia för sig, med en grund murad av sjuttioårigt tegel från en riven skorsten i Halmstad. Som vanligt var det Daniels pappa som murade medan Daniel hantlangade.

– Det är riktigt gediget gjort med en gjuten sula och sedan dubbla tegelväggar med en decimeter cement emellan. På det har vi monterat en vanlig byggsats, säger Daniel.

Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!
Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!

Vanlig och vanlig… Växthuset är importerat från Kina, 25 kvadratmeter stort och med ett par fönstersektioner utbytta mot speciallösningar, som en extra utgång med trappa ner till köksträdgården och en väggfontän med lejonhuvud och rökmaskin.

– Den kommer från Mr Fredrik och är nytillverkad, men är en kopia av en 1700-talsfontän, säger Daniel.

Golvet är belagt med granit och fönsterbänkarna är sekunda marmorskivor som blivit över på olika byggen. Även sittgruppens vackra trädgårdsbord har fått en marmorskiva, perfekt för trädgårdsbruk. I växthuset odlar Daniel gurka, tomat och meloner men här kan även hans och Lindas orkidéintresse blomma ut.

– Allra mest används växthuset om våren när jag förodlar majs, chili och kål.

Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!

Att skapa rum och ge varje funktion i trädgården en egen avdelning ligger Daniel varmt om hjärtat. På de tusen kvadratmetrarna ryms också en insektsträdgård och en nyanlagd sittplats bakom en bastant granitmur.
I det gamla fiskeläget ligger husen placerade utmed gatorna, så också Lindas och Daniels villa. Men eftersom den är byggd med två flyglar på huskroppen bildas en skyddad vrå mot vägen. Den utnyttjar Daniel till att varje år anlägga en visningsträdgård, som möter besökarna.

– Den ser olika ut varje år. I år går den i svart och lila, i fjol var det lime. Blomlådorna ritades av mig och smideskonstnären Marrti Risto i Göteborg. Sedan tillverkade han dem i sin smidesverkstad. De balkonglådor man köper i vanliga butiker är alldeles för små. Jag vill ha dubbelt så mycket jord i mina för att kunna plantera både uppifrån och på sidorna, säger Daniel.

Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!
Kika in i denna sagolika trädgårdsdröm!
Annons
Scroll to Top