• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hasse & Tage fick Sverige att skratta – och tänka efter

  Hasse & Tage var ett fenomen. De fick folk att skratta, men bakom skämten fanns också ett allvar – till och med gamle kungen blev engagerad för de svartas kamp i USA. Hasses och Tages galna humor förändrade Sverige och de fick stort politiskt inflytande. Nu kommer den efterlängtade filmen om humorparet.

  Hasse & Tage fick Sverige att skratta – och tänka efter

  Arbetargrabben Tage Danielsson och borgarkillen Hasse Alfredson träffades 1956 när radiochefen Tage anställde Hasse på ett vikariat på dåvarande Radiotjänst. Den dag deras vägar korsades blev svensk humor sig aldrig mera lik. Från bondkomik och pilsnerskämt tog Hasse & Tage humorn till en ny nivå, in i politiken och ut i världen. De skojade om kärnkraft, drev med makthavare och vågade föra upp allvarliga ämnen på den humoristiska agendan. Hasse & Tage var alltid roliga, men sällan bara roliga.

  Hasse började tidigt jobba med Povel Ramels Knäppupp och Karl Gerhards Jubelsommar där Hasse gjorde succé som Herr Larsson tillsammans med Martin Ljung. Hasses & Tages lust att jobba med varandra var så stark att även Tage slutade på radion. De blev snabbt HasseåTage med hela svenska folket.

  1958 började det banbrytande radioprogrammet Mosebacke Monarki, en satir där en absurd samling makthavare styr den lilla monarkin åt allt mer oväntade håll. 1961 startade de AB Svenska Ord och snart var det premiär för revyn Gröna Hund – satir, musik och en humor som av vissa kallades för sjuk. Men den gick hem. Det blev en rad Hund-revyer. Lindeman dök upp, den klurige gubben med ständigt nya förnamn som Hasse Alfredson med hjälp av Tage Danielsson improviserade fram på scenen. 1968 startade Mosevisionen i tv och blev genast en publiksuccé.  Slog mot överheten

  Alla de stora artisterna ville jobba med Hasse & Tage, de var något helt nytt i svensk underhållning. Birgitta Andersson, Lena Nyman, Monica Zetterlund, Gösta Ekman, Lars Ekborg, Grynet Mollvig, Lissi Alandh… Ingmar Bergman övertalade Svensk Filmindustri att satsa på en film. Svenska bilder kom 1964, följd av Att angöra en brygga 1965. Hasse & Tage blev ett radarpar, med den lilla skrivarstugan på söder i Stockholm som högkvarter. Deras humor var alltid i tiden och gärna under bältet. De var fräcka, framåt och tänkte helt fritt – men alltid med värme och stor ödmjukhet för vanliga människor. De slog alltid mot överheten och skapade den hycklande pastor Jansson.

  Höjdpunkterna var många med älskade sketcher som till exempel Rååååger Moore och Aftonbladet eller Expressen. Tage Danielssons Karl-Bertil Jonssons julafton är fortfarande en tradition. Filmen Den enfaldige mördaren visar en mörkare sida av Hasse. Han benämnde sig själv som lätt manodepressiv men var också ett "kalas-monster". Tage var den lugnare och uppfattades ibland som mer seriös. Men engagemanget och den radikala livsåskådningen hade de gemensamt. Erfarenheten av svår sorg var också något som förenade de två humoristerna och fördjupade deras sätt att se på livet. Tage miste som barn sin 8-årige lillebror Sören. Hasse förlorade sin 5-årige son Mats. Båda i oväntade olyckor som vände upp och ned på familjernas liv.


  Stort engagemang

  Hasse & Tage var sanna humanister och gjorde aldrig skillnad på folk och folk. De hade en idé om att alla skulle ha råd att se deras uppsättningar. Alltså fick flotta Berns salonger ändra sitt lyxiga revykoncept. Glaset i örat sattes upp utan obligatorisk och dyr trerätters-middag. De stod alltid på de svagas sida, engagemanget var själva drivkraften i deras humor. Miljöhot, krig, orättvisor och förtryck, inget var för stort och komplicerat för Hasse & Tage. I filmen Sopor låter de självaste kronprinsessan Victoria leda ett uppror på slottet mot korkade politiker och världens galenskap. I Äppelkriget går de hårt åt miljöförstöringen och ansvarslösa företag. I Släpp fångarna loss – det är vår ifrågasätts vem som egentligen är ond eller god.

  På många sätt blev de samhällsbyggare. Hasse & Tage tog folkhemmet vidare, ut i världen. De engagerades sig för Amnesty, samlade in pengar på sina revyer. De fick oss svenskar att bli medvetna om de svartas kamp. Till och med kung Gustav VI Adolf engagerade sig för Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen i USA. Hasse & Tage fick förre försvarsministern och moderaten Anders Björck att vrida sig av skratt även åt vassa slängar mot borgerligheten.

  "Vi var lite avundsjuka på Hasse & Tage, det fanns inga lika roliga och vassa humorister på den sidan" berättar Anders Björck själv i filmen.


  Fick stå till svars

  Politiker och makthavare var lite rädda för att "råka ut för en Hasse & Tage". Olof Palme var en som fick stå till svars. Hasse & Tage stod nära socialdemokratin, men de var också stora miljökämpar. Kärnkraftsfrågan fick dem att ifrågasätta socialdemokratins linje 2, och i en tv-intervju ställs Olof Palme mot väggen av Tage Danielsson med frågor om att både avveckla och utveckla på samma gång.

  När Tage dog bara 57 år gammal gav inte Hasse upp, men hans liv förändrades. Han lade omedelbart ner Svenska Ord som de båda avtalat, och fortsatte på egen hand med andra saker. Men den lättsamma humorn hämtade sig aldrig riktigt. Den var en symbios mellan det yrkesmässiga kärleksparet Hasse & Tage och krävde två för att leva och utvecklas.

  De två är fortfarande högt älskade. Med varma hjärtan och många glimtar i ögonen blev de synonyma med hejdlös humor, humanism och mycket jävlar anamma. Nu är båda borta men deras filmmuseum, världens minsta, i Tomelilla finns kvar. En liten påminnelse om vilka storheter Hasse & Tage verkligen var.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!