Älskade örter

Nu är det en härlig tid att skörda örter för att smaksätta sommarens måltider eller torka för framtida bruk. Vi tipsar om vad som passar till vad och hur du bäst använder dem.

Basilika: En av sommarens favoriter. Odlas med fördel i inglasade uterum, på fönsterkarmen eller
i mycket skyddade lägen. Passar till fläsk- och kycklingfilé, pesto, tomater med mozzarella, i pastasåser och sallader. Bladen bör inte koka då de förlorar smak vid upphettning.

Citronmeliss: Lättodlat sommargrönt som passar till nästan allt. Dekorera desserter, bakverk, bål och drinkglas, blanda i fruktsallader och smoothier och förgyll sallader och fisk. Bladen bör inte koka med. Finast före blomningen.

Dill: Den svenska sommarkryddan framför andra. Ett måste till färskpotatis och matjessill. Till inlagd sill och strömmingsflundror. Dillsås till kokt kött. ­Krondill till kräftorna och ättiksinläggningar. Frys in bladen skurna.

Fransk dragon: Strö på fisk och lamm, blanda i potatissallad, fyll en kyckling. Ett måste i bearnaisesås. Lägg en kvist i vinägerflaskan! Plocka bladen hela sommaren.

Gräslök: Stråna som förgyller vardagen! Klipp som garnityr på äggmackan och ome­letten, ät till matjessillen och den stekta sillen, blanda i potatisrätter och kalla såser. Använd de ätliga blommorna till garnering. Frys in den skuren.

Koriander: Världens vanligaste bladkrydda. I asiatiska rätter, i indisk kikärts-
gryta, till salsa och guacamole, till amerikanska hamburgare. Ihop med heta kryddor som chili till både fisk och kött samt ris- och äggrätter.

Kungsmynta/oregano: God till mycket mer än pizza och pasta! Den lyfter
tomat- och auberginerätter, ger sting åt omelett och äggrätter och gör att en paj med
tomat och sardeller får strykande åtgång.

Rosmarin: Ger lamm, pasta och tomat klassisk smak och gör att fet mat känns modernt lätt. Torkade blad används till te. Mortla den till mat.

Kryddsalvia: Ät den – du mår bättre. Drick den – du blir lugn. Till feta fläsk­rätter och saltimbocca! I gåsen! Till ­färska och grillade tomater som blir supergoda. Kan skördas året om.

Timjan: Kockarnas favorit! Traditionella rätter blir trendiga. Fläsk-, potatis- och grönsaksrätter får en helt ny klang. Vardagens ärtsoppa och festens franska löksoppa får ett lyft. Krydda med lätt hand. Prova också apelsintimjan och citrontimjan.

Källa: Blomsterfrämjandet

Scroll to Top