Basilika: En av sommarens favoriter. Odlas med fördel i inglasade uterum, på fönsterkarmen eller
i mycket skyddade lägen. Passar till fläsk- och kycklingfilé, pesto, tomater med mozzarella, i pastasåser och sallader. Bladen bör inte koka då de förlorar smak vid upphettning.

Citronmeliss: Lättodlat sommargrönt som passar till nästan allt. Dekorera desserter, bakverk, bål och drinkglas, blanda i fruktsallader och smoothier och förgyll sallader och fisk. Bladen bör inte koka med. Finast före blomningen.

Dill: Den svenska sommarkryddan framför andra. Ett måste till färskpotatis och matjessill. Till inlagd sill och strömmingsflundror. Dillsås till kokt kött. ­Krondill till kräftorna och ättiksinläggningar. Frys in bladen skurna.

Fransk dragon: Strö på fisk och lamm, blanda i potatissallad, fyll en kyckling. Ett måste i bearnaisesås. Lägg en kvist i vinägerflaskan! Plocka bladen hela sommaren.

Gräslök: Stråna som förgyller vardagen! Klipp som garnityr på äggmackan och ome­letten, ät till matjessillen och den stekta sillen, blanda i potatisrätter och kalla såser. Använd de ätliga blommorna till garnering. Frys in den skuren.

Koriander: Världens vanligaste bladkrydda. I asiatiska rätter, i indisk kikärts-
gryta, till salsa och guacamole, till amerikanska hamburgare. Ihop med heta kryddor som chili till både fisk och kött samt ris- och äggrätter.

Kungsmynta/oregano: God till mycket mer än pizza och pasta! Den lyfter
tomat- och auberginerätter, ger sting åt omelett och äggrätter och gör att en paj med
tomat och sardeller får strykande åtgång.

Rosmarin: Ger lamm, pasta och tomat klassisk smak och gör att fet mat känns modernt lätt. Torkade blad används till te. Mortla den till mat.

Kryddsalvia: Ät den – du mår bättre. Drick den – du blir lugn. Till feta fläsk­rätter och saltimbocca! I gåsen! Till ­färska och grillade tomater som blir supergoda. Kan skördas året om.

Timjan: Kockarnas favorit! Traditionella rätter blir trendiga. Fläsk-, potatis- och grönsaksrätter får en helt ny klang. Vardagens ärtsoppa och festens franska löksoppa får ett lyft. Krydda med lätt hand. Prova också apelsintimjan och citrontimjan.

Källa: Blomsterfrämjandet