Så undviker du simmaröra

Många svenskar får problem med öronen på sommaren och tror att det är öroninflammation. I själva verket rör det sig ofta om en infektion i hörselgången – så kallat simmaröra – som går att förebygga med några enkla medel.

Klåda, smärta och ömhet i örat. Som gör ont när du tuggar, drar i öronsnibben eller trycker på den lilla broskfliken framför örat.

Efter sommarens många bad kommer irritation och eksem i hörselgången ofta som ett brev på posten för många av oss – och ibland går irritationen över till en regelrätt infektion i hörselgången, simmaröra. Då kan du få mycket ont och i vissa fall till och med feber. Infektionen kan sprida sig från hörselgången ut till ytterörat som även det blir rött, svullet, varmt och ömt, precis som huden runt örat.

– Man bör söka vård om man upplever en hörselnedsättning, smärta eller rinnande klet från örat som inte går över inom 2 dagar. Likaså om ytterörat blir rött, varmt och ömt, säger Ola Gavelin som är allmänläkare på digitala vårdtjänsten Min doktor och även besvarar läsarnas frågor här i Hemmets Journal varje vecka.

Men om det inte har gått lika långt finns det mycket du kan göra själv för att komma tillrätta med de eksem som är själva grunden till att infektionen uppstår, berättar Ola Gavelin.

– Det viktigaste är att försöka hålla hörselgången så torr som möjligt, exempelvis genom att använda fetvadd vid dusch och bad. Gör det ont i örat kan man ta receptfria värktabletter under något dygn då många fall av simmaröra läker ut av sig själv, säger han.

Det är även viktigt att undvika att stoppa in något i örat som till exempel tops då det kan störa huden och den naturligt något sura miljön som finns i hörselgången, berättar Ola.

– Vax får gärna vara kvar då det har en skyddande effekt mot simmaröra. Med andra ord ska man försöka göra så lite som möjligt frånsett att försöka hålla hörselgången torr, säger han.

Öronproppar, badmössa eller fetvadd är bra hjälpmedel att ta till vid bad. Om klådan blir för jobbig att stå ut med lindrar det även med öronspray som går att köpa receptfritt på apoteket.

 

Så förebygger du:

*Torka öronen noggrant efter bad.
*Peta inte i öronen med tops eller liknande.
*Använd simproppar om du ofta drabbas av hörselgångsinflammation i förebyggande syfte.

 

När olyckan väl är framme…

*Undvik bad och andra vattenaktiviteter.
*Se till att inte få in tvål eller schampo i öronen.
*Pröva en receptfri öronspray mot hörselgångsinflammation.
*Kontakta läkare vid långtgående besvär eller hörselnedsättning.
*Då blir det ofta aktuellt med örondroppar med antibiotika, kortison och svampdödande medel. 

Scroll to Top