Detta tog Marie bort ur kosten:

* Mejeriprodukter

* Gluten

* Rött kött

* Socker

Mat ska inte bara smaka gott – det ska också göra gott. Det är Marie Andersson Butlers filosofi. Budskapstavlor och tapeter med ord som “Happiness”, “Healthy” och “Rejuvenizing food” omger henne när vi träffas på hennes restaurang i Göteborg. Framför henne på bordet står ett glas grön färskpressad juice.

– Mat ska göra dig glad! Vad du stoppar i dig hänger ihop med välbefinnande och det är det som jag vill förmedla. Jag försöker ha så ren mat som möjligt, med ingredienser som gör dig “happy”. Jag är ett levande bevis för att det fungerar, säger Marie leende.

Grönt, ekologiskt, fisk, fullkorn, mejeri- och sockerfritt är hennes linje. Inte för att hålla vikten, det har hon aldrig haft några problem med. Utan för att må bra – och framför allt för att slippa eksemen som hon förr plågades av. Av detta syns inget spår idag, men i över tjugo år led Marie av svåra röda utslag på hela kroppen och i ansiktet. Det är maten som är förklaringen till att de nu är borta, menar hon.

– Jag provade jag allt från mediciner till salvor. Ingenting fungerade, fram tills jag la om kosten. Ibland är det enklare än man tror! Mina eksem var ett sätt för kroppen att tala om att något var fel, säger Marie.

Vi slår oss ner vid ett av borden och Marie förklarar hur allting hänger ihop. Hon berättar att det började redan i femårsåldern. Röda utslag dök upp både i ansiktet och på kroppen, med torr och fnasig hud som kliade och sved.

– Eksemen kom i skov och det var jättejobbigt när det blossade upp. Det kliade, blödde och gjorde ont, berättar Marie.

Inget hjälpte

Hon fick kortison för att lindra besvären, men det hjälpte knappt någonting.

– Läkarna sa att eksemen skulle växa bort men det blev bara värre med åren. När det var som värst höll jag mig inomhus för jag skämdes över att visa mig.

Problemen fortsatte hela tonåren. Efter högstadiet åkte hon till Italien för att plugga italienska, och där fick hon en glad överraskning. Efter några månader försvann eksemen.

– Jag hade ingen aning om hur det gått till för jag levde precis som vanligt, men jag blev förstås väldigt lättad!

Marie stannade i Italien i fyra år och drev en restaurang tillsammans med en kille. Tre av åren levde hon eksemfri. Men det sista året kom det mystiskt tillbaka.

– Jag blev helt knäckt. Jag förstod inte vad jag hade gjort.

Ett år senare fick hon svaret i London, dit hon flyttat för att jobba på en restaurang som hon så småningom tog över. Hon kom i kontakt med en naturläkare som sa åt henne att sluta med mjölkprodukter. Det visade sig vara den rätta medicinen.

– Efter två månader försvann eksemen helt. Jag trodde knappt att det var sant! Att det kunde vara så enkelt, efter alla år av besvär.

Det förklarade också Italien-vistelsen.

– Det italienska köket innehåller inte mycket mjölkprodukter. Därför åt jag nästan inget sådant. Men det sista året började jag upptäcka italienska ostar, och då reagerade min kropp igen. Plötsligt föll polletten ner.

Bevis nog

Marie gick inte till någon läkare inom sjukvården för utredning. För hennes del var det bevis nog att eksemen försvann och det väckte ett intresse för hur kost och hälsa hänger ihop.

– Jag behövde inte den traditionella läkarvårdens svar på något jag själv redan visste. Jag märkte vilken mat jag mådde bra på och jag var övertygad om att jag inte tålde mjölkproteinet. Jag slukade böcker om kost och naturmedicin och lärde mig mycket om hur olika sorters mat påverkar kroppen, berättar Marie.

Förutom mjölkprodukter slutade hon också så småningom med att äta gluten, rött kött och socker.

– Jag kände att jag mådde mycket bättre på det. Jag blev både piggare, friskare, sov bättre och fick bättre hy.

Den positiva förändringen som Marie såg på sig själv ville hon också sprida vidare till andra. Hon fördjupade sig i alternativmedicin och hälsa, och öppnade år 2000 ett hälsocenter i Skottland tillsammans med sin man, med stor framgång.

– Att hjälpa andra att må bättre genom att äta hälsosamt blev ett kall och fantastiskt roligt! Jag hjälpte många andra som hade eksem och dålig hy att bli av med problemen genom att ändra kosten. Att förstå hur insidan påverkar utsidan är essensen i allt jag gör, säger Marie.

Och på den linjen har det fortsatt. Efter några år flyttade familjen till Göteborg och då fick Marie idén om att starta en restaurang med hälsosam mat. Mjölkprodukter är uteslutet på menyn, som i huvudsak består av växtbaserade och ekologiska råvaror. Hemma i Sverige har hon också knutit ihop säcken kring sin eksemhistoria. För några år sedan gjorde hon ett allergitest inom vården som bekräftade att hon mycket riktigt var allergisk mot mjölkprotein.

– Jag blev besviken över att det inte hade utretts, men jag ville inte gräma mig över det som varit.
Istället vill jag fokusera på de positiva erfarenheterna jag fått med mitt stora intresse för hälsosam och välgörande mat, säger Marie och tillägger:

– Och nyttig mat kan smaka jättegott!