Vad innebär antiinflammatorisk kost?
– Antiinflammatorisk kost är namnet på en koststrategi som innebär att man målinriktat väljer att äta råvaror som direkt eller indirekt motverkar inflammationer i kroppen. Det kan till exempel vara mat som på olika sätt skyddar kroppens celler eller helt enkelt stärker immunförsvaret i största allmänhet. Råvarorna man äter är helt vanlig lax, bär och kål – det antiinflammatoriska ligger i att man äter dem i rätt mängd och med rätt tajming och frekvens. På så vis kan man säga att antiinflammatorisk kost är en form av uppgraderad “vanlig sund kost”.
Har alla nytta av antiinflammatorisk kost?
– Ja, men det är naturligtvis extra märkbart för personer som har en sjukdom eller skada som försvinner eller förbättras när man optimerar kosten. Men alla som vill hålla sig sund och friska och energifyllda bör göra den här kostomläggningen.
Finns det några som mår extra bra av den här kostomläggningen?
– Generellt gäller att antiinflammatorisk kost förbättrar sjukdomstillstånd som innebär någon form inflammation. Särskilt stor förbättring märker personer med ledsjukdomar, diabetes, alzheimers, demens och psoriasis. Effekten varierar dock beroende på vilken sjukdom det gäller. Man ska inte se det här som någon mirakelmetod.

Hur reagerar kroppen generellt kosten?
– Från det att man börjar äta antiinflammatorisk kost börjar man beskydda sina celler och aktivera sitt immunförsvar. Om man har olika skavanker som till exempel en ledsjukdom kan man börja märka av en rejäl förbättring redan inom några dagar. Om man inte lider av någonting särskilt är det naturligtvis svårt att märka lika stor skillnad. Då handlar det mer om att förebygga och glädjas åt att man bidrar till att kroppen inte åldras i förtid eller utsätts för onödigt slitage.
Ska all mat man äter vara antiinflammatorisk?
– Ja, det är det optimala, men det är inte så att du inte får någon effekt alls om du gör avsteg lite då och då.
Vilka matvaror ska man hålla sig ifrån?
– Förutom alkohol, rökning, stress och otillräcklig motion så är det bra att hålla sig ifrån socker, godis, kakor, sötade frukostflingor och vitt, raffinerat mjöl. Det ger ett högt blodsocker som tär på kroppens celler och skapar inflammation.