• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tips och tricks: så får du vårfint i trädgården!

  När snön är borta och trädgården börjar vakna är det dags för vårstädning för att trädgården ska kunna ta ny fart. Så här väcker du din trädgård efter vinterdvalan. Vi kikar också på några av årets nyheter!

  Tips och tricks: så får du vårfint i trädgården!

  När lavendeln så smått börjar vakna till liv är det också tid för beskärning, annars blir den gärna risig och förvedad. Skär ner plantan till ungefär en tredjedel varje år så håller den sig fin. Den ser inte mycket ut efteråt men snart kommer tillväxten igång inför sommarens blomning.

  Nu är det dags för vårstädning efter snön. Lätta lite på täcket om du fyllt på ett tjockt lager löv i rabatterna. Ta bort döda grenar, snygga till i växthuset, klipp ner perennerna om du inte redan gjort det.

  Börja rensa! Ju tidigare du börjar hålla efter ogräset desto mindre jobb blir det under sommaren. Nyp av kirskålen så fort den kommer upp och ät gärna upp de späda plantorna. Kirskålen är rik på c-vitamin och kan användas ungefär som spenat. Ta också tillvara de späda nässlorna.

  När snön är bort och gräsmattan torkat upp ordentligt kan du kratta den för första gången.

  Bor du i de södra delarna av landet kan du plantera de första krukorna utomhus. Välj sorter som tål lite lätt frost som penséer, ranunkler och påskliljor.


  Förodla potatisen i en låda med jord, då bildas både groddar och rötter, vilket ger en tidigare skörd. Sätt potatisarna halvvägs i jorden och placera lådan ljust och svalt. Håll jorden lätt fuktig. Det är lagom att förodla ca 4 veckor före utplantering. Man kan förgrodda potatisen i äggkartonger men då tar det lite längre tid.

   

  Dahlian är fantastisk och blommar generöst hela sommaren. Om du förodlar dahliaknölarna kommer blomningen igång tidigt.

  Plantera knölarna i hinkar och krukor med lätt jord och ställ dem ljust och svalt men frostfritt. Håll jorden lätt fuktig men inte blöt.

  När dahliorna börjat växa kan du toppa skotten när de blivit 15-20 cm höga. Då förgrenar den sig och blir tätare.

  Plantera ut när risken för nattfrost garanterat är över. 

  Om du tänker odla dahlian i kruka kan du förodla den i kruka direkt och sedan flytta ut.

  'Delphina light blue white bee' är en kompakt trädgårdsriddarsporre (Delphinium Elatum-gruppen) med ett naturligt lågt växtsätt. Den blir ca 50 cm hög med stabila stjälkar och klarar sig utan stöd. Den blommar länge, från maj–augusti, och passar även i kruka.
  Foto: Perenner.se

  'Miracle lemony' är en funkia (Hosta hybrid) med avlånga, vågiga blad . Den blommar i juni-juli och blir ca 35 cm hög. Vacker både i skuggiga rabatter och krukor, från Horto Green, www.hortogreen.com

  ' Sherbet blend' är den första floxen (Phlox paniculata) med rosa och gultonade blommor. Den trivs i full sol men blommar i juli–september även i halvskugga. Den blir ca 60 cm hög och kan odlas i nästan hela landet, från Lökar och knölar, www.lokarochknolar.se

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!