Så underlättar du tidsomställningen!

Den 31 mars är det dags att ställa om klockan till sommartid igen. Vissa märker knappt av att de förlorar en timmes sömn, men för andra kan hälsan påverkas negativt på flera sätt.

Fler hjärtinfarkter 

Studier har visat att något fler personer än vanligt får hjärtinfarkt och begår självmord i samband med en tidsomställning. Men den ökade risken gäller endast de som lider av svårigheter att ställa om sin dygnsrytm. 

Att plötsligt förlora en timmes sömn kan skaka om vårt mående i grunden – både fysiskt och psykiskt. För de flesta tar det bara ett par dagar innan kroppen har kommit in i en god sömnrytm igen, men för några av oss kan omställningen ta flera veckor.

Exakt hur mycket vår kropp och hälsa faktiskt påverkas av övergången mellan vinter- och sommartid har debatterats flitigt genom åren och kritikerna menar att vintertiden borde avskaffas helt och hållet av just hälsoskäl.

De som har det allra tuffast i övergången till sommartid är utan tvekan kvällsmänniskorna. För en utpräglad kvällsmänniska kan det till exempel bli svårt att fokusera och det är inte ovanligt med känslomässiga reaktioner som nedstämdhet eller känsloutbrott en tid efter att man har ställt fram klockan. Precis som vid andra långvariga sömnbesvär kan sömnbristen i förlängningen leda till sjukdomar som exempelvis diabetes och hjärt- och kärlsjukdom.

Men det finns lyckligtvis en hel del du kan göra för att underlätta tidsomställningen för din kropp. Att vistas mycket ute i friska luften och vara i rörelse är ett universalknep som ger energi som till viss del kan kompensera för den förlorade sömntimmen.

Att portionerna ut tidsomställningen under flera dagar och ställa fram klockan en kvart i taget är ett annat sätt att underlätta övergången, liksom att låta bli att utsätta sig för det blåa ljuset från surfplattor och smarta telefoner.

 

Svårt att ställa om?

Då är följande symtom vanliga:

  • Nedstämdhet
  • Sömnbesvär
  • Ökat sötsug
  • Minskad rörlighet
  • Trötthet

 

Så hjälper du kroppen rätt

  • Ta vara på ljuset – framför allt på morgonen. Då blir det lättare att komma in i rutinen att vakna tidigare.
  • Testa att flytta fram klockan en kvart i taget under fyra dagar i stället för att ta allt i ett svep.
  • Undvik att utsätta dig för blått ljus från smarta telefoner och datorer.
  • Försök vistas utomhus i friska luften så mycket du kan. Det ger mer energi som till viss del kan kompensera för den förlorade timmen.

 

 

Scroll to Top