• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu vågar jag visa mig bland folk

  Efter att ha kämpat med sin hy i många år och provat allt för att få bukt med knottror, blemmor och ytliga blodkärl fick Ann Svensson slutligen hjälp. En ny créme mot rosacea fick hennes hy att stråla.

  Nu vågar jag visa mig bland folk

  Rosacea är en relativt vanlig hudåkomma som ofta debuterar i 30–40 års åldern. Men för Ann kom de första utslagen vid 23-års ålder då hon väntade sitt första barn. Innan dess hade hon haft en perfekt hy.

  – Det var ett ilsket utbrott av akne med röda bölder över hela ansiktet. Det var jättehemskt. Till och med barnen på dagiset frågade vad jag gjort, säger Ann Svensson, som bor tillsammans med sin man och sina tre barn i Stockholm där hon arbetar som undersköterska inom specialistsjukvården.

  Stundtals är vardagen hektisk, vilket inte är optimalt för en person med rosacea.

  – Stressen triggar utslagen, särskilt om jag stressar över att få ihop livspusslet med barnen, jobbet och hemmet, och inte får någon återhämtning.

  Ann sökte hjälp på vårdcentralen där läkaren konstaterade att hon led av vuxenakne. För att dämpa inflammationen fick hon Tetracyklin, en form av antibiotika som används som standardmedicin mot rosacea.

  – Visst blev det lite bättre, inte lika inflammerat och rött. Men jag ville ju helst att alla utslag bara skulle försvinna med en gång. Senare har jag förstått att jag drabbades av en lindrigare form av rosacea.

  För att komma tillrätta med med utslag och kvisslor blev Ann noga med att ta hand om hyn med strikta rengöringsrutiner och ansiktsbehandlingar. Hon gick till hudvårdssalonger och lade ner stora summor på smink, crémer och kurer.

  – Jag mådde inte bra, utslagen gjorde att jag kände mig ofräsch och smutsig och jag tyckte att folk tittade. Det påverkade självkänslan och jag gick inte gärna ut. Framförallt inte dagtid när solen sken och jag sökte desperat efter tips och råd.

  Försvann plötsligt

  Tre år senare försvann plötsligt besvären.

  – Det var en befrielse. Äntligen kunde jag känna mig fin i hyn och slapp skyla över alla blemmor med täckande foundation. Huden fick andas igen, men den var tunn och känslig efter det.

  Under många år var Ann helt besvärsfri. Men med tiden lade hon märke till att de ytliga blodkärlen i ansiktet blev allt mer utmärkande.

  – Ådernäten på kinderna syntes mer och mer och jag var bara 35 år, så det ville jag inte ha.

  Hudterapeuten på salongen tipsade Ann om en effektiv behandling mot ytliga blodkärl och brustna blodkärl, IPL, Intense Pulse Light, där en kraftig ljuspuls kombinerad med en särskilt radiofrekvens värmer bort kärlet. Hon bestämde sig för att testa. Mycket riktigt – efter fem behandlingar var de missprydande blodkärlen i ansiktet borta.

  – Jag var positivt överraskad. Jag hade inte alls förväntat mig att behandlingen skulle ha en så god effekt, men IPL hjälpte verkligen.

  Sedan dess har Ann upp-repat IPL-behandlingen i flera omgångar hos en aknespecialist.

  – Hyn håller sig fin i några år, trist nog kommer det nya rödblå blodkärl. De letar sig till nya ställen bredvid de gamla som man har bränt bort. Men det känns ändå värt att göra om behandlingen eftersom
  resultatet blir bra och det är skönt att slippa täcka över med foundation.

  För tre år sedan, hösten 2015, drabbades Ann än en gång av ett ilsket utbrott av rosacea. Det var en stressig period i livet och livspusslet kändes extra knepigt att få ihop.

  – "Hjälp, vad är det som händer", kände jag. Jag var chockad över att problemen kom tillbaka efter 20 år och så illa dessutom. Jag hade finnar och röda inflammerade bölder och variga blåsor över hela ansiktet, på kinderna och hakan. Det sved och smärtade.

  Sökte efter svar

  Hon rannsakade sig själv och sökte efter svar.

  – Kan det vara hormonellt? Är det något jag tvättat mig med, eller kanske ätit? Jag blev tipsad om salvan Rozasol som finns receptfritt i små förpackningar på apoteket. Men den torkade bara ut huden och fick den att strama, och hyn är tillräckligt torr när man är lite äldre.

  Våren 2016 kom vändpunkten. Efter att ha plågats hela hösten och vintern, vände hon sig till slut till en hudläkare på sin arbetsplats. För första gången vid 44 års ålder fick Ann diagnosen rosacea bekräftad.

  – Det kändes skönt att äntligen få ett svar och mer kunskap, och jag kände mig så lättad. Läkaren tröstade och sa: "Sådär ska du inte behöva ha det". "Det har kommit en ny créme, som har haft en
  väldigt god effekt på många av mina patienter."

  Ann fick börja behandlingen med Soolantra samtidigt som hon fick en månads antibiotikakur.

  – Utslagen blev bättre, men inte alls så bra som jag hoppats. Jag kämpade på under sommaren och fick gå med största hatten och hålla mig i skuggan hela tiden. Det var en utmaning och jag var ledsen över att det inte hjälpte.

  Varje kväll upprepade Ann samma rutin och smorde in sitt ansikte noga. Efter två månader kom effekten hon väntat på - inflammationen dämpades.

  – Rodnanden, knottrorna och blemmorna, ja alla symtom försvann. Huden fick en lyster som jag inte upplevt sedan rosacean bröt ut. Salvan är helt fantastisk och känns mjuk och återfuktande. Den torkar ut de variga utslagen utan att torka ut huden.

  Även väninnorna, familjen och kollegorna såg förändringen och berömde Ann för att hennes hy blivit så bra.

  – "Åh, så fin du är nu i hyn", säger mina kollegor. Att äntligen få känna sig fin i hyn och slippa sminka över alla blemmor är en underbar känsla. Det känns jätteskönt.

  I samma veva som rosacean bröt ut drabbades Ann av stressrelaterad migrän. Hon tog hjälp av en neurolog för att få rätt verktyg att hantera stressen.

  – Jag har laddat ner appen Mental Träning med stresscoachen Lars-Eric Uneståhl och det har varit en stor hjälp för att lära mig att slappna och meditera tio minuter om dagen när jag känner mig stressad.

  Ann drar sig inte längre för att visa sig ute bland folk, även helt osminkad.

  – Jag kan gå ut var som helst, när som helst utan att behöva tänka på min hy. Jag är gladare, lättad och mer positiv. Vänta inte som jag gjorde med att söka hjälp!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!