8 lyckotips som ger dig ett bättre liv

Har du svårt att fokusera på livets glädjeämnen? Misströsta inte – med några enkla medel kan du lära dig att bli en lyckligare människa. Här är psykologens bästa tips på vägen.

1. Var tacksam

Om du börjar lägga märke till allt det positiva som finns omkring dig upptäcker du kanske att lyckan redan finns i ditt liv. En bra övning är att skriva ner allt som du är tacksam över varje kväll innan du går och lägger dig. Fick du en varm kram av någon du tycker om? Smakade kaffet lite extra gott just i dag? Startade din bil utan problem?

2. Gör goda gärningar

Forskning visar att vi blir lyckligare av att göra goda gärningar mot andra. Hjälp ett barn med läxan, köp blommor till grannen eller skänk pengar till en välgörenhetsorganisation. Ge komplimanger, var artig mot din omgivning och hälsa på busschauffören.

3. Nära relationer

Att vara tillsammans med familj och vänner påverkar lyckokänslan i hög grad. När vi tillbringar tid och får gemensamma upplevelser med dem vi tycker om knyts nära band som har stor betydelse för oss. Faktum är att kroppen skickar ut må bra-hormonet oxytocin när vi upplever samvaro med andra. Att bjuda in till middag är ett bra sätt att samla släkt och vänner och det kan även vara trevligt att laga maten tillsammans.

4. Gå en promenad om dagen

Fysisk aktivitet är en otroligt potent välgörande medicin för både kropp och själ. När du rör på dig sänder din kropp ut sina egna lyckohormoner. Träning kan också reducera risken för en rad sjukdomar, öka känslan av kontroll och ge dig en bättre självbild. Dessutom sover du mycket bättre. Träningen kan vara så enkel som att bara gå rakt ut genom dörren. Effekten är positiv oavsett om du går eller springer.

5. Lär dig något nytt

Visste du att lyckokänslan efter att hs bemästrat något helt nytt ökar med stigande ålder? När du lär dig mer om exempelvis stickning, tango eller segling i mogen ålder ökar din självkänsla och självtillit. Du kommer också att få en känsla av kontroll över tillvaron som även påverkar lyckohormonerna i din kropp.

6. Ät med alla sinnen

Måltider är ett gyllene tillfälle att lägga märke till goda smaker. Detta gör vi ofta på fina restauranger men glömmer bort att göra hemma. Återerövra din vardagsmat och njut i fulla drag av den otroligt goda köttfärslimpan som du har lagat alldeles själv.

7. Slå av mobilen!

Kollar du ofta nyheterna? Facebook? Om du lägger ifrån dig mobilen några timmar varje kväll kommer du att märka att du har roligare. Inte minst får du mer tid till att prata med någon du tycker om.

8. Försök vara här och nu

Att vara mer närvarande i nuet har visat sig ha stor betydelse för vår känsla av lycka. En utmaning för många är att vi har en tendens att grubbla över det som har varit eller oroa oss för framtiden. Då missar vi det som sker här och nu. Att blir mer uppmärksam på livet runt omkring dig kan ge dig ro och öka din lyckonivå. Har du hört talas om russinövningen som kan lära dig att bli mer uppmärksam? Titta, lukta och smaka längre på ett russin och känn hur du använde alla dina sinnen.

Källa: Boken Hverdagslykke av psykologen Daniel Bergheim Botnmark (Frisk Förlag)

Scroll to Top