10 hälsoråd som verkligen fungerar!

Vill du leva ett långt och friskt liv? Och kanske få 10 extra år på köpet? Hälsotipsen sköljer över oss från alla håll men det behöver inte vara särskilt svårt. Läkaren Bertil Marklund har samlat 10 tips som bevisligen fungerar.

Bertil Marklund

Ålder: 73 år

Gör: läkare och professor i allmänmedicin och folkhälsa

Bor: i Vänersborg

Egentligen finns det ett enda ord som sammanfattar hur vi ska leva vårt liv både friskare och längre. Det är det lilla svenska ordet “lagom”. Lagom är alltid bäst, och det gäller även livsstilsrelaterade framgångsfaktorer.

– Det finns mycket att hämta om man vill förlänga sitt liv. Faktum är att livsstilen avgör till hela 75 procent. Endast 25 procent hänger på dina gener när det gäller hur länge du lever och hur frisk du håller dig, säger Bertil Marklund, allmänläkare och forskare i allmänmedicin och folkhälsa på Göteborgs universitet.

För Bertil Marklund blev den vetskapen något av en aha-upplevelse och han bestämde sig för att forska vidare i vad det är som avgör varför vissa människor lever ett friskt liv längre än andra. Och det är alltså här som “lagom” kommer in.

Två goda nyheter alltså: Även om andra i släkten dött relativt unga, behöver det inte innebära att även du kommer att få ett kort liv. Du kan i allra högsta grad påverka din framtida hälsa. Och det behöver inte innebära att du måste ändra ditt liv in absurdum. Genom att justera och ändra på några vanor kommer du att komma långt.

För Bertil Marklunds del innebar den nya kunskapen att han gick och blev författare på kuppen. Ju mer han läste om livslängder och folkhälsa, desto mer övertygad blev han: Han skulle skriva en lättbegriplig bok där han samlade de viktigaste råden, råd som alla kan ta till sig och det skulle vara så pass inspirerande så att läsaren skulle få lust att sätta igång direkt.

– Jag hittade tio områden där varje område i sig har potential att ge 5–7 års längre liv, förklarar Bertil, som samlade tipsen i boken 10 tips: Må bättre och lev 10 år längre.

Att maten spelar stor roll vet vi ju. Men istället för att sätta upp en rad förbud, insåg Bertil Marklund att det gick att börja i motsatt ände, att lägga till istället för att utesluta saker. För njutning är också en viktig faktor för hur vi mår.

Kanske har den uppmärksamme läsaren sett en gemensam nämnare i alla råd, för boken har egentligen ett enda syfte: Att minska inflammationerna i kroppen och på så sätt öka livslängden. För många av oss går runt med inflammationer utan att vi vet om det.

– Det är svårt att veta om man har någon inflammation eller inte. Att vara trött och hängig är ju tyvärr ett allmäntillstånd för många idag, säger Bertil Marklund.

Men, å andra sidan, att röra på sig lite mer, äta färggrannare och mer fiberrikt, njuta av sol, kaffe och gott sällskap. Att varva vila och motion, tänka positivt och använda tandtråd då och då känns ju inte som en allt för stor uppoffring, oavsett om vi har en inflammation i kroppen eller inte. Och vem vet: Chansen är stor att vi hittar nya intressen, blir starkare och gladare på kuppen.

 

Tio råd för ett friskare liv 

Frossa i frukt, grönt och olivolja Ät så mycket frukt och grönt du bara kan, och sträva efter att äta färgglatt enligt den så kallade regnbågsmetoden. – Färgglada, färska eller frysta frukter och grönsaker innehåller antioxidanter som neutraliserar de fria radikalerna som finns i kroppen och därmed också minskar risken för inflammationer, säger Bertil Marklund. 

– Genom att även få i sig en skvätt olivolja varje dag kommer det att ge positiva förändringar på bara några dagar. Lägg till en avokado dagligen och du har gjort massor. Dessa två födoämnen innehåller nämligen omega-3, som minskar inflammationer i kroppen och just inflammationer är en stor bov när det gäller livslängd och hälsa.

Ett kanske lite oväntat råd som Bertil tar upp i sin bok handlar om munhälsa. Forskningen visar nämligen att inflammationer i munhålan kan sprida sig ut i kroppen och förkorta livslängden med upp till sex år. Därför är det lika bra att investera i tandtråd och en bra tandborste direkt. 

Prioritera sociala kontakter.
– Just vänner betyder mer än vad man tidigare kanske har trott. Sociala relationer är oerhört viktigt och ofrivillig ensamhet är ett stort problem. Kanske kan man gå med i någon förening eller med hjälp av sociala medier hitta nya bekantskaper, funderar Bertil.

Unna dig lugn och ro. På senare tid har studierna som menar att stress är skadligt avlöst varandra. Att lägga in pauser, ägna sig åt yoga eller börja meditera är rena dunderkuren för kroppen och något som vi med gott samvete ska tillåta oss att göra.
– Faktum är att stress kan vara lika skadligt som rökning, säger Bertil.

Satsa på mycket rörelse. Bertil Marklunds fjärde råd handlar om att röra på sig. Och nej – vi måste
inte börja springa maraton eller cykla flera mil om dagen för att få effekt. En rask promenad på en halvtimme om dagen är bra det också. Men tumregeln är naturligtvis att rör vi på oss, mer, så får vi gladare kroppar.
 
Drick kaffe eller te varje dag.
– Lägg till tre–fyra koppar te eller kaffe, och din kropp kommer att tacka dig, säger Bertil.

 

 Håll vikten – med sunda vanor.Ett av Bertils råd är inte helt oväntat viktrelaterat. Övervikt ökar risken för inflammationer i kroppen, och därför tycker Bertil att man ska väga sig regelbundet för att hålla koll så att vikten inte rusar iväg.
– Ett bra tips är att bara äta sig mätt till två tredjedelar, vänta en stund och se om mättnaden kommer. Det tar nämligen ett tag innan hjärnan signalerar att du är mätt, säger Bertil.

Var noga med din sömn. 
– För att kroppen ska kunna reparera små och större skador är även vila och sömn livsviktigt. Och här visar forskningen att tupplurar är väldigt positivt, säger Bertil.

 

Tänk positiva tankar. Är man född pessimist kanske man inte kan ändra personlighet i en handvändning, men med hjälp av till exempel mindfulness, romantiska komedier, romaner med lyckligt slut och genom att omge sig av vänner som vi tycker om och som ger energi har vi gjort mycket. Mata hjärnan med positiva budskap, se till att njuta av det vackra i din omgivning och öva på att träna på att känna tacksamhet för det du har.

Se till att få sol och D-vitamin. När man har möjlighet bör man även ta chansen att vistas i solen, som hjälper till att förse kroppen med D-vitamin som i sin tur stärker immunförsvaret
och hjälper till att läka inflammationer. 
– Därför ska alla som tål solen vistas ute i minst 20 minuter mitt på dagen, varje dag. Och under den
mörka årstiden kan man börja äta D-vitaminer för att bli piggare, säger Bertil.

Scroll to Top