• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hedda Stiernstedt: "Det är fint att få åldras i en tv-serie"

  Skådespelerskan Hedda Stiernstedt har kämpat för att komma dit hon är, inte minst med självförtroendet. Här berättar hon om vägen till rollen som Nina i Vår tid är nu, om vännerna och pojkvännen Alexis som aldrig slutat tro på henne. Och hur hon för tre år sedan hittade ett helt nytt intresse.

  Hedda Stiernstedt: "Det är fint att få åldras i en tv-serie"

  Nu under hösten får vi njuta av andra säsongen av succéserien Vår tid är nu på SVT och tredje säsongen spelas in för fullt. För den som missat handlingen så bygger den på ett passionerat familjedrama som kretsar kring familjen Löwander och restaurangen de äger. 

  Serien utspelar sig i Stockholm precis efter andra världskrigets slut på 1940-talet hela vägen fram till början av 60-talet. Som en av seriens huvudpersoner ser vi skådespelerskan Hedda Stiernstedt i karaktären som lillasyster Nina.

  – Min karaktär Nina är väldigt driven och livsbejakande. Hon brinner för musik och vill starta en jazzklubb på restaurangen. Men det mesta i hennes liv förändras när hon mot sin familjs vilja blir förälskad i kökspojken Calle, berättar Hedda när vi ses en ledig dag mellan alla inspelningar.

  Hedda är lika gåtfull som seriens karaktär och hon beskriver att det finns både lik- och olikheter mellan dem båda.

  – Vi är båda väldigt passionerade och drivna, sanna känslomänniskor. Däremot är Nina mer bortskämd än jag och hon är van vid att få som hon vill. Men också mycket coolare och mer självsäker.

  Under Kristallengalan nyligen fick Hedda Stiernstedt ta emot pris för "Årets kvinnliga skådespelerska i tv-produktion" och serien vann också pris för "Årets tv-drama".

  Inför kommande säsong känner Hedda att den största utmaningen handlat om att hitta ett sätt att åldras.

  – Det är svårt att under dessa tre säsonger åldras över 20 år och gestalta vad som händer i Ninas åldrande på ett trovärdigt vis. Det är ju en stor skillnad på att spela en 20-åring och en 45-åring. Att just få åldras i en serie är ett väldigt fint förtroende, säger Hedda och berättar vidare att serien är mer aktuell än någonsin.

  Feminismen, är ett ämne som Hedda brinner för, kan hon se ett före och ett efter me too-rörelsen?

  – Jag ser den feministiska rörelsen som det största politiska genombrott vi någonsin haft. Plötsligt finns det ett före och efter me too.

  Vacklande självförtroende

  Teater är något Hedda intresserat sig för ändå sedan hon var riktigt liten.

  – Ingen i familjen höll på med teater men jag drogs till och engagerade mig i alla möjliga teatergrupper. Jag har alltid fängslats av teatern som ett uttryckssätt.

  Hedda berättar att som barn var hon å ena sidan väldigt blyg och osäker, å andra sidan rätt utåtagerande. Teatern var något hon valde, mycket för att kunna ge uttryck för sina känslor. Men efter gymnasiet tänkte hon inte riktigt på att det var något hon faktiskt kunde livnära sig på.

  – För mig kändes tanken allt för ouppnåelig och fantastisk. Därför valde jag istället att resa en hel del och därefter pluggade jag litteraturvetenskap. Jag jobbade som servitris ett tag, men sedan tog jag beslutet att jag skulle bli skådespelerska.

  Hedda anmälde sig därefter till olika hemsidor för statister, hon var med i reklamfilmer och musikvideor. Det rullade på för Hedda och jobben blev allt fler och större, men självförtroendet fanns inte riktigt där. Emellanåt lyssnade hon lite för mycket på den blyga och osäkra sidan och hon tvekade kring satsandet på teatern som ett yrke.

  Pojkvännen peppade

  Men år 2011 blev en brytpunkt för Hedda. Hon gjorde en film där hon träffade en massa andra unga skådespelare som skilde sig från henne själv.

  – Det var något med dem. De hade något som jag saknade och jag insåg att de bar inte på tvivlet inom sig. Jag inspirerades av dem och aha-upplevelsen var en anledning till att jag vågade söka till scenskolan. Jag kom inte in men bestämde mig ändå för att fortsätta jobba hårt på att bara bli bättre och utvecklas.

  Hedda slet och rollerna började rulla in. Succéserien på SVT blev Heddas stora genombrott men det finns en person som betytt extra mycket i valet av yrke och när det kommer till att tro på sig själv. Pojkvännen Alexis. Paret träffades 2010 genom gemensamma vänner. Hedda pluggade litteraturvetenskap och Alexis jobbade som bartender och musiker.

  – Alexis är den person som utan tvekan betytt mest för mig i mitt yrke. Han peppade mig när jag slutade tro på mig själv och, helt ärligt, utan honom hade jag inte varit skådespelare. Alexis och jag delar intresset för film och att jobba i samma bransch ger oss insikt och förståelse för varandras liv.

  Missat dop och fester

  Hedda menar att att förutom stödet från pojkvännen så kan detta med självförtroende-biten såklart även handla om en mognadsfråga.

  – Jag har under de här åren växt in i ett självförtroende. Det kan gå dåligt ibland men det kan också komma bättre tider. Jag har säkert fått 20 000 nej och gett upp lika många gånger för att sedan få ett ja. Det handlar om att lära sig att frikoppla yrket från sig själv och inte ta allt personligt.

  – Man kan alltid utvecklas och bli bättre, menar Hedda som kan se en enorm skillnad på de första rollerna hon gjorde jämfört med de senaste. Med det sagt är jag inte mindre stolt över de första jobben. Jag är stolt när jag ser tillbaka på allt jag gjort.

  Förutom pojkvännen har Hedda en stabil hop av vänner som stöttar i vått och torrt.

  – Mitt yrke kan vara otroligt absorberande och man måste därför ha väldigt förstående människor i sin omgivning, vilket jag har. Jag har under vissa inspelningsperioder missat mina vänners födelsedagar, dop och fester. För att sedan plötsligt ha massa tid för dem. Vännerna har lärt sig att jag funkar så här och de älskar mig ändå. Det är fint.

  Du har ett nyvunnet intresse för mode?

  – Jaaa! Som yngre kände jag att valet av kläder och mode låg som ett ok över mina axlar. Men så bara för tre år sedan så började jag se på det med helt andra ögon. Precis som med teatern ser jag valet av kläder som ett uttryckssätt. För mig handlar det inte om att bara se snygg ut utan att förmedla något och leka sig fram. Det finns dagar då jag bryr mig jättemycket, men även dagar då jag går osminkad och i myskläder.

  Hedda menar att det är ett privilegium att få jobba med designers och klädskapare.

  – Inte minst i Vår tid är nu. Det är en fantastisk förmån att få gå klädd i så vackra kläder!

  Drömmer du om Hollywood?

  – Jag drömmer om att ta mig utanför Sverige, kanske Danmark eller England. Jag tror det är farligt att dra en parallell mellan Hollywood och att lyckas som skådis. Amerikansk film är inte enda måttet på framgång.

  Hedda förtydligar att det handlar om att finna ett bra samarbete med intressanta regissörer.

  – Och att få testa en ny genre eller utmana sig själv med en helt annan karaktär än man tidigare gjort.

  – Min stora dröm är egentligen bara att få göra det jag älskar och få omge mig med människor jag älskar. Kärlek är det som gör mig som mest lycklig, kärlek till jobbet, till pojkvännen och till vännerna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!