• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Alba August om rollen som den unga Astrid

  Alba August. Lägg hennes namn på minnet. Bara 25 år gammal är hon en av Sveriges hetaste skådespelerskor. I höst ser vi henne som Astrid Lindgren i filmen Den unga Astrid. Men också i Netflix storsatsning The Rain. Huvudroller som hon hunnit med samtidigt som hon gått en krävande skådespelarutbildning i Köpenhamn.

  Alba August om rollen som den unga Astrid

  På det undanskymda kaféet på Söder i Stockholm är det tyst och lugnt.

  – Kan vi sätta oss längre bort från fönstren? frågar Alba, innan intervjun satt igång.

  Inte för att undvika några fans, visar det sig. Nej, mer för att hon är uppvuxen på Söder, hemma bara för några timmars besök och just nu vill fokusera på intervjun, inte på att snicksnacka med gamla klasskompisar.
  Hon känns jordnära. Osminkad och håret struket bakom öronen lyssnar hon uppmärksamt på frågorna och funderar noga innan hon svarar.

  Alba är uppvuxen i en av våra mesta skådespelarfamiljer. Pappa heter Bille August, lika skicklig som välkänd regissör. Mamma heter Pernilla August, älskad skådespelerska och regissör.

  Men att glida fram med hjälp av sitt kända efternamn har aldrig legat för Alba. Istället bestämde hon sig för att lära sig skådespelaryrket från grunden. Gick Södra Latins teaterlinje och har precis avslutat en mycket krävande utbildning på Den danske scenekunstskole i Köpenhamn.

  – Det var en tuff utbildning som krävde mycket mod. Man ger av sig själv varje dag i fyra år, men man får i gengäld lära sig redskapen och yrket från grunden, säger Alba.

  Första roll som 17-åring

  Hon säger själv att hon "alltid velat bli skådespelerska", men eftersom hon också alltid varit medveten om den tuffa konkurrensen är det inget hon talat högt om. Åtminstone inte sedan hon gjorde sin första roll i Förtroligheten som 17-åring. Sedan dess har det rullat på och i våras utsågs hon till shooting star på filmfestivalen i Berlin för sin roll som den unga Astrid Lindgren i filmen med samma namn.

  – Jag hade tur som kom in på utbildningen. Det var ett riktigt nålsöga, kommenterar hon.

  Tur? Det kan inte handla om att du har en … viss fallenhet för yrket?

  – Okej. Det fanns kanske någon slags talang också och att jag varit på rätt plats vid rätt tillfälle.

  Skryt är inte Alba August främsta gren. Istället pratar vi om den långa vägen som lett dit hon är nu. En väg som började med imitation och skoltrötthet. En av hennes systrar och Alba imiterade tidigt människor och hittade på egna karaktärer. Eftersom hon har dyslexi har hon haft svårt att koncentrera sig, och i skolan tillbringade hon många timmar med att fantisera.

  Hon har åtta syskon, och fyra av dem jobbar också i teatervärlden.

  – Mitt hem var fullt av skådespelare och det har alltid pratats film och teater hemma hos oss, säger Alba.

  Trots att hon de senaste fyra åren genomgått en krävande skådespelarutbildning har hon under samma period lyckats spela två mycket uppmärksammade huvudroller. Förutom rollen som Astrid Lindgren har hon även huvudrollen som Simone i Netflix-serien The Rain, vars andra omgång börjar spelas in under hösten.

  – Jag kom direkt från inspelningen av Astrid till The Rain. Eftersom inspelningen av Astrid var väldigt krävande, jag blev väldigt berörd av Astrids historia, kändes det bra att göra något helt annat. Men tempot var högt, vi spelade in dubbelt så många scener per dag i The Rain, säger Alba.

  Kommande storfilm

  Precis som för många andra svenskar är Astrid Lindgrens böcker en del av Albas uppväxt. Inför castingprocessen såg hon dokumentärfilmen om Astrid Lindgrens liv, och kände direkt att det här, det var en roll hon verkligen ville ha.

  – Jag visste egentligen inget om Astrids liv innan. Men, när jag läste manus till Den unga Astrid insåg jag att det är en otroligt viktig film. Det är kvinnohistoria som inte har berättats tidigare.

  I filmen får vi följa Astrid Lindgren under uppväxten i Småland. Och att vara kvinna och drömma om en yrkeskarriär som skribent, var inte helt okomplicerat under tidigt 1920-tal. Inte heller att bli gravid med sin gifte chef, och att som ensamstående mamma försörja ett barn.

  Alba August kunde på ett sätt identifiera sig med Astrid Lindgrens öde, trots att Alba bara är 25 år gammal och trots att hon inte har några barn.

  – Jag är uppvuxen med en stark ensamstående mamma som älskade sitt jobb. Det har inneburit att jag haft många barnflickor genom åren, men också följt med mamma på många inspelningar. Jag älskar också mitt jobb, men har också en bild av mig själv som mamma så småningom, och tänker att det måste gå att kombinera, funderar hon.

  Vid en första anblick känns det som om det gått på räls för Alba August. Snart väntar inspelningen av nästa kommande storfilm, Quick, den skrämmande filmen om Sture Bergwall, som dömdes för en lång rad mord. I filmen spelar Alba en av huvudrollerna.

  Det går bra för dig. Har du mött några som helst motgångar?

  – Gud, ja! Jag har absolut inte fått alla roller som jag sökt, säger Alba med eftertryck.

  Det märks på henne att motgångarna är en viktig del av yrket. Man castar till en roll, och antingen får man den, eller så får man den inte. Ett nej behöver inte betyda att man är dålig. Det innebär bara att man inte är rätt person för just det projektet.

  Trots att Alba är en av våra kommande superstjärnor lever hon ett förhållandevis vanligt liv. 

  – När jag är ledig hänger jag mycket med kompisar. Men lustigt nog är jag också ganska mycket ensam, jag gillar att vara ensam. Just nu har jag ett extra stort behov av det. Det har hänt lite för mycket de senaste fyra åren. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!