• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bästa tipsen för din klematis

  Låt klematisen klättra över planket, upp i äppelträdet eller varför inte som marktäckare vid entrén. Beroende på vilka sorter du väljer kan du få ljuvliga blommor hela sommaren. Här är alla de bästa tipsen.

  Bästa tipsen för din klematis

  Klematis är ett tacksamt släkte som nästan kan växa varsomhelst. Det gäller bara att välja rätt sort! Vi guidar dig i klematisdjungeln, besöker en samlarträdgård och får massor av bra tips hur du ska lyckas med odlingen!

  I Olof Svenssons klematisträdgård är plantorna samlade efter beskärningstyp för att underlätta skötseln. Den 3000 kvadratmeter stora trädgården ingärdas på långsidorna av höga plank som skydd för blåsten. Södersidan av ena planket utnyttjas väl genom utbyggda fack, vart och ett stort nog att rymma en uteplats och i varje fack får ett tiotal plantor en ombonad och skyddande miljö.

  Klematissorten Mikolaj Kopernik som klättrar upp för ett träd i Olof Svenssons trädgård.

  De vårblommande svingar sig i torn av armeringsjärn i en långsmal rabatt som sträcker sig genom hela trädgården. Andra klematis breder ut sig över armeringsnät som har en lätt lutning mot plank eller svingar sig i fristående torn. Tittar man upp i träden kan man också vara ganska säker på att det blommar en klematis någonstans i lövverket. Vid infarten breder en frodig klematis ut sig som marktäckare i stensättningen. Kort och gott är det inte många utrymmen där en klematis inte kan växa.

  Olof tipsar om att samplantera klematis med rhododendron. Klematis trivs bra i norra utkanten av en surjordsplantering. Sätter du den här kommer klematisen att dra sig mot söder och väva in sig i buskarna. När rhododendronblomningen är slut tar klematisen över.

  Olofs favorit är den storblommiga 'Utopia' som blommar nästan hela sommaren. Blommorna blir 15-18 centimeter i diameter.

  Lite mer färg med en Gullklematis, 'Clematis Tangutica'.

  På våren myllas ett rejält lager av hönsgödsel ner runt varje planta, dessutom en extra dos när plantan står i knopp. En liter hönsgödsel som maxgiva till en mediumstor planta är ett bra mått, mindre till unga. Guldvatten blir också ett utmärkt tillskott, späd med tio delar vatten.

  – Jag blir alldeles varm inombords när jag ser alla blommor, säger Olof Svensson, som brinner för förökning och att få till de där extra frodiga plantorna helt täckta med blommor, liksom jakten på det unika.

  – Drömmen är att få fram en jätteblomma eller en storblommig gul variant, berättar Olof vidare. Detta lyckades en av samlarvännerna med, men efter ett par säsonger dog plötsligt detta enda exemplar. Sen dess har vi kommit överens om att dela unikt material så att var och en av oss har en planta. Dör den hos en av oss finns den förhoppningsvis kvar hos någon annan. Nu finns det flera unika klematis i trädgården som ännu inte har något namn eller är registrerade.

  Olof Svensson har nyligen överlåtit trädgården på sin son och den är inte längre öppen för besök.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!