• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Evas besvär försvann med amalgamsaneringen

  Länge trodde Eva Bächi att hennes stresskänslighet, hjärtflimmer, dåliga minne, torra ögon, myrkrypningar och smärtor på olika ställen i kroppen berodde på stress. Men efter att hon lät sanera sitt amalgam försvann i princip alla symtom.

  Evas besvär försvann med amalgamsaneringen

  Evas besvär dök upp när hon var runt 40 år. Hon började känna sig ständigt väldigt trött och fick hjärtflimmer.

  I början tänkte hon att det var för att hon hade två små barn och jobbade mycket. Men när hon började få fler och fler konstiga symptom, insåg hon att något inte stod rätt till.

  – Förutom hjärtflimmer och den enorma tröttheten, hade jag en stor muskeltrötthet, ont i mina benhinnor, myrkrypningar i benen, stor stresskänslighet och det kändes som grus i ögonen. Och så hade jag problem med minnet till den grad att jag inte kunde läsa en text och komma ihåg vad jag den handlade om, eller se en film och efteråt minnas handlingen.

  Gjorde sitt bästa

  Eva fick så småningom diagnosen fibromyalgi och gjorde sitt bästa för att trots allt hålla sig igång genom att träna och alltid vara på benen.

  Men inte förrän hon läste en artikel om amalgam började hon fundera över om hennes fyllningar i tänderna kanske kunde ha något att göra med alla symtom i kroppen.

  – Jag tog kontakt med Tandvårdsskadeförbundet och fick råd och tips, bland annat att innan saneringen stötta kroppen i ett par månader med olika vitaminer och mineraler. Sedan tog jag kontakt med en läkare och en tandläkare som jag fick bra förtroende för.

  Eftersom Eva hade flera fyllningar tog hon ut dem efterhand och inte alla på en gång. Ett år senare hade hon inget amalgam kvar i tänderna. Innan året var slut märkte hon att det ena symtomet efter det andra försvann.

  – Jag blev mindre stresskänslig, hjärtflimret upphörde, minnet blev mycket bättre och alla problem med ögonen försvann. Det är klart att jag inte med säkerhet kan säga att det var för att jag tog bort amalgamet, men jag är övertygad om att det påverkade min hälsa.

  Mår mycket bättre

  Idag är det många år sedan Eva Bächi tog bort sitt amalgam. Men trots att hon är äldre nu, mår hon mycket bättre än hon gjorde innan saneringen. Hon har engagerat sig i tandvårdskadeförbundet och hjälper andra i liknande situation.

  – Jag har träffat många som lider och som har svårt att få läkare och landsting att tro på dem. Och får man inte remiss till en tandläkare och en rehabplan får man tyvärr betala saneringen själv, vilket inte alla har råd med.

  Trots det tycker Eva ändå att de som misstänker att de har problem orsakade av amalgam ska göra något åt det.

  – Jag råder andra med besvär att se över sina tänder. Men läs på ordentligt innan. Och se till att tandläkaren verkligen är duktig på att sanera amalgam och skyddar kroppen ordentligt så att det inte läcker kvicksilver under proceduren.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!