• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sanna Nielsen mobbades under uppväxten: "Högstadiet var ett rent helvete"

  Sanna Nielsen är nästan ständigt på tapeten. Framgångsrik både som artist och programledare, inte minst i Allsång på Skansen. Men kändisskapet har alltid haft en baksida: Utsattheten.
  Foto: TT

  Sanna Nielsen mobbades under uppväxten: "Högstadiet var ett rent helvete"

  Sanna var bara drygt 11 år gammal när hon 1996 slog igenom på Svensktoppen, med debutsingeln Till en fågel. Hon var då den yngsta svenskan någonsin att ligga etta på listan och jämfördes av media med en ung Carola Häggkvist. Hemma i Kristianstad var skolkamraterna inte lika imponerade – något Sanna berättade om i tv-programmet Skavlan 2015.

  – Högstadiet var ett rent helvete, säger Sanna om tiden i den lilla hembyn Edenryd i Bromölla kommun, där Jante var kung och ingen fick vara annorlunda.

  – Som ung var jag ganska osäker och blyg, vilket jag tror berodde på min uppväxt på landet. Det är nog svårare att bli kändis i de lägre tonåren om man bor i en liten by där alla känner alla, än om man växer upp i en större stad. Dessutom var jag ju lång, jag gick ofta lite hopsjunken för att se kortare ut.

  Sanna tillsammans med de andra i Oscarsrevyn: Robert Gustafsson, Rachel Molin, Anders Jansson och Kim Sulocki. (Foto: Oscarsrevyn)

  En andra chans

  Så snart Sanna slutat skolan flyttade hon till Stockholm för att lämna sina plågoandar bakom sig och satsa på en karriär inom musiken. Men mobbningen fortsatte upp i vuxen ålder.

  Den singel Sanna släppte i våras, Inte ok, handlar om det. Om att andra vill se en svag, och att det kan stärka en.

  – Det kändes viktigt för mig att göra en markering, inte minst med tanke på mina unga fans som kan ha upplevt liknande hat, säger Sanna, som verkligen blir engagerad när ämnet mobbning kommer på tal.

  – När någon verkligen sätter ner foten och berättar hur elaka kommentarer påverkar en, då reagerar folk. Näthat och mobbning är något vi måste prata öppet om, för det är inte okej.

  Sanna utsattes också för näthat när hon förra året presenterades som SVT:s julvärd. Hon bar då en ljusbeige, axellös tröja och rött läppstift. Trendigt och snyggt, men det tyckte inte personen som drog i gång mobben på Facebook.

  Sen det tidiga genombrottet har Sanna jobbat hårt på att hela tiden vara öppen för nya utmaningar. Som att leda Melodifestivalen året efter att hon själv vunnit tävlingen, eller musikal och revy.

  På hösten 2014, samma år som Undo blev en hit, musikaldebuterade Sanna Nielsen i Malmö Operas uppsättning av Doktor Zjivago. Det ledde henne sedan till Oscarsrevyn, där hon även fick visa prov på sin komiska talang.

  I höst medverkar Sanna i ytterligare en uppsättning av Oscarsrevyn på Lorensbergsteatern i Göteborg, tillsammans med komiska giganter som Robert Gustafsson, Rachel Molin och Anders Jansson. 

  Sanna med pojkvännen Joakim i Köpenhamn inför finalen i Eurovision 2014.

  När kom du på att du hade en komisk ådra?

  – När jag var tonåring och satsade allt på sången hade jag ingen aning om det. Det växte nog fram när jag var med i Doktor Zjivago.

  Det var Sannas talang som programledare i Melodifestivalen 2015 som fick Oscarsteatern att erbjuda henne rollen i revyn.

  – Men mitt hjärta kommer alltid att finnas i musiken, säger Sanna. Det var där allt började.

  Och det är också där hon på ett sätt är tillbaka nu. Med den artistiska tryggheten har också självsäkerheten kommit, och därmed modet att stå för den hon är.

  Det är nästan nio år sedan Sanna mötte sitt livs kärlek, Joakim Ramsell, då kapellmästare i hennes band. Musiken är förstås en viktig del i parets vardag och de har skrivit en del låtar tillsammans.

  Men de senaste åren har Sanna börjat skriva själv och i samarbete med andra musiker, som David Lindgren Zacharias och Olle Nyman, som hjälpte henne med Inte ok.

  Det samarbetet fungerade jättebra för Sanna, som hoppas på att kunna skriva ett helt album ihop med dem, även om ett späckat höstschema kanske gör att skivsläppet dröjer.

  Att göra egen musik var dock inget som kom naturligt för Sanna. Kanske har det med utsattheten i tonåren att göra.

  – Jag hade svår prestationsångest och enorma krav på mig själv. Jag hade svårt att komma över den första spärren, att bli personlig. 

  Din man är gitarrist, har han lärt dig spela gitarr?

  – Ja, han har lärt mig en del och jag försöker, men när jag skriver låtar blir det mest att jag klinkar på pianot eller sitter på balkongen med ett glas vin och värker fram olika textidéer.

  Du har just avverkat ännu en säsong av Allsång på Skansen. Vad tar du med dig därifrån?

  – Programmets spontanitet och kärlek. Jag är så otroligt glad att jag fått göra ännu en säsong. Det är en fantastisk gemenskap när vi gör programmet, jag tror att de flesta där känner sig delaktiga.

  Du hade ett späckat schema i sommar, hann du ta någon semester?

  – Jadå, litegrann. Jag åkte ut i skärgården och var i Joakims föräldrars stuga i Rättvik. Sedan hälsade jag på mamma och pappa i Skåne innan vi började med Allsången.

  Du och Joakim har varit tillsammans ett bra tag nu, dags för bröllop …?

  – Har svarat på den frågan så många gånger att jag gärna står över …

  Men alltid bra att fråga, man vet ju aldrig om du plötsligt svarar "jo, till våren är det dags" …

  – Haha, ja, man vet ju aldrig. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!