Lotta Engberg: “Jag är nog Sveriges lyckligaste mormor”

Det är inte alla som har en mormor som åker på turné, är programledare för Bingolotto och allsångsledare på Liseberg. Men det kan Lotta Engbergs fem barnbarn skryta med. De är alla mellan ett och tre år – och gör henne lycklig, med full fart även på fritiden. Foto: Peter Knutsson/TV4

Den färgglada blomsterkransen sitter perfekt på Lotta Engbergs huvud och hon längtar efter både midsommarfirande och att få stå på Lisebergs scen varje måndagskväll för 14:e året på raken.

– Jag älskar de underbart ljusa kvällarna och nätterna, det är något att längta efter under hela året. Midsommar firar jag allra helst med mina närmaste – mina döttrar och barnbarn. Det är en härlig högtid, tycker Lotta.

Under de senaste åren har det hänt mycket i Lottas liv.

Den största förändringen är att hon 2015 skilde sig från Patrik Ehlersson – mannen hon träffade 1995 och gifte sig med 1999 – och flyttade till ett eget hus i Olofstorp, utanför Göteborg.

Men också att hon inom loppet av ett år och tio månader blev mormor fem gånger om!

– Det är ganska otroligt egentligen och väldigt roligt. Jag är både stolt och glad och allt detta har fört mig ännu närmare mina två döttrar, berättar Lotta med ett stort leende.

Lotta Engberg:
Lagom till midsommar tar Lotta Engberg över Lisebergsscenen igen. För 14:e året i rad är
hon programledare för Lotta på Liseberg i TV4.

Fem småttingar

Malin och Amanda fick sina första barn endast 18 dagar mellan varandra, sedan kom barnbarn nummer tre året därefter, följt av tvillingar.

Nu är antalet alltså upp i fem stycken totalt, två ettåringar, en tvååring och två treåringar.

– Glädjen har knappt några gränser, jag är nog Sveriges lyckligaste mormor, ler Lotta. Vi har så roligt tillsammans och jag ställer mer än gärna upp som barnvakt åt mina barnbarn. Då kan det bli lek med allt från duplo till tågbanor.

Men allra helst låter hon barnbarnen följa med då hon tar en skogspromenad med sina vovvar Alice och Ellen, eller hjälps åt att laga mat och baka.

– En skogspromenad med två treåringar är rena äventyrliga upptäcktsfärden. Den kan ta väldigt lång tid, skrattar Lotta.

För ett tag sedan gjorde tvååringen en intressant upptäckt hemma i hennes hus.

– Mormor, varför har du godis överallt? frågade hon. Och tänker jag efter har jag faktiskt väldigt mycket godis både här och där. Mycket saltlakrits förstås. Det är min stora passion. När jag äter får de också smaka. Även om det inte alltid är en lördag, ha ha.

Lotta Engberg:
Döttrarna Malin och Amanda har tillsammans fem barn, Lottas ögonstenar. Här sitter de i publiken – när Lotta deltog i tävlingen Let’s Dance – med sina första barn, som föddes med bara 18 dagars mellanrum. (Foto: IBL)

Barnbarnen först

Den folkkära artisten och programledaren har ställt om livet och prioriterar barnbarnen – och andra intressen, som bland annat att spela golf – före kärlekslivet.

– Skilsmässan vill jag fortfarande inte kommentera, den är alldeles för privat och inget jag vill dela med mig av. Det enda jag kan säga är att jag nu bott i två år i mitt nya hus och att jag trivs bra där och med mitt nya liv. Har kvar hundarna som jag älskar att vara ute i naturen med, de ger mig mycket glädje.

Lotta föddes i Överkalix, men familjen flyttade till Lycksele då hon var bara ett halvår, och sedan till Pajala. När Lotta gick i sjätte klass var det dags att röra på sig igen, till Laxå i Närke.

I gymnasiet blev det musiklinjen i Karlstad, innan hon studerade klassiskt piano som huvudinstrument vid Musikaliska Akademien i Stockholm.

Lotta – med Pedersen som flicknamn – anlitades ofta som körsångerska och fick en plats i kören i tv-programmet Nygammalt.

Karriären tog fart med debuten i Melodifestivalen 1984 – med låten Sankta Cecilia med Göran Folkestad – och 1987 blev det vinst i samma tävling med Fyra Bugg & en Coca Cola.

Lotta Engberg:
– Jag älskar att vara ute i naturen med mina hundar, de ger mig så mycket glädje, säger Lotta.Här är hon med den ena av dem, Alice. (Foto: Aftonbladet Bild)

Lever i nuet

Hon har hunnit med extremt mycket under sin karriär – med sju deltaganden i Melodifestivalen, turnéer och skivor med dansband, julshower, och som programledare för bland annat Kär och galen, Söndagsöppet, Bingolotto och Lotta på Liseberg.

– Vad som är det roligaste jag har gjort? Oj, det är inte lätt att ta ut. Finns så otroligt mycket att välja mellan. Men jag lever mycket i nuet. Under våren ryckte jag in som programledare för Bingolotto och nu är det allsången. Jag ser till att det jag gör för tillfället är roligast.

Vissa somrar har hon kombinerat allsången med att turnera med Diggiloo, och i fjol åkte Lotta runt med Hasse Andersson.

I år blir det åtta egna spelningar runtom i landet – annars lite lugnare.

Vad ska hon då ägna sig åt de lediga dagarna? Gissa om ni kan!

– Jag har ingen brist på sysselsättning med barnbarn och hundar. I höst ska jag ta lite ledigt och fira äldsta dotterns 30-årsdag i efterskott med en resa till solen. Då ska alla fem barnbarnen med och det är något att se fram emot mycket. Tänk att få vara dem nära i en hel vecka.

Säkerligen blir det någon eller ett par svängar till Liseberg med barnbarnen i sommar.

– Farfars bilar och de andra karusellerna på barndelen är lagom för mig – så jag är nog en bra mormor för små barn att ha med sig på nöjesfältet, avslutar Lotta Engberg med ett skratt.

Lotta Engberg:
Lotta på Lisebergsscenen en härlig sommarkväll. (Foto: Anders Ylander/TT)

3 snabba frågor till Lotta Engberg

Hur bra är du, på en skala 1–10, på att

… vara värd för en midsommarfest?

– Åh, det tycker jag är kul och borde vara en åtta i alla fall. Jag är ganska bra gå att laga mat och det är kul med lekar och tävlingar, som man ofta har på midsommar. Gillar inte att sitta still.

… binda en midsommarkrans?

– Det brukar jag göra varje år sedan länge tillbaka. Utseendet är inte det viktigaste, utan att man gör det med kärlek. Då blir det en tia för mig.

… baka en jordgubbstårta?

– Ha ha, en femma kanske. Jag bakade jordgubbstårtor jämt, både till födelsedagar, skolavslutningar. Barnen blev så trötta på det att de bad om att få en köpetårta istället…

Scroll to Top